Blog

Blog
Obiceiuri proaste de eliminat pentru a fi mai productivi

Comments (0) - Dezvoltare Personală

Obiceiuri proaste de eliminat pentru a fi mai productivi

Nimic nu vă sabotează mai mult productivitatea ca obiceiurile proaste. Acestea acționează pe nevăzute și nici măcar nu realizați ce probleme crează.

Obiceiurile proaste vă încetinesc, vă scad acuratețea, vă fac mai puțin creativi și vă reduc performanța. Controlul asupra acestor obiceiuri proaste este critic și nu numai de dragul productivității. Un studiu realizat la universitatea din Minnesota a descoperit că oamenii cu un grad ridicat de autocontrol au tendința de a fi mai fericiți decât cei care nu-l au, atât pe moment cât și pe termen lung.

„Prin autodisciplină și autocontrol constant puteți dezvolta tăria de caracter.” – Grenville Kleiser

Unele obiceiuri proaste cauzează mai multe probleme ca altele, iar cele enumerate mai jos sunt cele mai rele. Renunțarea la aceste obiceiuri vă va crește productivitatea și vă va permite să vă bucurați de starea de spirit pozitivă care vine odată cu creșterea autocontrolului.

Navigarea impulsivă pe internet

Aveți nevoie de 15 minute consecutive de concentrare pentru a fi complet angajați în realizarea unei sarcini. Odată ce o faceți, intrați într-o stare euforică de mare productivitate, pe care specialiștii o numesc flux. Cercetările arată că oamenii aflați într-o asemenea stare sunt de cinci ori mai productivi decât ar fi într-o altă stare. Atunci când dați un click și ieșiți din ceea ce faceți pentru că simțiți un impuls de a vedea știrile, de a căuta ceva pe facebook, scorul unui eveniment sportiv, acest lucru vă scoate din starea de flux. Asta înseamnă că veți avea nevoie de alte 15 minute de concentrare continuă pentru a reintra în acea stare. Pendularea între muncă și internet vă poate face să nu intrați deloc în această stare o zi întreagă.

Perfecționismul

Cei mai mulți scriitori petrec ore în șir storcându-și creierii pentru creionarea caracterelor și a acțiunii și chiar scriu o mulțime de pagini pe care știu că nu le vor include niciodată în carte. Ei fac asta pentru că știu că ideile au nevoie de timp pentru a se dezvolta. Noi avem tendința de a îngheța atunci când începem ceva pentru că știm că ideile noastre nu sunt perfecte și ceea ce vom produce s-ar putea să nu fie bun. Dar cum poți produce ceva remarcabil dacă nu începi și nu-ți lași ideile să evolueze? Autoarea Jodi Picoult definește perfect importanța evitării perfecționismului: „Poți edita o pagină proastă, dar nu poți edita una albă.”

Ședințele

Ședințele vă mănâncă timpul prețios mai mult ca orice altceva. Oamenii ultraproductivi evită ședințele, atât cât e omenește posibil. Ei știu că o ședință are tendința de a se prelungi îngrozitor de mult, așa că, încă de la început îi vor informa pe toți ceilalți că se vor ține de programul inițial. Acest lucru fixează niște limite clare care-i motivează pe toți să fie mai concentrați și mai motivați.

Răspunsul la mailuri pe măsură ce sosesc

Oamenii productivi nu permit emailurilor să devină o întrerupere constantă. Pe lângă verificarea mailurilor conform unui program, ei mai obțin un avantaj prioritizând mesajele în funcție de expeditor. Ei setează alerte pentru cei mai importanți colegi sau clienți, iar restul de mesaje le verifică atunci când se opresc din ceea ce fac. Unii chiar stabilesc un mesaj de răspuns automat care-i avertizează pe expeditori că le vor citi mesajele mai târziu.

Oprirea alarmei de deșteptare

Atunci când dormim, creierul trece printr-o serie întreagă de cicluri, ultimul dintre ele fiind cel care ne pregătește să fim atenți la momentul deșteptării. De aceea, uneori, ne trezim cu puțin înainte de a suna deșteptătorul. Creierul știe că este momentul să ne trezim și este gata să o facă. Atunci când oprim alama și adormim la loc, pierdem această stare de trezie și ne sculăm mai târziu, obosiți și amețiți. Și mai rău, această stare de amețeală poate să dureze ore-n șir înainte să dispară. Deci, indiferent cât de obosiți credeți că sunteți când sună deșteptătorul, forțați-vă să vă dați jos din pat, dacă vreți să aveți o dimineață productivă.

Multitaskingul

Multitaskingul este adevăratul ucigaș al productivității. Cercetări realizate la universitatea Stanford confirmă că multitaskingul este mai puțin productiv decât a realiza câte o singură sarcină pe rând. Cercetătorii au descoperit că oamenii care sunt bombardați în mod regulat cu fluxuri de informații electronice nu pot fi atenți, nu-și pot aminti informațiile sau nu pot sări de la o sarcină la alta la fel de ușor ca aceia care completează sarcinile pe rând. Atunci când încerci să faci două lucruri în același timp, creierului îi lipsește capacitatea de a realiza cu succes ambele sarcini.

Ce se întâmplă însă cu cei care au un adevărat dar pentru multitasking? Cercetătorii de la Stanford au comparat grupuri de oameni, pe baza tendinței lor de a realiza mai multe lucruri în același timp și care sunt convinși că îi ajută să fie mai performanți. Ei au descoperit că cei care se străduiesc să facă mai multe lucruri simultan în permanență, convinși că sunt mai productivi, erau de fapt mai slabi în privința multitaskingului decât cei cărora le plăcea să facă lucrurile pe rând. Cei obișnuiți cu multitaskingul aveau performanțe mai proaste pentru că aveau dificultăți să-și organizeze gândurile și să filtreze informațiile irelevante, fiind în același timp mai lenți atunci când treceau de la o sarcină la alta!

Amânarea sarcinilor dificile

Avem o cantitate de energie mentală limitată și, pe măsură ce o epuizăm, capacitatea de a lua decizii și productivitatea scad rapid. Acest lucru se numește oboseală decizională. Atunci când dai la o parte sarcinile mai dificile și le lași pe mai târziu pentru că te intimidează, le lași pentru perioada în care ești cel mai slab. Pentru a învinge oboseala decizională, trebuie să ataci sarcinile cele mai complexe dimineața, atunci când mintea este proaspătă.

Folosirea telefonului, tabletei sau computerului în pat

 Acest lucru este important, iar majoritatea oamenilor nici măcar nu realizează că acest lucru dăunează somnului și productivității. Undele scurte ale luminii albastre joacă un rol important în privința stării de spirit, nivelului de energie și calității somnului. Dimineața, lumina soarelui conține o mare concentrare a acestei lumini albastre. Atunci când ochii sunt expuși direct acesteia, lumina albastră oprește producția melatoninei, hormonul care ajută la inducția somnului, și vă face să vă simțiți mai alerți. După-amiaza, razele soarelui pierd componenta de lumină albastră, ceea ce permite corpului să producă melatonina și începe să vă fie somn.

Seara, creierul nostru nu mai așteaptă niciun fel de expunere la lumina albastră și este foarte sensibil la ea. Majoritatea dispozitivelor noastre favorite – laptopuri, tablete, televizoare și telefoane mobile – emit unde scurte de lumină albastră, iar în cazul laptopului, tabletei sau a telefonului, o fac chiar în apropierea feței. Această expunere are impact asupra producției de melatonină, asupra capacității de a adormi, dar și asupra calității somnului. Așa cum ni s-a întâmplat tuturor, o noapte proastă, cu un somn agitat are un efect dezastruos asupra productivității. Cel mai bun lucru este să evităm aceste dispozitive după cină. Televizorul poate fi în regulă pentru majoritatea oamenilor, cu condiția să stea suficient de departe de aparat.

Consumul prea mare de zahăr

Glucoza funcționează ca „o pedală de accelerație” pentru energia din creier. Avem nevoie de glucoză pentru a ne concentra asupra sarcinilor dificile. Cu prea puțină glucoză, ne simțim obosiți, nu ne putem concentra și suntem pre înceți. Prea multă glucoză ne agită și ne face incapabili să ne concentrăm. Cercetările au arătat că doza potrivită este de circa 25 de grame de glucoză. Problema este că putem lua aceste 25 de grame oricum și ne vom simți la fel, cel puțin la început. Diferența constă în durata productivității. Gogoșile, băuturile acidulate și alte forme de zahăr rafinat duc la o creștere a energiei care durează cel mult 20 de minute, în timp ce fulgii de ovăz, orezul și alte alimente care conțin carbohidrați complecși își eliberează energia mai încet, ceea ce ne face capabili să ne prelungim starea de concentrare.

În loc de concluzii

Unele dintre aceste obiceiuri pot părea minore, dar ele se adună. Majoritatea sunt o alegere personală între plăcerea imediată și cea care durează. În definitiv, cel mai prost obicei este de a nu-ți mai da seama ce contează cu adevărat pentru tine!

Alte articole recomandate:

7 mentori de exploatat fără ca ei să știe

43 de erori curente de evitat în timpul interviului de recrutare

Management de tranziție part time, o realitate operaționalăCâteva lucruri pe care le fac liderii

Câteva lucruri pe care le fac liderii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *