Blog

Blog
Cum să coordonați colaboratori mai în vârstă

Comments (0) - Uncategorized

Cum să coordonați colaboratori mai în vârstă

A lua conducerea unui serviciu sau a unei echipe este întotdeauna delicat atunci când sunteți cei mai tineri. Primele zile sunt hotărâtoare. Veți fi – uneori prea – politicoși, veseli și serviabili față de acești colaboratori mai în vârstă, dar și dumneavoastră ca atâția alții, avansați în această aventură cu capul plin de fantasme sau de temeri, încât ajungeți să fiți întrebați: „Ce vârstă aveți?”. Reușita voastră depinde de comportament, dumneavoastră dați tonul colaborării pe care vreți să o instaurați și, arătându-le relația matură pe care o aveți cu propria vârstă, îi veți conduce spre a o trăi mai bine.

Comunicați cu eficacitate

A fi un bun comunicator înseamnă să știți să ascultați și să partajați. La început puteți fi tentat să vă arătați competența în fața ochilor echipei. Nu folosește la nimic, iar cel mai bun mijloc nu este de a o afirma, ci de a o demonstra prin comportamentul și acțiunile voastre. Vă puneți în acest fel în poziția de a înțelege tot ceea ce membrii echipei voastre au de spus și de a le răspunde. Simțindu-se puși în valoare, respectați și ascultați, ei vă vor observa maturitatea și nu vârsta.

Punerea în valoare a fiecărui membru al echipei

Bătrân nu înseamnă întotdeauna mai înțelept, ci, în general, mai experimentat. Un bun manager știe să scoată ce e mai bun din punctele forte ale echipei sale, de aceea trebuie să vă acordați timpul de a face cunoștință cu fiecare dintre ei în mod personal. Dacă le identificați corect talentele unice și punctele forte, dacă găsiți mijlocul de a ține cont de punctele lor de vedere și să le onorați, veți străluci ca un adevărat lider de la care fiecare primește încurajările care-l recompensează și-l pun în valoare în fața celorlalți.

Puneți accent pe rezultate, pe procese

Fiecare are nevoi diferite și aspirații care trebuie satisfăcute pentru a prospera. Este deci foarte important să le luați în considerare evitând să le judecați. Fiecare are obiceiurile sale la muncă, este motivat de o ambianță, preferă să se afle într-un grup în open space sau să se concentreze într-un birou individual. Trebuie să integrați corect procesul prin care un colaborator va obține rapid rezultate. Până la urmă, privilegiați condițiile care-i ajută pe fiecare să-și optimizeze munca și abandonați-vă egoul pentru a accelera cu prioritate capacitatea echipei de a reuși.

Prregătiți-vă să răspundeți și la întrebarea legată de vârstă

Întrebarea legată de vârstă este considerată un subiect de discriminare, care nu trebuie să fie invocat, dar totuși veți remarca faptul că este un subiect de conversație foarte răspândit. Mai devreme sau mai târziu, într-o manieră directă sau prin aluzii, va trebui să răspundeți întrebării inevitabile referitoare la anul nașterii. Și trebuie să vă pregătiți, pentru că dacă echipa vă vede stânjeniți, riscați să solidificați suspiciunea sau afirmațiile legate de incapacitatea dumneavoastră managerială. Dacă preferați să nu vă dezvăluiți vârsta, fără a fi nepoliticoși, puteți zâmbi când spuneți „sunt destul de bătrân pentru a munci”. Iar dacă vă simțiți în largul dumneavoastră față de subiect, lansați-vă după ce v-ați pregătit răspunsul cu încredere. Este mai bine să evitați să faceți din asta un subiect de speculații care durează, așa că cel mai sigur este să vorbiți într-un mod autentic, anticipând eventualele întrebări pentru a vă afla în situația de a controla conversația pe acest subiect.

Fiți o sursă de liniște

Studiile arată că o ambianță proastă într-o echipă are efecte negative asupra concentrării ei, o dezorganizează și provoacă furie. Prea des aceste condiții de muncă sunt dictate de starea de spirit și temperamentul managerului. Chiar dacă sunteți foarte competenți, veți fi niște animatori slabi dacă vă lăsați debordați de neliniștile, angoasele sau frustrările voastre în fața propriei echipe. Această stăpânire de sine și a sentimentelor necesită o bună maturitate pentru a vă arăta în fața anturajului vostru încrederea și serenitatea, oricare ar fi vârsta dumneavoastră.

Căutați respectul, nu aprobarea

Obținerea respectului din partea celor mai în vârstă depinde de voi. Nu căutați să fiți iubiți, nu este nici locul, nici momentul, nu veniți la birou pentru a vă face prieteni sau parteneri de joacă. Comportamentul dumneavoastră trebuie să fie omogen, unic și uniform, nu trebuie să lăsați să se vadă preferințe, chiar dacă adesea acestea pot exista. Nu căutați aprobarea sau acceptarea a ceea ce cereți sau spuneți, echipa voastră se va gândi la un joc de copii sau va înțelege că vă e teamă să nu-i ofensați. În fine, dacă în ciuda vârstei ocupați un post de lider, cu excepția situației în care sunteți fiul sau fiica patronului și sunteți puternic împinși de la spate, este pentru că ați investit în propria viață profesională, ați obținut rezultate și succese, pe baza cărora ierarhia dumneavoastră v-a promovat.

Alte articole complementare:

Nu delegați mai mult ci mai eficient

Arta alegerii unui bun partener pentru a reuși

Reguli de aur în definirea funcțiilor în organizație

Cum întoarceți în favoarea dumneavoastră un interviu de recrutare care merge prost?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *