Blog

Blog

Comments (1) - Uncategorized

Căi de ameliorare a eficienței în management

Fie că sunteți debutant sau un manager cu experiență de mulți ani în diferite posturi, acționați într-un context într-o evoluție constantă, accelerată, iar ceea ce a fost eficient într-un an poate fi un fiasco în exercițiul următor. Cu siguranță, ca manager trebuie să știți să schimbați foaia atunci când este necesar, dar veți fi în câștig dacă veți căuta în permanență puncte de ameliorat. Oricare ar fi conjunctura, trebuie să dați dovadă de flexibilitate pentru a reacționa corect. Ameliorarea stilului de management nu se va face de azi pe mâine, iar progresele le veți face investind în aceste puncte de observație.

Existența unei excelente conștiințe de sine

Conștiința de sine, cunoașterea propriilor sentimente, motivații, puncte forte și slăbiciuni, este esențială pentru a răspunde la provocările neprevăzute ca și afacerilor curente pe care le întâlniți în managementul de zi cu zi. Această cunoaștere de sine este prima etapă de parcurs pentru a vă putea îmbunătăți stilul de management. Fără acest demers nu puteți avansa pentru că nu știți cum vă conduceți singur și în niciun caz nu puteți deveni mai eficient. Aveți mai multe posibilități, important este să le găsiți pe acelea care vă convin cel mai bine: să vă întrebați colaboratorii într-o manieră mai mult sau mai puțin formală, participând la acest exercițiu fără a fi defensiv, vă puteți testa limitele, cu supravegherea sentimentelor și a ceea ce se întâmplă, sau să lucrați cu un coach.

Continuarea studiilor

Una dintre cele mai bune metode de ameliorare a stilului de management este de a obține idei noi continuându-vă studiile pentru a obține o certificare a nivelului dumneavoastră de profesionalism sau o capacitate extinsă într-un domeniu nou. Nu numai că formarea profesională vă va da informații asupra metodelor momentului, asupra actualității meseriei dumneavoastră în afaceri, dar vă va pune într-un nou context cu persoane noi, profesori și colegi de studii, de la care puteți învăța multe despre practicile în vigoare în întreprinderile lor.

Solicitați idei de la echipa dumneavoastră

Șansa se poate găsi la unul dintre cei care lucrează cu dumneavoastră, care pe un anumit subiect vă poate aduce o viziune nouă și o mulțime de idei bune, pe care invitația dumneavoastră le-a suscitat. Este un mijloc facil de ameliorare a stilului de management începând mai întâi cu modul de pilotare a unei echipe mai eficient. Nu numai că îi veți face mai fericiți solicitându-le ideile, dar îi veți motiva și gratifica cu această recunoaștere implicită a importanței lor.

Ideile nu mai sunt apanajul exclusiv al managementului. Inovația deschisă (open innovation) se practică pe o scară din ce în ce mai largă, peste tot în lume.

Recadrați-vă acțiunea pe valorile proprii

Orice acțiune are nevoie de un far care-i luminează principalele tendințe. Ce este important pentru dumneavoastră la muncă și, în general, în viață? Nu este niciodată prea devreme sau prea târziu, ca manager, să faceți o analiză a valorilor dumneavoastră și să verificați dacă stilul de management este în armonie cu acestea. Este ocazia de a vă pune acțiunile și ralațiile în perspectivă cu echipa și valorile dumneavoastră fundamentale, de a alinia managementul cu ele, mai ales în domeniul în care căutați o ameliorare. Făcând asta vă acordați un atu primordial pentru reușită.

Schimbarea stilului de comunicare

Chiar dacă vă considerați un bun comunicator, nu vă este interzis să testați alte metode sau practici pentru a vedea dacă obțineți rezultate mai bune. Dacă vă reuniți echipa o dată pe săptămână, puteți încerca să vă întâlniți cu fiecare membru al ei, în tete-a-tete, o dată pe săptămână pentru a vedea dacă acest lucru aduce o îmbunătățire. Reduceți numărul mesajelor pe care le trimiteți și măsurați în ce măsură acest lucru vă crește sau nu eficiența. Oricare ar fi schimbarea pe care o introduceți în comunicare, fiți atenți la ce funcționează bine, la ce nu este concludent și de ce.

Găsiți un mentor sau un coach

Un alt mod de a vă eficientiza stilul de management este de a alege un profesionist pe care-l admirați sau îl respectați (ideal ar fi să nu fie din aceeași organizație) ca mentor sau coach. Pentru că nu este legat de dumneavoastră prin ierarhie, acesta vă poate da sfaturi pertinente, poate face comentarii cinstite, care vă vor ajuta să deveniți un manager mai bun.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *