Blog

Blog
Care este obiectivul vostru pe termen lung

Comments (0) - Uncategorized

Care este obiectivul vostru pe termen lung

Alte formulări ale acestei întrebări pot fi:

  • Care sunt țintele pe care vă doriți să le atingeți pe termen lung?
  • Unde v-ar plăcea să ajungeți în 5 ani? 10 ani? 20 de ani?
  • Care este scopul final al carierei dumneavoastră?
  • Care credeți că va fi ultimul vostru job înainte de pensionare?

De ce vi se pune această întrebare

Intervievatorul întreabă acest lucru pentru a alinia așteptările legate de rolul pentru care dați interviul cu așteptările voastre pe termen lung. Chiar dacă recrutorii vor o aliniere solidă pe termen mediu (adică sub 5 ani), o perspectivă mai largă poate fi dată de  obiectivele pe termen lung. Totuși, această întrebare este pusă adesea pentru a verifica dacă nu cumva candidatul are anumite obiective pe termen lung care nu pot fi îndeplinite de angajator. Și mai este folosită pentru a verifica dacă acesta are obiective realiste, dar și pentru a-i măsura ambiția. De cât de multă ambiție este nevoie sau câtă e de dorit, depinde foarte mult de rol.

Cea mai bună abordare pentru răspuns

Dacă întrebarea referitoare la obiectivul pe termen scurt nu a fost încă pusă, începeți prin a le preciza pe scurt obiectivele pe termen scurt și mediu. Apoi concentrați-vă asupra direcției și traiectoriei carierei bazându-vă pe succesul pe care-l veți avea pe postul pentru care candidați, dovedind flexibilitate pentru asumarea unor roluri variate pentru a vă lărgi cunoștințele și expunerea. Vreți să fiți ambițioși, dar nu peste măsură.

Un exemplu de răspuns pentru un candidat experimentat

„Pe termen mediu sunt concentrat să devin un expert în domeniul meu. Vreau să mă pregătesc pentru oportunitățile de promovare viitoare asumându-mi roluri de lider în echipele unor proiecte. Sunt însă flexibil pentru a prelua și roluri care îmi vor lărgi perspectiva și de aceea îmi doresc să fiu implicat în echipe de proiect multifuncționale, în special cu colegii de la financiar și cei de la marketing. Acest lucru nu numai că mă va ajuta să strâng relațiile cu celelalte echipe, dar mă ajută să-mi îmbogățesc cunoștințele pentru a fi gata de interacțiuni la un nivel mai înalt.”

Un exemplu de răspuns pentru un începător

„Pe termen scurt sunt concetrat pentru a mă adapta postului. Iar pe termen lung să devin un expert în acest domeniu. Vreau să devin o persoană la care ceilalți apelează pentru a obține răspunsuri la problemele cele mai dificile. De exemplu, în perioada de practică recentă, am preluat managementul site-ului intern pentru managerii de proiecte. Acesta nu fusese adus la zi de peste un an, așa că mi-am asumat resposibilitatea actualizării și introducerii materialelor curente de care beneficiau cu toții. Și am fost premiat pentru munca mea în acest domeniu.”

Iată și un exemplu despre cum nu trebuie să răspundeți

„Obiectivul meu pe termen lung este să vă preiau postul. De fapt, e mai mult un obiectiv pe termen mediu. Adevăratul obiectiv pe termen lung este să devin director general. Așa că vreau să mă așez pe această traiectorie și să continui să corectez cursul până la atingerea scopului. Sunt foarte ambițios în ceea ce-mi propun și cred că adevărata întrebare este dacă îmi puteți oferi o foaie de drum pentru a ajunge să primesc biroul directorului general?!”

Amintiți-vă să răspundeți comportamental diecărei întrebări de la interviu, indiferent dacă este de acest tip sau nu. cel mai simplu mod este să folosiți un exemplu din experiența proprie. Apoi folosiți metoda S-T-A-R pentru a da un răspuns de top: vorbiți despre o situație (S) sau o sarcină (S-T, task este sarcină în engleză), acțiunea pe care ați întreprins-o (A) și rezultatele obținute (R). Asta e ceea ce vă face interviul unic și-l va face pe recrutor să vă țină minte!

Alte articole:

Câteva reguli pentru a reuşi, învăţate de la Steve Jobs

Branding personal: diferenţiaţi-vă pentru a fi remarcaţi

Semne care vă pot arăta că puteţi fi un antreprenor

Cum să ne ameliorăm „branding-ul personal”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *