Blog

Blog

Comments (1) - Uncategorized

Cum să aflați cât câștigă colegii dumneavoastră

Când și cum să vorbiți despre bani cu un coleg? Simțiți nevoia de a-i pune întrebarea: „Tu cât câștigi?”, iar dacă îndrăzniți să o faceți, obțineți adesea un răspuns evaziv, pentru că subiectul a devenit deja tabu în România. O știm de pe vremea lui Freud, a vorbi despre bani înseamnă să vorbiți despre ce aveți și ce nu, de lipsurile și frustrările voastre, de vise și neîmpliniri. Și totuși abordarea acestui subiect cu colegii vă permite să vă măsurați valoarea pe piața muncii, de a verifica dacă sunteți pe picior de egalitate și să vă poziționați în raport cu restul echipei. Iată câteva sfaturi pentru a dezlega limbile.

Conduceți-vă propria anchetă în prealabil

Înainte de a vă angaja pe un teren alunecos întrebând un coleg despre salariul său, făceți-vă o primă idee despre câștigul unora sau altora, aruncând un ochi asupra unor eventuale grile de salarii existente în întreprindere ori pe o posibilă convenție colectivă existentă în sectorul dumneavoastră de activitate. Scormoniți de asemenea după oferte de muncă pentru a determina nivelul de salariu acordat pentru anumite posturi și consultați anchetele anuale de venituri salariale, care dau cifre naționale și indică pricipalele niveluri pe sectoare, cu atât mai precise cu cât se adresează unor profesii specifice.

Profitați de orice ocazie de a vorbi

Apropierea perioadei de evaluare anuală, lunile în care sunt distribuite prime sunt tot atâtea ocazii pentru a aborda acest subiect. În acel moment fiecare se pregătește să discute, poate chiar să negocieze cu resursele umane ori cu șeful direct și încearcă să afle remunerația colegilor. Cererea dumneavoastră va părea mai puțin deplasată, poate chiar va crea bulgărele de zăpadă, iar ceilalți vor accepta să pună acest subiect pe masă. Alte ocazii care nu trebuie ratate: plecarea la pensie ori demisia unui colaborator. Părăsind întreprinderea este cel mai adesea înclinat să divulge acest gen de informații.

Suscitați confidențele și sinceritatea

În orice caz, evitați să abordați subiectul prea rapid și frontal. Privilegiați întâlnirile informale: o pauză de prânz sau de cafea, un seminar, un curs de perfecționare, un meci… sunt propice apropierii. Discutați tot timpul în privat, acest lucru limitează jena interlocutorului și facilitează dezvăluirile. Dacă colegul dumneavoastră divulgă apoi salariul vostru celorlalți, veți ști de unde vine această scăpare! Dacă interlocutorul vi se pare reticent, este inutil să insistați, nu veți obține decât o minciună sau un răspuns evaziv.

Fiți deschiși și direcți în anumite cazuri

În fine, chiar dacă sunt rare, anumite persoane nu se simt stânjenite de acest subiect și cu ele trebuie jucată cartea deschiderii, iar subiectul trebuie abordat direct. Dacă nu, jena sau tăcerea dumneavoastră pot fi interpretate greșit și trezi suspiciuni. Cu un comercial, de exemplu, este inutil să vă învârtiți în jurul cozii, el știe nivelul fix de bază și modul de calcul al părților variabile. Cu aceste profiluri de meserii a vorbi despre salariu este chiar un instrument de stimulare. Un tânăr absolvent este de asemenea foarte vorbăreț, de obicei, referitor la salariul său. În general în marile grupuri, grilele de salarizare în funcție de nivelul de școlarizare sunt cunoscute de toată lumea și cum există diferențe mici între acești noi recruți, în lipsa unei experiențe semnificative ori a uneia speciale, riscul de conflict este minim. Sigur, există și întreprinderi, din ce în ce mai numeroase în lumea civilizată, în care regulile de calcul sunt afișate și transparente. Tabu-ul referitor la salariu nu-și mai are locul!

Alte articole complementare:

De ce trebuie să vă înconjurați de oameni mai inteligenți decât voi

Comunicați cu putere

Cele 4 obsesii ale managerului

Portretul angajatului ideal

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *