5 pași esențiali în leadershipul de fiecare zi
Dacă v-aș întreba dacă vă considerați cu adevărat un lider eficient, probabil veți răspunde cu „nu”. Și, ce credeți, chiar ați avea dreptate. Dar, în același timp, vă veți înșela.
Vedeți voi, prea puțini dintre noi sunt niște lideri excepționali înăscuți. Dar totuși suntem lideri, indiferent dacă ne dăm seama de asta sau nu, iar influența pe care o avem asupra celorlalți, mai ales dacă avem copii sau tineri prin jur, este excepțională, indiferent dacă suntem sau nu conștienți de modul în care o exercităm.
Eu numesc asta „leadership de fiecare zi”.
Și asta înseamnă că în fiecare moment al fiecărei zile îi influențăm pe alții – fie că suntem sau nu conștienți de asta – prin exemplul pe care-l dăm. Conducem prin ceea ce facem și prin modul în care jucăm acest joc al vieții…
Și cred că sunt cinci pași esențiali ai acestui leadership de fiecare zi. Aceștia reprezintă lucrurile asupra cărora trebuie să ne concentrăm dacă vrem să devenim lideri foarte buni la un nivel conștient, adică să înțelegem ce exemplu le oferim celorlalți.
Iar acești pași esențiali sunt:
- Asumarea completă a vieții – Acest lucru înseamnă asumarea responsabilității pentru fiecare lucru care vi se întâmplă în viață, fie că vă place sau nu. Înseamnă să vă puneți întrebarea „cum am contribuit la acest rezultat?” și să acceptați influența pe care o aveți asupra vieții altora, dar și influența pe care ceilalți o au asupra vieții voastre.
- Menținerea unei concentrări pozitive – Aveți de făcut o alegere în privința modului în care percepeți lucrurile. Puteți alege să vedeți paharul pe jumătate plin sau pe jumătate gol. Puteți alege să vedeți un eșec ca pe o greșeală sau ca oportunitate de a învăța și a crește. Alegeți să zâmbiți, să vedeți binele în oameni și evenimente, chiar și atunci când cei din jur aleg să nu o facă.
- Trebuie să știți când vi se termină jocul – Înțelegeți spre ce vă îndreptați ca să puteți cântări alegerile corespunzătoare țintei și a face alegerea în mod corespunzător. Atunci când știm unde vrem să mergem suntem capabili să spunem „nu” lucrurilor care ne abat de la obiectivele noastre și putem evita capcanele de pe drum pentru că îl simțim ca pe un drum al minimei rezistențe.
- Angajamentul unei învățări continue – Adevărații lideri se cresc pe ei înșiși și au tendința de a avea minți foarte deschise. Ei vor să examineze lucrurile pe care s-ar putea să nu fie gata să le înțeleagă sau care le-ar putea contrazice convingerile curente. Și atunci când primesc noi informații ei sunt deja dornici să renunțe la vechea poziție pentru a îmbrățișa noua înțelegere.
- Acționați – Fără nicio îndoială, marii lideri sunt oameni de acțiune. Ei adună cât de multe informații pot, iau decizia cea mai documentată, iar apoi intră în acțiune. Ei corectează și continuă de-a lungul drumului pe măsură ce primesc noi informații sau pe măsură ce acțiunile lor crează un feedback referitor la modul în care funcționează sau nu ceea ce fac. Acești lideri știu că nimic nu va fi perfect și, în timp ce majoritatea așteaptă alinierea planetelor, ei intră în acțiune.
Gandhi a exprimat cel mai bine aceste lucruri: „Fiți schimbarea pe care doriți să o vedeți în lume.” Și tot el a spus: „Viața mea este mesajul meu.” Și apropos de perfecțiune, până și Gandhi, unul dintre cei mai respectați și apreciați lideri a fost departe de ea… De exemplu, sărăcia sa mimată costa îngrozitor de mult!
Ei bine, acestea sunt conceptele pe care mi-aș dori să le adoptați și să le îmbrățișați. Măsurați-vă cu aceste cinci pași esențiali și angajați-vă pe această cale!
Alte articole pe care poate ați dori să le citiți:
Ce diferențiază o întreprindere eliberată de o organizație clasică?
„Secretele reușitei la locul de muncă” – patru trucuri preluate de la Richard Hall