Blog

Blog

Comments (0) - Uncategorized

În cadrul interviului de recrutare răspundeți cu seriozitate întrebărilor care vi se par inutile

Pentru a găsi candidatul potrivit un recrutor depășește uneori chestionarul obișnuit „vorbiți-mi de dumneavoastră” și vă poate pune întrebări care par prea puțin pertinente: aveți un elefant în grădină, despre ce sport practicați, ce vă face să râdeți, despre dusturile dumneavoastră culinare, tot atâtea subiecte care par departe de recrutarea pe care trebuie să o luați în serios, mai ales că răspunsulrile dumneavoastră îi vor permite să vă descopere. Să vedem acum care ar fi cele mai bune răspunsuri.

Care este restaurantul dumneavoastră preferat?

Ce caută întrebările despre mâncare într-un proces de recrutare? Întrebarea despre obiceiurile alimentare este legată de cultura dumneavoastră, iar maniera de a se hrăni este o parte foarte importantă a acesteia. Dincolo de experiența dumneavoastră și de competențele dumneavoastră pertinente, prin educație ați învățat să mâncați, iar a vă hrăni nu este doar un instinct, ci un act cultural prin care vă marcați alegerile. Este deci o ocazie pentru recrutor să vă facă să vorbiți de cultura și valorile dumneavoastră. Dumneavoastră trebuie să fiți spontan și transparent, dar nu este transmis același mesaj printr-o preferință a unei bucătării burgheze, a unor feluri de mâncare vestite, a mâncării asiatice sau, mai nou, a bucătăriei moleculare, ceea ce denotă o apetență în fază sau nu cu cultura întreprinderii care recrutează.

Care este animalul dumneavoastră totem?

Simbolistica animalelor desemnează o influență și reprezintă instinctul fiecărui animal. Atenție la răspunsul simplu și judicios cu un animal real sau fictiv măsurând semnificația pentru interlocutorul dumneavoastră, pe care o puteți și explicita. Există diferențe între a se compara cu un animal sălbatic sau domestic, care trăiește pe uscat, în apă sau în aer, sacru, tabu sau profan. Recrutorul vrea să vă măsoare capacitatea imaginației și modul de autoevaluare. De exemplu pentru un post de număr 2 a alege o rață este un răspuns excelent pentru că este calmă la suprafață și foarte activă sub apă. Dumneavoastră trebuie să clasificați toată această simbolistică animalieră și să căutați să faceți o legătură cu cerințele postului prevăzut.

Spuneți-mi povestea dumneavoastră

Întrebarea este deschisă și adesea intimidantă sau destabilizantă. Încă o dată se încearcă punerea în valoare a creativității dumneavoastră. Este o invitație de a juca un joc fără a vă păsa de încercarea de a furniza un răspuns potrivit. Acționând astfel recrutorul vă dă ocazia să vă dezvăluiți caracterul și imaginația. Viața dumneavoastră este adesea mai palpitantă decât enumerarea cronologică din CV. Profitați pentru a introduce în prezentare detalii semnificative despre dumneavoastră, explicații, anecdote care evidențiază scene de viață și autenticitatea parcusului dumneavoastră profesional.

Ați practicat vreun sport de echipă și pe ce post?

Aceasta seamănă cu o întrebare convențională, obișnuită, iar răspunsul dumneavoastră este bogat în informații pentru recrutorul care consideră comportamentele dintr-o anumită sferă a vieții dumneavoastră importante pentru toate celelalte. Totul depinde de postul prevăzut, dar în general întreprinderile caută angajați implicați, capabili de inițiativă, mai mult decât un portar sunt preferați aceia care sunt în acțiune și fac tot ce pot pentru a anticipa mișcările în joc. Și mai ales jucătorul care face din competițiile sportive în general o etică și un simț dezvoltat al rolului pe care gtrebuie să-l joace.

Dacă v-ați crea o întreprindere, cu ce ar semăna aceasta?

Cel mai bine ar fi să evitați să răspundeți că ar semăna cu cea a interlocutorului dumneavoastră. El nu vrea să-i dați răspunsul pe care vrea să-l audă. Așteaptă de la dumneavoastră un răspuns gândit despre o idee originală de business pe care ați imaginat-o în detaliu. Pentru un post care necesită creativitate, a răspunde, de exemplu, că veți deschide un bar cu animale, pentru că animalul ajută oamenii să se deschidă și să se cunoască, va fi apreciat. De fiecare dată trebuie să imaginați p afacere care pune în evidență o calitate necesară postului prevăzut, resituând-o în propriul context spațio-temporal.

Pentru a vă pregăti mai bine pentru interviul de recrutare vă recomand și câteva articole mai vechi:

Interviul de recrutare – ce ascund întrebările care ni se pun

Cum să anticipați și să dejucați întrebările unui recrutor

Pregătirea pentru întrebările cele mai curente ale interviului de recrutare

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *