Blog

Blog

Comments (0) - Uncategorized

Câteva lucruri pe care le fac liderii

Dacă mi-ați mai citit articolele, știți deja cât de puternică este convingerea mea că vulnerabilitatea este legată de leadership, de cultură și de însuși faptul de a fi o ființă umană. Un obstacol cu care ne luptăm cu toții într-o măsură mai mare sau mai mică este mândria. Este o bătălie continuă și una pe care putem să o pierdem oricând, dacă nu facem niște pași conștienți în fiecare zi pentru a ne orienta viețile și leadershipul spre a-i servi pe alții în loc să ne servim numai pe noi. Cum se întâmplă acest lucru în practică? Ce fac liderii modești? Ce comportamente îi diferențiază pe acești lideri, modești? Ei bine, aceștia ascultă mai întâi. Și nu numai la modul „Voi asculta mai întâi, ca să nu zici că nu te-am ascultat și pe urmă o să spun ceea ce aveam de gând să spun încă de la început”. O ascultare reală, activă, adâncă.

Liderii modești nu insistă cu modul lor de a face lucrurile

Liderii modești nu acceptă orbește ideile altora, dar nici nu insistă cu încăpățânare să aibă întotdeauna ultimul cuvânt sau să se facă lucrurile cum vor ei.

Liderii modești nu se simt ofensați mereu

De ce? Pentru că propriul ego nu e ciupit de fiecare dată când cineva nu le acordă respectul pe care-l consideră meritat sau nu sunt tratați așa de bine cum ar fi trebuit.

Ei înțeleg cât de mult spațiu de creștere au în domeniul modestiei. Momentul în care începi să crezi că ești suficient de modest este cel în care poți fi sigur că nu ești deloc.

Liderii modești par să aibă un EQ mai ridicat

De ce? Pentru că nu sunt concentrați asupra lor astfel încât să le scape tot ceea ce se întâmplă în jurul lor.

Liderii modești sunt capabili să pună interesele celorlalți înaintea celor proprii

Este mai ușor pentru ei să se concentreze asupra binelui comun, ca întreg, decât să se fixeze pe ceea ce ei vor sau ei au nevoie ori ei cred că li se cuvine, etc.

Liderii modești învață mereu

Nu am spus că își îmbunătățesc mereu cunoștințele. Am spus că învață. Cresc în permanență. Sunt suficient de modești pentru a-și observa lacunele, slăbiciunile și zonele în care au nevoie de dezvoltare și pentru a lua inițiativa de a învăța și a crește. Liderii aroganți pot să meargă la conferințe și să citească articole, cărți și tot felul de chestii cât e ziua de lungă, dar oare învață ceva? Probabil că nu.

Liderii modești sunt cu adevărat recunoscători

În loc să creadă că totul li se cuvine, ei sunt recunoscători față de colegii de muncă, pentru timpul, talentul lor și așa mai departe.

Liderii modești pot accepta un feedback dificil fără să devină defensivi

Vă amintiți ce am spus mai devreme, că liderii modești nu se simt ofensați prea des? Același principiu se aplică și aici.

Liderii modești își asumă rapid anumite lucruri

Ei nu sunt îngrijorați referitor la ce vor spune ori crede ceilalți și nu-i interesează dacă propriul ego primește o lovitură când alții află că au făcut o greșeală sau au încurcat lucrurile. Chiar popularizează respectiva greșeală pentru ca ea să nu mai fie repetată de colegi.

Liderii modești cer ajutor

De ce? Pentru că sunt oameni și știu că au nevoie!

Liderii modești au puterea de a spune „Nu știu”

De ce? Pentru că sunt lucruri pe care nu le știu și nu se simt amenințați de faptul că ceilalți știu acest lucru. Atunci când Socrate a spus „știu că nu știu nimic”, se referea la faptul că în permanență mai avem ceva de învățat…

Ei sunt primii care-și laudă colegii de muncă. Și nu sub forma „Știu că ar trebui să-mi laud echipa când face ceva bun așa că o să o fac în fața mai multor oameni ca să pară că sunt mulțumit de ei”. Ci cu o recunoștință sinceră, din suflet, deviind instinctiv orice laudă spre echipa lor. Și acestea sunt doar câteva. Nu mai adăugați și dumneavoastră unele calități sau comportamente? Vă rog să le adăugați în comentariile de mai jos.

Alte articole recomandate:

Proiect reușit – secretele unui prestator fericit

Despre adevărații headhunters (sau “vânători de capete”)

Erori de evitat în recrutarea unui bun candidat

Găsiți-vă partenerul ideal de afaceri sau rămâneți solist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *