Blog

Blog

Comments (1) - Uncategorized

Managementul pesimiștilor

Știu că Moisil a zis că „un pesimist este un optimist bine informat”, iar Francois Guizot că „lumea aparține optimiștilor, pesimiștii fiind doar niște spectatori”.

Și totuși există pesimiști așa cum există și culturi pesimiste.

Tehnicile de management sugerează că pesimismul este ceva ce trebuie „întors pe dos”, iar atitudinea pesimistă este o provocare pentru manageri, care sunt bine echipați cu un întreg set de instrumente pentru a crea și a dezvolta optimismul: viziune, misiune, discursuri de încurajare, tehnici motivaționale, hei-rup, inteligență artificială și tot ce se mai găsește prin preajmă.

Cultura pesimistă este însă așa dintr-un anumit motiv. Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să acceptăm pesimismul.

Nimeni (sau aproape nimeni) nu se duce în Japonia pentru a încedrca să reproiecteze gândirea națională pentru a crea individualiști. Nimeni nu merge în Asia să le spună oamenilor „puneți-vă fețele alături” și fiți mai „deschiși”. În mod similar, încercările de reproiectare al codului genetic al pesimismului sunt condamnate la eșec. Pesimiștii au un mecanism de apărare foarte puternic, care le formează această atitudine. Oamenii nu renunță ușor la mecanismele de apărare, mai ales când alternativa este tocmai aceea de care se protejează. Atitudinea unui cercetaș entuziast poate părea extraordinară pe Tweeter sau în ședințele de coaching, dar nu are sens.

Vă voi propune 5 puncte care v-ar putea ajuta în managementul culturilor pesimiste sau atunci când interacționați cu oameni pesimiști:

  • Acceptați pesimismul și nu încercați să-l schimbați;
  • Transmiteți mesaje într-o tonalitate joasă, bogate în fapte, analize și critici și evitați speranța, convingerile și hei-rup-ismul;
  • Identificați afirmațiile pesimiste care vă irită și ignorațile pe cât posibil;
  • Umorul poate funcționa pentru a demonstra ceva atunci când pesimismul este excesiv;
  • Examinați de ce vă abate pesimismul de la drumul drept. Atunci când veți reuși să găsiți un răspuns la această întrebare, managementul pesimiștilor și al culturilor pesimiste va deveni mult mai intuitiv.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *