Blog

Blog

Comments (0) - Uncategorized

Cum vă pregătiți pentru job-ul dumneavoastră de mâine

Uitați tot ce ați gândit sau crezut despre muncă. Regulile se schimbă, fiind chiar bulversate. Munca este acum peste tot și nicăieri, mai profund ancorată în viața dumneavoastră ca oricând și disparând ca activitate discretă. Practicile izvorâte din uzine și sedii sociale, lumea standardizată cu un loc de muncă stabil într-o companie, o carieră cu o traiectorie mai mult sau mai puțin previzibilă, toate dispar. Noi reguli erup pentru o muncă mai flexibilă, mai nesigură, antreprenorială, din ce în ce mai puțin legată de orare precise, de un loc sau un angajator. Iată cum va arăta munca mâine.

Veți munci acolo unde vă veți afla

Înainte mergeați în fiecare zi la birou. Gata cu graba de dimineață, ambuteiajele sau metrourile înțesate. Dus-întorsul între muncă și casă se schimbă, iar spațiile comune de muncă înfloresc aproape peste tot. Munca de acasă va fi din ce în ce mai prezentă. Munca de la distanță devine o cultură naturală cu colaboratori dispersați în propriile case sau pe mobile. Tehnologia facilitează această organizare în rețea, dar pornirea este profund umană pentru că dorim să ne trăim viața în condițiile alese și în locul în care ne simțim cel mai bine, atunci când dorim.

Veți munci când și cum veți dori

Înainte, timpul și spațiul erau importante. Astăzi și mâine lucrați când vreți, iar patronul dumneavoastră nu va mai fi preocupat să știe cum ați făcut, dacă este de calitate și la timp. Inconvenientul este de a fi mereu solicitat pe telefoane sau ecrane care vă leagă de aspecte ale vieții personale și sunt de asemenea mijloace de producție. Chiar și somnul riscă să vă fie invadat. Cercetări recente în Statele Unite arată că din ce în ce mai mulți americani se trezesc o dată sau de mai multe ori pe noapte pentru a-și verifica mesajele. Rămâne ca fiecare să-și structureze timpul și să limiteze invadarea propriului spațiu spațio-temporal de către tehnologie.

Veți trece din post în post și din proiect în proiect

Uitați de posturile cu program complet, cu avantajele și inconvenientele lor. Gata cu birourile situate pe un bulevard faimos al orașului sau într-o zonă de business. Întrebarea nu mai e „unde?” ci „cum?”. Nu veți mai fi întrebați „unde munciți?” ci „ce faceți la muncă?”. Iar postul dumneavoastră va prelua o formă de statut nesigur, dar cu final durabil, de auto-antreprenor, independent, salariat cu contract pe durată determinată, interimar, manager de tranziție, în portare salarială… Flexibilitatea culturală, plasticitatea socială, capacitatea de a lucra sub diferite forme, departe de a fi un semn de instabilitate, sunt calitățile cardinale ale unei mari capacități de a vă găsi de lucru.

Frontiera dintre muncă și viața privată dispare

Uitați de epoca în care munca și viața personală se înscriau în spații și perioade de timp distincte. Realitățile vieții profesionale contemporane implică o confuzie între muncă și viață, o porozitate digitală între timpul liber și activitatea profesională. Noile surse de venituri vin de pe platforme ca Airbnb sau Uber și permit fiecăruia să-și monetizeze timpul așa cum vrea și când vrea. Timpul petrecut cu prietenii este înlocuit cu relațiile pe mediile sociale.

Veți munci pentru dumneavoastră, nu pentru o companie

Înainte munceați pentru bani, pentru a vă îngriji de nevoile proprii și de cele ale familiei. Cu acest mod de lucru mai independent și mai personal nu veți mai căuta un loc de muncă numai pentru a avea unul. Veți putea alege să faceți ceea ce vă place. Patronii de întreprindere caută să vă exploateze pasiunea sau entuziasmul pentru o mișcare sau o cauză. O evoluție care scade valoarea muncii reale în măsura în care vă folosește în primul rând dumneavoastră și abia apoi pieței, cu riscul ca, atunci când nu o stăpâniți complet și nu îi deschideți noi frontiere, să vă înghită cu totul…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *