Blog

Blog
Tinerii manageri și vicisitudinile meseriei

Comments (0) - Uncategorized

Tinerii manageri și vicisitudinile meseriei

La început, acceptarea unui post de manager poate părea o evidență, mai ales dacă acest lucru face parte din aspirațiile dumneavoastră sau din proiectul de carieră. Dar dacă vă faceți o idee atrăgătoare, dacă vedeți în manager doar pe cel care dirijează, comandă și cucerește, riscați să fiți dezamăgiți rapid. Realitatea este mai crudă și mai complicată. Înainte de a vă hotărâ, este mai bine să vă gândiți la plusurile și minusurile unei promovări care vă pune în valoare.

Asumarea responsabilităților și a neputinței

Dacă managerul primește gloria reușitei serviciului sau departamentului său, el își asumă în mod egal și responsabilitatea unui eșec. Înainte de a atinge o țintă și a obține un rezultat, trebuie să îndurați stresul generat de gestionarea unui buget, de respectarea termenelor, de creșterea volumului de muncă atunci când ați făcut o greșeală de alegere sau de orientare, de urgența găsirii unui mijloc de a calma un client nervos ori un superior nerăbdător. Întrebarea esențială este dacă sunteți gata să vă asumați în fiecare zi responsabilitatea unui serviciu, a unei echipe, dovedind uneori o neputință în a gestiona totul, dar fiind singurul care răspunde de rezultate?

Gestionarea conflictelor și stărilor de spirit

Reflectați de asemenea la capacitatea dumneavoastră de a gestiona și a suporta conflictele inerente oricărei funcții de management. Activitatea de zi cu zi necesită concilierea cu răbdare și hotărâre a punctelor de vedere opuse și a contradicțiilor, de a depăși situațiile paradoxale, în orice caz de a răspunde la diferitele nevoi ale colaboratorilor și de a-i orienta spre excelență, corectându-le comportamentul. Dacă nu vă simțiți în largul dumneavoastră în situații de evaluare și de control a unui colaborator contraperformant, cu o fermitate care nu-l descurajează, dacă nu vă imaginați jucând rolul de mediator cu ocazia certurilor din sânul echipelor dumneavoastră, responsabilitățile unui manager nu sunt pentru voi.

A munci cu și pentru alții

Prin natura lucrurilor, meseria de manager implică munca pentru alții, cu alții și printre ceilalți. Dacă aveți o personalitate introvertită sau dacă preferați să vă concentrați pe acțiunile proprii, veți simți disconfortul sau decepția devenind manager. Asumarea unui rol de animator și de motor necesită o mare doză de încredere în sine, tendința naturală de a merge spre ceilalți, de a vă consacra lor și de a vă asuma o responsabilitate în același timp individuală și colectivă.

Apartenența la echipa de direcție

A deveni manager poate afecta modul în care sunteți perceput de ceilalți și în orice caz acest lucru vă conduce la redefinirea relațiilor cu colegii dumneavoastră cărora le veți deveni superior ierarhic. Dacă preluați rolul de manager, vă schimbați cu adevărat cariera și toate relațiile pe care le-ați avut vor fi modificate. Acum faceți parte din conducerea companiei, în orice caz sunteți unul dintre membrii echipei de management și veți fi privit ca atare. Gata cu confidențele și criticile ierarhiei în fața mașinii de cafea, nu veți mai fi accesibil în ochii lor ca înainte. Trebuie să vă redefiniți un tip de relație care ține cont de trecutul dumneavoastră relațional cu ei și este compatibil cu noile responsabilități.

A da exemplu și a nu fi iubit

Începând din momentul în care deveniți manager, nu mai puteți fi prieten la toartă cu membrii echipei dumneavoastră, pentru că trebuie să vă protejați mai mult din partea direcției. Nu sunteți plătiți să fiți simpatici sau pentru a fi plăcuți și încă și mai puțin pentru o complicitate cu trupa dumneavoastră. Trebuie să dați exemplul, să organizați, să dați un sens, să motivați și să controlați. Managementul înseamnă exemplu, ajutarea echipelor să crească și tolerarea doar a relațiilor de simpatie cu limite și o formă de uniformitate pentru a nu crea gelozii.

Sunteți pur și simplu gata?

A pune la inimă noul job, a investi ore peste ore în sarcini care nu aduc întotdeauna satisfacție, înfruntarea unui nou tip de stres, a fi disponibili pentru zile foarte lungi, chiar și serile, momente de neliniște care vă pot mina serenitatea sau deplasări obositoare care vă pot afecta viața familială și personală. Gândiți-vă bine la toate aceste realități ale meseriei, acordați-vă timp pentru a răspunde la toate aceste întrebări, cântăriți avantajele și inconvenientele unei poziții de management și în acest fel veți lua o decizie bună pentru voi, dar și pentru alții.

Alte articole pe care poate nu le-ați citit:

A spune „mulţumesc” face parte din arta managementului

Aveţi talent, provocarea este să vi-l descoperiţi!

Recunoaşterea unei adevărate „idei noi”

Cum să depăşiţi îndoiala de sine în afaceri

3 reguli de aur pentru a vă crește propria apreciere profesională

Citate pentru a vă transforma în lideri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *