Blog

Blog

Comments (1) - Uncategorized

„Secretele reușitei la locul de muncă” – patru trucuri preluate de la Richard Hall

Această carte mi-a căzut sub ochi pur și simplu din întâmplare, dar este o lectură de neocolit pe drumul reușitei profesionale. Cartea lui Richard Hall prezintă 10 etape importante pentru a reuși: autocunoașterea, orgaizarea timpului și a priorităților, cum să te vinzi, dezvoltarea creativității, cum să devii o sursă de energie pentru ceilalți etc. Sunt sfaturile unui om de teren, responsabil de marketing în mai multe companii, agrementate de exemple concrete.

Cunoașterea forțelor proprii – zidul încrederii în sine

Autocunoașterea este unul dintre fundamentele reușitei conform lui Richard Hall. Zidul încrederii în sine este un instrument al autocunoașterii. El este inspirat de un atelier animat de către Greg Searle, campion olimpic de canotaj în 1996. Zidul încrederii în sine permite o mai bună cunoaștere a forțelor proprii și implică construcția unui perete de patru rânduri de cărămizi. Jos, două rânduri de cărămizi reprezintă 5 realizări sau atuuri la care țineți cel mai mult. Ele pot fi legate de viața profesională sau de cea personală. Pe cele două rânduri de sus, notați 5 caracteristici care, după părerea dumneavoastră, constituie principalele dumneavoastră atuuri. Participanții la acest atelier nu s-au simțit în largul lor în timpul acestui exercițiu. Autocunoașterea nu este chiar atât de evidentă, ca și admiterea acestui lucru și împărțirea forțelor proprii! Pentru a merge mai departe, această reprezentare vă permite să construiți un ancoraj pozitiv. Vă puteți apoi confrunta atuurile cu anturajul și le puteți pune întrebări pentru a vă confirma sau nuanța viziunea.

Cunoașterea limitei dumneavoastră absolute – linia galbenă

Această linie galbenă reprezintă limita dumneavoastră absolută: ceea ce nu veți face niciodată, oricare ar fi prețul propus. Iar Richard Hall o ilustrează în mod strălucitor citându-l pe George Bernard Shaw. Acesta, intelectual și dramaturg de la începutul secolului XX, era așezat lângă o doamnă în timpul unei cine. Și iată schimbul de replici pe care l-a avut cu aceasta:

„George Bernard Shaw: Doamnă, v-ați culca cu mine pentru un milion de lire sterline?

Doamna: O, domnule Shaw, bineînțeles. Ce glumeț sunteți!

George Bernard Shaw: Dar v-ați culca cu mine pentru o carte?

Doamna: Dar în definitiv, drept cine mă luați, domnule Shaw?

George Bernard Shaw: Doamnă, ceea ce sunteți am definit deja. Acum suntem doar pe cale să negociem tariful prestațiilor dumneavoastră.”

Găsirea unui mentor

Richard Hall insistă asupra importanței unui mentor. Pentru a reuși, sfatul lui este să fiți ghidat. Dacă este posibil de către o persoană externă și nu de către una din aceeași companie. Puteți găsi acest mentor în mai multe feluri, dezvoltând o relație cu un coleg la locul de muncă, sau sub formă de discuții telefonice sau pe mail. Unii nu au nevoie de un mentor în carne și oase pentru a-i ajuta. De altfel, fără să vă dați seama, ați profitat de un mentor citind o carte sau printr-o experiență care v-a marcat în mod special.

Transformarea limbajului într-unul pozitiv

„Nu este corect” devine „Să găsim o soluție”.

„E mereu la fel” devine „Este o adevărată provocare”

„Nu ne încredințați niciodată vreo responsabilitate” se poate transforma în „Putem încerca… (asta)?”

Sunt câteva propuneri, dar bineînțeles trebuie să fiți în fața ușii, să știți cum funcționează încuietoarea și unde este clanța. Iar în final, cel mai important ar fi de știut ce înseamnă a reuși pentru dumneavoastră?

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *