Blog

Blog
Lucruri uimitoare care se petrec atunci când sunteți singuri

Comments (1) - Dezvoltare Personală

Lucruri uimitoare care se petrec atunci când sunteți singuri

Trăim într-o lume a contactului constant, într-un loc în care pierdem din vedere importanța de a rămâne, uneori, singuri. Birourile abandonează spațiile private în favoarea celor deschise, comune. Și, în loc să stea în băncile lor și să lucreze independent, copiii sunt plasați în grupuri. Se pare că un „ping” fără sfârșit a devenit zgomotul de fond omniprezent al culturii noastre. Chiar și ceva obișnuit ca gătitul cinei a devenit demn de a fi partajat pe rețelele sociale…

Unul dintre rezultatele acestei conexiuni sociale este faptul că suntem arareori singuri. Și chiar dacă ni se spune că această conectivitate este un lucru bun și că a fi împreună cu ceilalți este necesar pentru o viață împlinită, uneori ni se cam urăște cu tot acest bine în exces…

„Nefericirea oamenilor izvorăște din faptul că urăsc să rămână singuri.” – Jean de la Bruyere

Un studiu realizat cu ajutorul a 600 de programatori și 92 de companii a descoperit că deși nivelurile de productivitate erau relativ stabile în interiorul fiecărei companii, ele erau foarte diferite de la o companie la alta. Cele mai productive companii aveau un lucru în comun: ele eliminaseră spațiile de birou deschise în favoarea birourilor individuale, care garantau lipsa întreruperilor. Dintre performerii de top, 62% spuneau că au condiții privative la locul de muncă, în timp ce doar 19% dintre cei mai puțin productivi împărtășeau această opinie. Și tot dintre cei mai puțin productivi, 76% spuneau că erau adesea întrerupți din ceea ce făceau.

Singurătatea nu este doar un plus profesional. Este de asemenea bună pentru bunăstarea mentală și emoțională. Pentru a scoate mai mult de la propria viață trebuie să învățăm să ne bucurăm de timpul petrecut singuri. Beneficiile solitudinii sunt prea numeroare pentru a le enunța pe toate, de aceea le-am selecționat doar pe cele mai importante…

Vă recuperați și vă reîncărcați

Fiecare dintre noi, chiar și extrovertiții fără speranță, avem nevoie să ne recuperăm și să ne reîncărcăm. Și nimic nu face asta mai repede decât un pic de timp petrecut singur. Pacea, tăcerea și solitudinea mentală pe care o experimentați când sunteți singuri sunt esențiale pentru recuperarea după stresul zilnic.

Poți face tot ce vrei

Oricât cde plăcut ar fi să petreci timpul cu alții, până la urmă se ajunge la un compromis. Vă veți modifica în permanență ideile pentru a vă alinia cu dorințele și opiniile celorlalți. Fiind singuri vă eliberați pentru a face exact ceea ce vă place, atunci când vă place. Vă puteți îmbrăca cum vreți, mânca ceea ce vă place și puteți lucra la proiectele care au sens doar pentru voi.

Învățați să aveți încredere în voi

Libertatea înseamnă mai mult decât să faci ce vrei, este abilitatea să ai încredere în propriile instincte și să gândești clar, fără nicio presiune sau influență exterioară. A fi singur te ajută să ajungi la o înțelegere clară a ceea ce ești, ce știi și ce este bine pentru tine. Te învață să ai încredere în tine. Când ești împreună cu alții, chiar dacă nu-ți dai seama, urmărești reacțiile oamenilor pentru a măsura corectitudinea sentimentelor și acțiunilor tale. Atunci când ești singur totul depinde doar de tine. Îți dezvolți propriile idei și opinii, fără a fi tras înapoi de ceea ce crede altcineva. Odată ce înveți să te bucuri de timpul pe care-l petreci singur, vei descoperi de ce ești cu adevărat capabil, fără constrângerile gândirii celorlalți.

Vă mărește nivelul de inteligență emoțională

Inteligența emoțională (EQ) este abilitatea de a recunoaște și a înțelege propriile emoții și pe ale celorlalți și abilitatea de a folosi această înțelegere pentru a vă modela comportamentul și relaționarea. Numeroase teste realizate pe milioane de oameni au dovedit că 90% dintre performerii de top au un nivel înalt de inteligență emoțională. Conștiința de sine este fundamentul inteligenței emoționale, și nu vă puteți crește coeficientul EQ fără ea. Și pentru că aceasta necesită înțelegerea propriilor emoții și a modului în care reacționați în fața diferiților oameni și a diferitelor situații, este nevoie de o reflecție asupra sinelui, care nu are loc decât atunci când sunteți singuri.

Vă mărește exponențial stima de sine

Dacă vă simțiți bine în pielea voastră veți căpăta o imensă încredere în voi. Dacă sunteți plictisiți și fără stare atunci când sunteți singuri, este ușor să credeți că sunteți plictisitori ori că aveți nevoie de alți oameni pentru a vă simți bine. Învățând să vă simțiți bine când sunteți singuri are ca efect o creștere exponențială a stimei de sine prin confirmarea faptului că vă sunteți suficienți.

Îi apreciați mai mult pe ceilalți

Absența face să doriți mai mult prezența celorlalți. Timpul pe care-l petreceți singuri vă face să-i vedeți pe ceilalți într-o nouă lumină și vă ajută să dezvoltați un simț al recunoștinței pentru ceea ce sunt și ce fac.

Faceți mai multe lucruri

Se spune că „mai multe mâini fac munca mai ușoară”. Poate că e așa atunci când trebuie cărați saci cu făină ori adunate frunzele din grădină, dar este complet altceva când vine vorba de sarcinile cognitive. Chiar și eficiența brainstormingului este mai mult un mit decât o realitate. Cercetătorii de la Texas A&M au descoperit că brainstormingul scade productivitatea datorită „fixației cognitive”. Fixația cognitivă este tendința ca oamenii care lucrează într-un grup să rămână blocați pe ideile altora, reducându-și abilitatea de a aduce ceva nou. Și cu cât este mai mare grupul cu atât crește și fixația. Petrecând un pic de timp singuri nu numai că eliminați distracția, dar vă asigurați că nu aveți probleme cu „prea multe moașe”.

În loc de concluzii

Toată lumea beneficiază în urma singurătății. Încercați! Acordați-vă un pic de timp, pe care să-l petreceți singuri…

Alte articole care s-ar putea să vă placă:

Cele mai mari erori ale lui Steve Jobs

Leadershipul rămâne în memorie

Alte competențe critice pentru viitor

Tinerii manageri și vicisitudinile meseriei

1 Comment

  • card google

    10:03 AM, March 2024

    Traim intr-o lume in care suntem mereu conectati si in care se pune mai mult accent pe a fi impreuna cu ceilalti decat sa petrecem timp cu noi insine. In loc sa ne bucuram de timpul singuri, suntem impinsi in grupuri si spatii deschise care ne pot afecta productivitatea si bunastarea emotionala. Conform unui studiu, companiile care promoveaza spatiile private si lipsa intreruperilor sunt mai productive, iar aceleasi beneficii le aduce si singuratatea la nivel personal. Timpul petrecut singuri ne ajuta sa ne recuperam dupa stres si sa ne reincarcam bateriile, dar si sa facem tot ce ne dorim fara a face compromisuri sau a fi influentati de opinia celor din jur. Mai mult decat atat, invatam sa ne avem incredere in noi si sa ne dezvoltam abilitatea de a lua decizii in functie de propriile instincte si vointa. Asadar, nu ar trebui sa ne fie teama sau sa ne simtim urati cand suntem singuri, ci sa ne bucuram de timpul petrecut cu noi insine si de beneficiile pe care le aduce.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *