Blog

Blog
Antidotul pentru perioadele de anxietate este o stare de spirit orientată spre învățare

Comments (0) - Dezvoltare Personală

Antidotul pentru perioadele de anxietate este o stare de spirit orientată spre învățare

Prin alegerile controversate din Statele Unite, votul pentru Brexit din Marea Britanie, ascensiunea populismului în majoritatea țărilor democrate, devine tot mai clar că oamenii sunt îngrijorați de ce le poate aduce viitorul. Și anxietatea lor este justificată. Multe dintre slujbele lor posibile sunt puse sub semnul întrebării și ei se întreabă ce vor face.

Cine le vorbește? Vocile cele mai sonore sunt cele care predică ura și excluderea. Dar ura și excluderea nu vor aduce locuri de muncă. Soluția pe termen lung este ceea ce unii profesori din universitățile americane numesc „națiuni de oameni care învață” (nations of learners) – națiuni cu oameni care caută sarcini provocatoare, știu cum să le dea formă și știu cum să le ducă la bun sfârșit. În acest moment nu există pe această planetă o națiune de oameni care învață. Oamenii în general ar vrea să învețe, dar subestimează ceea ce ar putea să facă.

Într-un studiu relativ recent realizat cu ajutorul a 19.000 de liceeni din Statele Unite cărora li s-a cerut să construiască o problemă de matematică, s-a observat că majoritatea acestora au ales problema cea mai ușoară, chiar dacă știau că nu vor învăța nimic făcând asta. Dar atunci când au participat la o sesiune de lucru online, comportamentul li s-a schimbat. Această sesiune i-a învățat două lucruri. Mai întâi au învățat o mentalitate de creștere, ideea că prin muncă și sarcini dificile își pot ameliora gândirea și abilitățile. Apoi, au fost întrebați despre contribuția pe care vor să și-o aducă în viață, fie familiei lor, comunității din care fac parte sau societății. Și atunci au învățat cum să-și folosească mentalitatea de creștere și gândirea mai puternică pentru a realiza acest lucru. Acești elevi nu s-au mai dat înapoi în fața dificultăților. Comparați cu cei care nu au participat la seminar, ei au ales cu 30% mai multe probleme provocatoare, probleme care i-au ajutat să-și dezvolte mintea.

Este ceea ce se întâmplă și în așa-numitele licee bune de la noi. Copiii muncesc împreună cu profesorii, iar rezultatele sunt spectaculoase în raport cu alte școli unde foarte puțini iau bacalaureatul.

Am văzut și culturi organizaționale în centrul cărora se afla dezvoltarea fiecărui angajat, de la talpa țării până la directori. Și ceea ce am constatat este că, în asemenea companii, angajații de la toate nivelurile se simt responsabili și vor să învețe și să-și asume noi sarcini la nivelul organizației. Asemenea companii realizează că trebuie să aloce resurse pentru a ajuta oamenii să-și actualizeze competențele pentru joburile de azi și mai ales pentru cele de mâine.

Într-un alt studiu realizat tot în America, s-a pus problema cum pot fi încurajați adulții pentru a învăța noi meserii. Și au descoperit două ingrediente cheie:

  • Oamenii trebuie să știe că sunt joburi bune disponibile.
  • Și trebuie, de asemenea, să înțeleagă ce competențe pot dobândi pentru a obține aceste joburi.

Alte studii au evaluat dacă oamenii cred în afirmații ca „Este întotdeauna posibil ca o persoană să dobândească abilitățile necesare pentru a obține un post pe care și-l dorește” sau „Chiar dacă o persoană nu este calificată pentru un anumit job acum, este posibil să se califice”. Oamenii care posedau aceste convingeri erau mai dispuși ca alții să caute și să participe la sesiuni de training formale sau informale.

Organizațiile care se angajează să furnizeze angajaților asemenea cunoștințe și oportunități reale de formare profesională, crează o forță de muncă foarte motivată și loială. Dar câștigurile sunt încă și mai mari! Liderii care recunosc în mod deschis îngrijorările oamenilor referitor la faptul că devin depășiți și care investesc resurse în dezvoltarea personală a angajaților crează această națiune de oameni care vor să învețe. Și, poate că rezolvă o parte a acestui haos politic, care se umflă ca un mare balon în jurul nostru…

Alte articole pe care poate nu le-ați citit:

Cum să aflați cât câștigă colegii dumneavoastră

Personalizați-vă CV-ul pentru a convinge recrutorii

3 modalități pentru a vă face echipa și mai fericită

5 lecții de leadership de la Papa Francisc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *