Blog

Blog
Câteva moduri prin care puteți să nu fiți de acord cu șefii

Comments (0) - Uncategorized

Câteva moduri prin care puteți să nu fiți de acord cu șefii

Uneori oamenii primesc sarcini imposibil de realizat în timpul care li se pune la dispoziție. Și unii șefi nu-i ascultă decât pe cei care sunt de acord cu ei… Iar cei care-i contrazic și mai au și dreptate devin în mod automat dușmanii lor! Acești oameni au tendința de a se răzbuna în special pe cei care le aduc veștile pe care nu le place să le audă.

M-am întâlnit și eu cu asemenea oameni în trecut. La un moment dat aveam un vicepreședinte în cadrul unui grup care avea exact aceste caracteristici. În plus ajunsese mare director înainte de a fi învățat ce înseamnă să fii subaltern și în consecință se purta execrabil cu oamenii lui. Timp de vreo doi ani am reușit să-mi fac treaba fără să ajung să-l calc pe bocanci, dar la un moment dat nu a mai fost posibil și am intrat pe un curs de coliziune pentru că ceea ce aveam de făcut era vital pentru compania pe care o conduceam. Am dovedit că aveam dreptate, am câștigat acea bătălie, dar în final am pierdut războiul…

Ei bine, sigur că șansele de reușită atunci când nu ești de acord cu o persoană aflată pe o poziție superioară sunt mici și nu este un lucru pe care-ți dorești să-l faci în fiecare zi. Păstrați asta pentru problemele cu adevărat importante, chiar și în organizațiile în care se spune că încurajează oamenii să-și exprime propriile opinii. Dacă vă veți afla în dezacord de prea multe ori veți căpăta o reputație negativă.

Există însă și modalități de a nu fi de acord cu un șef fără a rămâne fără cap și iată mai jos câteva idei:

  • Nu vă aruncați pur și simplu punctul de vedere pe masă. Fiți strategici, gândiți-vă. De ce nu sunteți de acord? Ar putea fi acest dezacord perceput ca fiind „politic”? Sau chiar vreți binele organizației? Este mult mai probabil să fiți crezuți dacă nu aveți nimic de câștigat atunci când vă exprimați opinia.
  • Fiți siguri că aveți dreptate. De obicei oamenii de pe pozițiile superioare au acces la mai multe informații decât cei de pe poziții inferioare. Poate să fie ceva ce v-a scăpat?
  • Expuneți-vă punctul de vedere în fața unor persoane de încredere. Dacă nu-i puteți convinge pe aceștia, probabil că nu-l veți convinge nici pe șef. Cereți-le feedbackul referitor la modul în care puteți fi mai convingători. Dar nu-i întrebați pe cei de deasupra voastră. Aceștia s-ar putea să nu vrea să se așeze pe o poziție diferită față de cel pe care-l combateți!
  • Pregătiți o prezentare. Fără prea multe cuvinte sau ipoteze neverificate. Folosiți date și grafice. Păstrați totul cât mai profesional posibil.
  • Găsiți un expert respectat și credibil care să vă verifice concluziile. Acesta nu trebuie să fie neapărat un consultant extern, dar trebuie să fie recunoscut ca atare de către șef.
  • De asemenea, puteți explica problema unui prieten al șefului. Oamenii au tendința să aibă încredere în prieteni, mai ales atunci când sunt pe poziții similare în aceeași organizație. Convingeți o asemenea persoană cu ajutorul datelor pe care le aveți. Apoi rugați-l să-l convingă și pe prietenul său.

Este nevoie de curaj pentru a nu fi de acord cu un superior. Dar este o competență profesională pe care trebuie să o dobândiți. Mai devreme sau mai târziu în carieră, vă veți întâlni cu o asemenea situație. Ca să nu mai vorbim că dacă veți fi mereu de acord, unii dintre cei mai vechi decât voi vor considera că nu sunteți buni de nimic, pentru că nu vă aduceți nicio contribuție. Pentru a vă câștiga respectul celor cu vechime, trebuie să învățați importanța dezacordului și apoi să o faceți în mod strategic.

Voi încheia cu un exemplu despre cum nu ar trebui totuși să faceți, deși atunci când am făcut acest lucru a fost un succes…

Eram în al patrulea an din activitatea mea ca inginer, pe vremea lui Ceaușescu, când directorul institutului de proiectare în care lucram, pe o anumită nișă, m-a chemat să mergem la directorul tehnic al centralei, care avea să ne dea un proiect. Acolo, acesta ne-a prezentat o soluție cu care nu eram de acord, i-am spus acest lucru, dar nu m-a băgat în seamă, iar la întoarcerea la institut i-am repetat acest lucru directorului meu. Acesta mi-a zis că spun prostii și m-a îndemnat să fac cum mi-a zis șeful nostru. Eu am făcut cum am crezut că este mai bine din punct de vedere tehnic, făcând exact ceea ce voia să evite directorul tehnic al centralei: demolarea halei în care trebuia amplasată instalația. După două săptămâni a trebuit să merg din nou la centrală pentru a prezenta ceea ce făcusem, dar directorul meu a evitat întâlnirea și m-a trimis cu un șef de secție care nu avea nicio legătură cu proiectul. Directorul tehnic și-a aruncat încruntat o privire asupra planurilor și a întrebat: „Cu cine am discutat acum două săptămâni și i-am spus ce să facă?” „Cu mine tovarășe director,” am răspuns eu. „Dar de atunci v-am spus că nu se poate!” Și a urmat o oră de urlete de ambele părți, pentru că, pe vremea aia, fiind foarte tânăr, atunci când țipa cineva la mine, țipam și eu la el… Directorul tehnic al centralei era cardiac și după atâtea țipete și nervi se făcuse cam pământiu la față. Cei din jur începeau să se agite de frică să nu facă vreun infarct. Știți vorba aia cu cel mai deștept cedează, nu-i așa? Din nou, eram încă prea tânăr ca să o înțeleg. Și a cedat el. Mi-a explicat că orice demolare de hală se face doar în urma unui decret semnat de Ceaușescu personal, iar acesta refuză întotdeauna să semneze așa ceva. De aceea nu era bună soluția mea. Și atunci, complet senin, i-am răspuns: „Și de ce nu mi-ați explicat așa de la început? Vă rog să îmi mai acordați o săptămână pentru a vă prezenta o nouă soluție.” Și am primit acest termen de o săptămână pentru a veni cu o nouă soluție. Iar peste o săptămână, când am intrat singur în bârlogul lupului, și-a aruncat ochii pe planuri și a spus doar atât: „Ei, da! Îmi place soluția!” Era în continuare soluția mea, dar mimam renovarea halei și de fapt o demolam mascat. Din păcate a venit revoluția din 1989 și investiția nu s-a mai realizat. Eu am avut noroc ca, dincolo de un șef cu mulți ani pe funcții de conducere, să fi rămas și specialistul, dar nu este întotdeauna cazul…

Alte articole pentru dumneavoastră:

Ce înseamnă să fii lider inovator în ziua de azi

Cercetarea operațională ca instrument ajutător în luarea deciziilor

Cum să recrutați cel mai bun comercial

Cum să rămâneți pozitivi atunci când v-ați pierdut jobul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *