Blog

Blog
Explorând diferitele categorii ale teoriilor referitoare la leadership

Comments (2) - Dezvoltare Personală

Explorând diferitele categorii ale teoriilor referitoare la leadership

Pentru a deveni un bun manager, o persoană trebuie să posede calități de leadership. Termenul de leadership este definit ca abilitatea pe care o are un individ de a-și exercita influența asupra unui grup de oameni, inspirându-i să atingă un set de obiective.

Teoria leadershipului este aplicată în diferite aspecte ale vieții, de la conducerea unui grup mic de oameni până la guvernarea unei națiuni. Din acest motiv, teoriile de leadership propuse sunt variate.

Prima categorie, aparținând teoriei leadershipului, este puterea. Și aceasta poate fi obținută în cinci forme diferite. Puterea legitimă este un leadership atins prin intermediul unor canale corecte. Asta înseamnă că liderul a fost următorul la rând în ierarhia organizațională sau în altă parte. Puterea legitimă are tendința de a fi obținută în mod implicit.

A doua formă de putere este cea primită ca recompensă. Și este legată de a-i face pe oamenii conectați cu liderul să se simtă recompensați, tangibil sau intangibil.

Iar cea de-a treia formă a puterii este cea coercitivă. Și se referă la cea impusă prin pedepse. Oamenii se tem de lider pentru că acesta îi poate împinge spre situații negative.

Cea de a patra formă de putere este cea a expertizei. Aceasta este cea a liderilor cu experiență în domeniul lor și poate fi obținută prin educație sau experiență ori prin amândouă.

Și ultima este puterea referențială. Este cea pe care oamenii i-o acordă liderului și este bazată doar pe respect.

Pentru a atinge puterea, teoriile de leadership spun răspicat că trebuie să ai starea mentală pentru a o obține. Iar tipul de putere pe care liderii decid să o obțină este doar la latitudinea lor,

O altă categorie de leadership e numită modelul caracteristic. Aceasta spune că în orice teorie de leadership, un lider trebuie să aibă anumite trăsături specifice. Expunerea acestora poate fi negativă ori pozitivă și totul depinde de personalitatea liderului. Dar s-a dovedit că majoritatea liderilor partajează un număr de trăsături comune. Exemple de asemenea trăsături pot fi: o toleranță crescută în situații de stres, un nivel mare de energie, integritatea, o personalitate dominantă și o inteligență destul de ridicată.

Modelul comportamental este o categorie de leadership care vorbește de două tipuri de comportamente expuse de liderii de succes. Acestea sunt de asemenea considerate ca fiind inițiatori. Liderii de succes au tendința de a fi conștienți de oamenii care-i urmează. Ei iau în considerare că aceștia au nevoie de respect și încredere. Și că sunt capabili de inițiativă, ceea ce le permite liderilor să se asigure că ceea ce trebuie făcut se va face la termenul prevăzut.

Pentru a conduce în mod eficient, liderii trebuie să examineze teoriile de leadership. Acest lucru le permite să adopte diferite stiluri, în mod conștient sau instinctiv. Și le permite să fie foarte eficienți pe măsură ce încep să-și folosească puterea minții pentru acest lucru. Iar faptul că devin lideri buni sau răi nu mai depinde decât de personalitatea fiecăruia…

Alte articole pe care poate ați dori să le citiți:

Erori care ucid de evitat în afaceri

Citate despre femei

Mentoring invers: când generația Y e coach pentru directorii săi

Manageri: cum să vă mențineți avantajul

Comments (2)

  • Fuzzy

    2:56 PM, April 2023

    Foarte interesant! Este fascinant sa vezi cat de complexe pot fi teoriile de leadership si ce trasaturi sunt importante pentru un lider. Este clar ca, pentru a deveni un bun manager, este nevoie de multa dedicatie si spirit de sacrificiu.

    • Bogdan Buzdugan

      6:19 AM, April 2023

      Ai dreptate Andreea! Mulțumesc pentru completări!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *