Blog

Blog

Comments (2) - Uncategorized

Cum să rămâneți pozitivi atunci când v-ați pierdut jobul

În ziua de azi aproape orice angajat este sau a fost pentru o perioadă mai mare sau mai mică în șomaj. Dacă ați trăit această experiență știți cât de deprimantă poate fi și cât de dificilă poate fi astăzi piața muncii, asemenea unui zid de beton de care te lovești și te rănești. Și totuși când se întâmplă acest lucru este momentul de a rămâne activ și combativ. Sigur este mai ușor de zis decât de făcut. Un motiv în plus de a rămâne cel puțin pozitiv în această perioadă de turbulențe din viața dumneavoastră. Sentimentul de disperare și starea depresivă sunt dăunătoare pentru sănătatea și relațiile dumneavoastră, pentru moralul și motivația dumneavoastră și, pentru a fi direcți, prea puțin „sexy” pentru a seduce un nou angajator. Este un moment important pentru a vă reconstrui încrederea. Iată câteva repere de îmbărbătare care vă pot ajuta să creșteți.

Îmbărbătați-vă și creșteți

Sute de mii de oameni sunt chiar în acest moment fără slujbe, doar la noi în țară, concediați, îndosariați, seniori sau la început de carieră, așteptând la coadă intrarea sau reintrarea pe piața muncii. În anumite zile vă simțiți ținta preferată a tuturor acestor nenorociți care dau afară. Trebuie să aveți acest lucru permanent în minte, sute de mii de persoane, poate chiar milioane, dacă luăm în considerare piața globală a muncii din UE, se află în aceeași situație cu dumneavoastră și mulți dintre ei sunt mai puțin pregătiți. Ca și Taleyrand trebuie să vă spuneți: „Când mă privesc mă descurajez, când mă compar, mă consolez”, iar dacă vă confruntați cu alții veți constata că puteți fi un exemplu pentru ei și că îi puteți chiar ajuta, ceea ce vă poate îmbărbăta, vă poate face să creșteți și vă poate da dorința de a fi mai puternic.

Simțiți-vă responsabil, nu vinovat

Ca mulți dintre noi, sunteți obișnuit să puneți accent pe autonomia dumneavoastră și exercitarea liberului dumneavoastră arbitru. Cu siguranță nu sunteți singurul care vă influențează evenimentele din viața dumneavoastră, iar anumite circumstanțe vă depășesc. Recesiunea economică nerecunoscută pe care o traversăm nu vă este imputabilă, iar dacă ați fost concediat ca urmare a unei contracții de activitate, nu este vina dumneavoastră. Nu servește la nimic să vă reproșați orice în loc să munciți pentru a vă construi viitorul. Nici victimă și nici vinovat, nu le mai adăugați și pe astea pentru că este și așa suficient de dificil să obțineți un interviu pentru angajare, atât de mare este concurența. Acest lucru înseamnă doar că societatea nu a funcționat și că vă aflați într-o secvență intermediară. Ceea ce contează acum este de a continua să vă valorizați ca un cadru respectabil și demn și mai ales să nu vă mai învinuiți pentru situațiile care sunt dincolo de propriul control.

A vedea șomajul ca pe o oportunitate

Nu mai munciți orele lungi până la a veni acasă târziu rupt de oboseală, așa că utilizați timpul devenit liber pentru a face ceea ce vă plângeați că nu puteți realiza. Acordați-vă timp pentru sănătate, o refacere a formei fizice în timpul șomajului vă va ajuta să rămâneți pozitiv eliberând endorfinele din creier, care acționează ca un antidepresiv natural și vă ameliorează starea de spirit zilnică. Profitând de această perioadă de maree joasă pentru a vă revigora, veți atinge o formă mai bună, veți păstra o aparență tonică și atrăgătoare, care va deveni un atu la viitorul interviu de recrutare.

Rămâneți în acțiune chiar dacă nu sunteți activ

A nu face nimic este o încercare dificilă dacă ați fost super activ, chiar debordat de muncă. Vidul inspiră întotdeauna teamă și provoacă amețeală. Trebuie să găsiți repede o activitate pentru a mobila acest neant și a vă simți util. Cu siguranță căutarea unui job este un job în sine, dar nu este destul. Trebuie să vă puteți lansa în benevolat, să ajutați un organism de caritate sau cu scop nelucrativ, sau să acceptați să depanați un prieten, sau să acceptați un interim, un contract pe durată determinată, sau, de ce nu, o misiune de management de tranziție. Veți rămâne astfel angajat în relații sociale, care sunt mari furnizori de identitate și sunt șanse foarte mari să învățați sau să aprofundați o competență și să țeseți noi relații.

Sunteți un prieten, un tată, un soț… (această afirmație este, bineînțeles, valabilă și la genul feminin)

Mulți angajați văd în titlul funcției lor un determinant major al existenței lor sociale, ceea ce explică în momentul pierderii slujbei acest sentiment de pierdere a identității. Înainte de a fi un angajat care muncește, sunteți o persoană în viață, sunteți probabil un frate, un fiu, un tată sau un prieten pentru cei care vă înconjoară, care vă apreciază și vă iubesc, chiar și atunci când sunteți deposedat de statutul de cadru activ. Este momentul să vă apropiați de ei, de adevărata viață. Și vă veți simți mai bine în pielea dumneavoastră, veți retrăi și vă veți reîntări identitatea originală, uitată poate datorită suprasarcinilor de serviciu. Un mijloc agreabil pentru a vă regenera și a găsi energia care atrage, pentru a ataca piața muncii și a renaște în viața profesională.

A vă prezenta cu ingeniozitate

Un moment delicat într-o conversație este acela în care sunteți întrebat ce faceți. Aveți mai multe posibilități: puteți răspunde că sunteți în tranzit sau în tranziție spre o nouă carieră sau un nou sector de activitate. Spuneți-o cu încredere, arătați-vă entuziasmul pentru această nouă poziție și întrebați-vă interlocutorul dacă știe pe cineva în acest domeniu. Puteți de asemenea folosi umorul spunând că sunteți un „scriitor de CV-uri, specializat în curriculum vitae pentru directori.” Acest lucru îi va amuza și îi va intriga și va suscita întrebări care vă pot dirija spre a le cere sfatul. Un alt mod este de a spune că ați decis de curând să urmăriți un obiectiv la care jinduiați de mult și să vă creați propria întreprindere. Oamenii sunt în general captivați de cei care-și urmăresc visurile, pentru că ei nu au decât arareori acest curaj. Vă poziționați ca un antreprenor și unii vă vor pune în contact cu un coach de afaceri sau o relație utilă. Oamenii sunt la fel de sensibili dacă mărturisiți că sunteți voluntar într-un organism cu scop nelucrativ care apără o cauză nobilă de care sunteți atașat.

Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *