Blog

Blog
Stiluri faimoase în leadership – oameni diferiți, metode diferite

Comments (0) - Uncategorized

Stiluri faimoase în leadership – oameni diferiți, metode diferite

Fotografiile celor cunoscuți sunt permanente pe toate canalele de comunicare. Ne place celebritatea. Le urmărim fiecare mișcare și visăm cum ar fi să trăim o astfel de viață. Ne întrebăm cum au ajuns acolo. Pentru cei care și-au croit drumul spre vârf și nu au profitat de circumstanțe favorabile, leadershipul a fost o parte importantă a ascensiunii.

Când ne gândim la lideri nu ne vin în minte doar lucrurile bune. Istoria ne-a furnizat toate laturile pentru a putea alege. Unii ne fac să zâmbim, în timp ce pe alții am vrea să-i eliminăm din cărți. Ce stil de leadership exemplifică fiecare?

Martin Luther King

Un orator inspirațional. Discursuri ca „Am un vis” (I have a dream) au galvanizat mulțimile pentru că au adus o viziune luminoasă. Vorbea cu autoritate și era capabil să mobilizeze o țară întreagă spre propria viziune.

Mary Key Ash (Mary Kay Cosmetics)

Dacă vă gândiți la Cadillacul roz, aveți dreptate. Cadillacul roz este un simbol al unei companii de succes cu o performanță înaltă. Leadershipul inspirațional al ei a transformat o investiție de 5.000 de dolari într-o corporație de miliarde.

Jack Welch

Numele său este imediat alăturat companiei General Electric (GE). În cei peste 20 de ani sub conducerea lui, GE a crescut de la câteva milioane de dolari la câteva sute de miliarde. Leadershipul său care nu admitea nonsensul i-a asigurat o reputație de a fi în același timp lipsit de scrupule și corect în luarea deciziilor de business. Managerii aveau mână liberă atâta vreme cât erau capabili să accepte și să perpetueze schimbarea constantă cu scopul de a face lucrurile mai bine.

Leona Helmsley

Ea este legendară prin stilul ei de leadership autpocratic sau chiar tiranic. Președintă a rețelei de hoteluri Helmsley a căzut de pe piedestal atunci când angajații ei au trimis înregistrări la New York Post și a schimbat locuița luxoasă cu o celulă de închisoare. Povestea ea a fost transpusă pe micul ecran în filmul „Regina răului” (The Queen of Mean).

John F. Kennedy

Un lider deosebit de carismatic care, alături de soția sa, a transformat Casa Albă în „Camelot”. Președintele Kennedy a fost capabil să energizeze națiunea. Și-a expus cu claritate viziunea programului spațial pentru ca toți americanii să o adopte. Această viziune s-a concretizat printr-o plimbare pe Lună, după ce viața sa se sfârșise.

Martha Stewart

Crează imaginea unei persoane meticuloase care cere perfecțiunea. Ea s-a trezit în mijlocul unei controverse și totuși atât ea cât și organizația ei au continuat să înflorească. Stilul ei de leadership autocratic i-a folosit.

Eleanor Roosevelt

Le-a spus americanilor: „Suntem puși la încercare pentru a arăta ce înseamnă democrația.” A fost o campioană a drepturilor civile și a drepturilor femeilor și a arătat compasiune în timpul marii crize. Una dintre lecțiile ei de leadership, exprimată în propriile ei cuvinte: „Nu este corect să le ceri celorlalți ceea ce tu nu vrei să faci.”

Alte articole interesante:

Configurațiile organizaționale ale lui Mintzberg

Analiza sistemică a organizațiilor

Cum să rezistăm păcatelor capitale ale recrutării

Consultant – o meserie paradoxală

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *