Blog

Blog
Ați vrea să fiți un lider eficient?

Comments (0) - Uncategorized

Ați vrea să fiți un lider eficient?

Ați simțit nevoia unui lider eficient la locul de muncă? V-ați simțit frustrați pentru că sunt o mulțime de activități și totuși nimic nu pare dus la bun sfârșit? Țintele și obiectivele sunt uitate? Poate că este timpul ca voi să faceți ceva în această direcție.

Este tipic pentru majoritatea oamenilor să urmeze un lider și să fie mulțumiți. Dar poate că voi sunteți diferiți și în adâncul sufletului aveți calități de lider care vă împing să ieșiți în față și să obțineți rezultate.

Însă oricât ați considera că aveți calități naturale de lider, tot mai aveți nevoie de cunoștințe, de practică, de o direcție, de tenacitate, experiență și entuziasm pentru a fi lideri buni.

Pentru a fi un lider eficient, cineva trebuie să-i influențeze pe ceilalți pentru a îndeplini obiectivele, pentru a contribui la organizarea și coeziunea unui grup. Leadershipul nu înseamnă folosirea puterii unei poziții pentru a împinge oamenii spre realizarea obiectivelor. Este abilitatea de a aduna o echipă capabilă să vadă valoarea rezultatului final care trebuie obținut. În acest fel, acțiunile pe care ei le întreprind sunt dirijate de un scop mai înalt.

Nu pot exista lideri fără oameni care să-i urmeze. Oamenii trebuie să vrea să vă urmeze. Dar cum puteți obține asta?

Voi înșivă trebuie să cunoașteți viziunea organizației. Având un sens clar al ierarhiei, știind cine sunt șefii, cu cine să vorbiți, scopurile și obiectivele organizației și cum funcționează aceasta reprezintă singura modalitate prin care le puteți arăta celorlalți că știți ce faceți.

A fi un lider eficient nu se referă la ceea ce-i faceți pe alții să facă. Este despre cine sunteți, ce știți și ce faceți. Sunteți reflecția a ceea ce vă doriți să fie colegii.

Mai este și conceptul de servant al leadershipului expus inițial de către Robert K. Greenleaf. El spune că un mare lider este perceput mai întâi ca un servant al celorlalți, iar acest fapt simplu este elementul central al liderilor importanți. Adevăratul leadership emană din acele motivații primare și dintr-o adâncă dorință de a-i ajuta pe alții.

Dacă echipa are încredere în voi, ei vor face acei pași în plus, faimoasa „extra mile”, cum zic americanii. Acest lucru poate fi obținut printr-o bună relaționare, câștigarea încrederii și o etică înaltă. Modul în care tratați oamenii va decide dacă obțineți încrederea echipei. Liderii servanți sunt foarte eficienți în a obține acest lucru. Echipa va ști că nu le veți cere niciodată ceea ce voi înșiși nu ați fi dispuși să faceți.

O capacitate bună de comunicare este importantă pentru un leadership de calitate. Trebuie să fiți capabili să expuneți cu claritate rezultatul final dorit și pașii necesari pentru a ajunge acolo. Și acest lucru trebuie să includă abilitatea de a asculta și de a da răspunsuri echipei. Comunicarea cu utilizatorii sau clienții, dar și cu managementul este de asemenea crucială. Vor fi vești bune și rele care trebuie comunicate diferitelor părți. Trebuie să aveți capacitatea de a transmite cu tact mai ales veștile proaste.

Leadershipul situațional este un alt aspect de care aveți nevoie pentru a evalua diferite situații, să cântăriți argumentele pro și contra și să luați decizii. Trebuie să folosiți gândirea critică și să trageți concluzii pentru a rezolva anumite probleme. Pe măsură ce veți lua decizii eficiente de leadership, veți câștiga și respectul echipei voastre.

Liderii nu trebuie să știe totul și nici nu trebuie să pretindă asta. Sigur că trebuie să aveți și voi anumite competențe, dar trebuie să știți mai ales că folosiți în mod eficient talentele și abilitățile subordonaților. Iar acest lucru cere timp și răbdare. Puteți fi tentați să preluați anumite acțiuni voi înșiși pentru că subordonaților le ia mai mult timp. Amintiți-vă însă că acest timp îl luați de la responsabilitățile voastre de lideri și că în acest fel îndepărtați oportunitatea ca subordonații voștri să câștige experiență.

Pentru a deveni un lider eficient este nevoie de timp, răbdare și tenacitate. Dacă sunteți motivați și doriți să fiți un lider eficient puteți începe de pe orice poziție vă aflați în acest moement. Asumați-vă repsonsabilitatea și obțineți rezultate cu orice echipă din care faceți parte. Vor fi oameni care vor renunța în mod voluntar la munca dificilă a unui lider. Aveți grijă însă. S-ar putea să-și dorească totuși gloria. S-ar putea să trebuiască să le lăsați lor gloria, dar voi veți fi cei care veți câștiga experiența. A fi un lider servant este o poziție foarte bună pentru început.

Alte articole:

Managementul pesimiștilor                     

Managerii buni își fac colaboratorii fericiți

Cum vă pregătiți pentru job-ul dumneavoastră de mâine

Inducerea unei schimbări culturale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *