Blog

Blog
9 semne că aveți succes, chiar dacă nu simțiți asta

Comments (2) - Dezvoltare Personală

9 semne că aveți succes, chiar dacă nu simțiți asta

Dacă sunteți ambițioși, înseamnă că, din când în când, simțiți că nu sunteți buni de nimic. Idealurile mărețe duc la momentele inevitabile în care considerați că nu trăiți la nivelul propriilor așteptări.

Și trăim într-o lume care întărește acest sentiment. Deși majoritatea oamenilor nu vor recunoaște acest lucru, în subconștient punem semnul de egalitate între bunăstarea materială și succes.

Este rușinos să cădem pradă gândirii materialiste pentru că sigur știm mai bine importanța ei. Un studiu al Universității Strayer a descoperit că 90% dintre americani cred că fericirea este un indicator al succesului mai bun decât puterea, bogăția ori prestigiul. Săpând un pic mai adânc, 67% au definit succesul ca „o bună relaționare cu prietenii și familia”, iar 60% au spus că înseamnă să-ți placă ceea ce faci pentru a-ți asigura traiul. Doar 20% au declarat că banii și bogăția determină succesul.

Dar vorbele și faptele sunt două lucruri diferite…

Când vine vorba de succes, ochii noștri ne înșeală adesea. Este greu să nu crezi că oamenii cei mai de succes sunt cei cu cele mai mari case, cele mai scumpe mașini și cei mai influenți prieteni. Indiferent de ce ai realizat, există întotdeauna cineva care are mai mult și acest lucru te poate face să simți că n-ai reușit. Problema nu este de fapt lipsa jucăriilor, ci convingerea că jucăriile indică adevăratul succes!

Succesul real însă se referă la cine ești și cât de departe ai ajuns. Dacă sunteți îngrijorați de faptul că nu aveți succesul pe care ar fi trebuit să-l aveți, poate că vă autoevaluați conform unor criterii greșite. Uneori trebuie doar să vă reamintiți ce ați realizat cu adevărat în viață. Indicatorii succesului, enumerați mai jos, vă vor ajuta să faceți asta:

  • Nu mai sunteți centrul universului. Cunoaștem cu toții „oameni de succes” care cred că sunt centrul universului. Este lumea lor, iar noi ceilalți doar o populăm. Nu-i așa? Dar asta nu înseamnă de fapt un succes. Adevăratul succes înseamnă capacitatea de a simți empatia, de a înțelege că sentimentele și visele celorlalți sunt la fel de importante ca ale noastre și că nu putem reuși fără ei.
  • Rămâneți pozitivi. Speranța și optimismul sunt componente esențiale ale unei vieți fericite. Dacă vă gândiți prea mult la lucrurile care n-au mers, veți deveni blazați și plini de resentimente. Și când se întâmplă asta, eșuăm – indiferent ce am realizat. Adevăratul succes înseamnă să vezi întotdeauna jumătatea plină a paharului și să ai puterea de a face mai bună chiar și cea mai rea situație.
  • Știți că eșecul nu este veșnic. Ați învățat că singurii care nu eșuează sunt cei care nu încearcă nimic niciodată. Atunci când greșești nu presupui în mod automat că nu ești bun de nimic. În schimb, îmbrățișați fiecare eșec ca pe o oportunitate de a învăța ceva. Și apoi mergeți mai departe. Dacă încă vă mai luptați cu asta, să știți că nu veți experimenta niciodată succesul adevărat până când nu veți învăța să îmbrățișați eșecul. Greșelile voastre vă pavează drumul spre succes, avertizându-vă când ați ales greșit poteca. Cele mai mari realizări apar atunci când sunteți complet blocați, iar frustrarea a atins un nivel maxim. Chiar această frustrare vă obligă să gândiți diferit, să priviți dincolo de tiparele obișnuite și să vedeți soluția care lipsea.
  • Priviți lucrurile în perspectivă. Uneori se mai întâmplă și lucruri neplăcute. Așa e viața! Pentru majoritatea dintre noi totuși, cea mai proastă zi pare o vacanță în comparație cu cineva care chiar are probleme – care nu are ce mânca sau încearcă să supraviețuiască în mijlocul unui război! A-ți încuia cheile în mașină sau chiar a fi sărit la o promovare nu sunt chiar atât de rele atunci când înveți să dezvolți perspectiva. Dacă ați reușit să vă dezvoltați abilitatea de a privi problemele în perspectivă, marcați acest lucru ca pe un imens succes!
  • Cereți ajutor atunci când aveți nevoie. Refuzul de a cere ajutor, indiferent cât de tare vă zbateți, este un semn de imaturitate emoțională. A cere ajutor înseamnă că trebuie încă să mai dovediți că sunteți perfecți. Arată că nu vă mai este frică să vă arătați slăbiciunile și că înțelegeți că nimeni nu reușește singur!
  • Înțelegeți că viața nu este un joc cu sumă nulă. Și nu este nici un balansoar. Doar pentru că altcineva a obținut un mare succes, nu înseamnă că voi ați suferit o pierdere în egală măsură. Doar nu ați câștigat atunci. Un semn sigur al succesului este abilitatea de a celebra succesele celorlalți cu un entuziasm sincer.
  • Puteți face diferența între o dramă și un simplu freamăt. Vă amintiți de zilele când o relație stabilă era plictisitoare și vă săturați repede de cei care vă tratau așa cum trebuie? Dacă felul acesta de „dramă” aparține trecutului, felicitări! Dacă preferați stabilitatea și statornicia unei drame, înseamnă că sunteți pe calea spre succes.
  • Nu vă mai pasă de ceea ce cred alții. Vă pasă de ceea ce cred alții despre voi doar atunci când credeți că aveți ceva de dovedit. În schimb, știți că sunteți unde trebuie atunci când nu vă mai pasă de asta, atunci când sunteți sinceri cu voi înșivă și cu principiile voastre și sunteți satisfăcuți de propria viață. Știți ce ați realizat și știți că opiniile celorlalți sunt doar atât, niște opinii… Ele nu au niciun efect asupra realității. Ele nu schimbă cu nimic cine sau ce sunteți.
  • Acceptați ceea ce nu puteți schimba și schimbați ceea ce puteți. Există o diferență între pesimism și a fi practici. Dacă o furtună se îndreaptă spre voi, nu puteți face nimic pentru a o opri. Dar odată ce acceptați că vine furtuna, puteți începe să faceți ceva pentru a-i reduce efectele. Dacă compania pentru care lucrați e în cădere liberă și sunteți concediat, fiecare moment pe care-l petreceți plângându-vă de milă înseamnă o întârziere a ceeea ce vă așteaptă la orizont. Sunteți capabili să mergeți înainte doar atunci când începeți să vă explorați opțiunile și să faceți planuri pentru a schimba ceea ce se poate. Asumarea responsabilității de a schimba lucrurile care nu vă plac din viața voastră este unul dintre cele mai importante indicatoare ale succesului.

În loc de concluzii                

Nu există niciun motiv să considerați un eșec faptul că nu aveți o slujbă mai bună, o casă mai mare sau o mașină mai frumoasă. Adevăratul succes vine din interior și este complet independent de circumstanțe…

Voi ce părere aveți?

Alte articole:

Mind-mapping, un instrument pentru sinteză și brainstorming

5 strategii de rezolvare a unui conflict

De ce recrutorii preferă perdanții?

Refacerea sistemului informațional al resurselor umane

Comments (2)

  • Marius

    7:11 PM, November 2023

    Foarte bun articolul!

    • Bogdan Buzdugan

      7:06 AM, December 2023

      Mulțumesc frumos pentru apreciere, Marius!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *