Blog

Blog
Cuvinte interzise în orice scrisoare de motivare

Comments (0) - Uncategorized

Cuvinte interzise în orice scrisoare de motivare

Scrisoarea voastră de intenție poate produce prima impresie bună viitorului vostru patron. Concizia și precizia vă traduc profesionalismul și spiritul de sinteză. Respectarea regulilor de scriere poate duce la o lectură completă. Dar sunt și cuvinte care trebuie evitate cu orice preț.

„Eu”

Acest cuvând deranjează, așa că evitați-l pe cât posibil. Începeți scrisoarea cu un „eu” și puteți fi sigur că atenția cititorului a scăzut imediat. Favorizați persoana a doua plural, „voi” sau „dumneavoastră”, care interpelează destinatarul. El se va simți implicat pentru că acest „voi” sau „dumneavoastră” devine propriul său „eu”. Suntem cu toții egocentrici. A reuși o scrisoare de intenție fără a folosi deloc „eu” este un exercițiu delicat. Cel mai bine este să vă rețineți până la ultima frază. O concluzie cum ar fi „aștept cu nerăbdare răspunsul dumneavoastră și vă mulțumesc pentru atenție” poate deveni „vă mulțumesc pentru timpul acordat”.

„Eu cred”

„Eu cred” sau „eu consider dunt declarații care slăbesc forța propunerilor voastre. „Din aceste motive eu consider că voi fi eficient în compania dumneavoastră.” Dacă doar credeți sau considerați că veți fi omul potrivit la locul potrivit, de ce credeți că responsabilul de recrutare va fi convins? Trebuie să fiți convinși, fără ca prin acest lucrur să păreți aroganți, deoarece aduceți argumente și referințe care vă întăresc afirmațiile. A crede, a considera și a simți sunt verbe din aceeași familie, care reduc forța scrisorii. Nu le scrieți, demonstrați-le!

„Cu adevărat” și „foarte”

Aceste cuvinte bine intenționate pot apărea în scris ca niște ticuri verbale. Eliminându-le, sensul rămâne același. Între „sunt foarte motivat să lucrez într-o firmă ca a voastră” și „sunt motivat să lucrez într-o firmă ca a voastră” nu e mare diferență. Adverbul servește la modificarea sensului unui verb, dar nu este obligatoriu pentru ca fraza să fie bine construită. Căutați adverbele și eliminați-le fără milă.

„Lucrurile”

Acest termen universal, cu sens multiplu sar lipsit de viață ocupă locul prețios al unui cuvânt mai specific care poate avea impact asupra cititorului. În loc să scrieți „Aș dori să vă atrag atenția asupra mai multor lucruri din experiența mea”, înlocuiți „lucrurile” cu „reponsabilități”, „reușite” sau „realizări”. Cuvintele folosite trebuie să fie semnificative și să evoce ceva.

A fi și a avea

Verbele „a fi” și „a avea” sunt goale de sens și asociate participiului trecut al unui verb servesc la conjugarea timpilor compuși. Lipsite de imagine, de conținut emoțional sau de bogăția informațională, ele îngrunează stilul, care poate părea școlăresc și lipsit de maturitate. Preferați verbele care exprimă o acțiune. În loc de „eram șeful unei echipe de vânzări”, alegeți „animator al unei echipe, am reușit…”. Eliminând uneori verbul dintr-o frază, sensul rămâne același, dar pare mai dens.

Clișeele

Toată lumea spune „persoană dinamică” așa că mai bine dovediți prin cifre și rezultate decât afirmând. Un anumit jargon îl poate agasa pe interlocutor. Folosiți termeni tehnici în CV pentru specificarea nivelului de calificare, dar în scrisoarea de intenție rămâneți la limbajul de bază. Conjugarea verbelor la trecut sau condițional vă dă o imagine de ieri sau de veleitari. Preferați prezentul sau viitorul. De acești timpi vrea să vorbească viitorul vostru patron.

Frazele lungi

Există chiar și un aforism: „Vă scriu o scrisoare lungă pentru că nu am avut timp s-o scurtez.” Timpul interlocutorului vostru este prețios. Scrisoarea voastră trebuie să-l facă să câștige timp. Frazele trebuie să fie scurte, construite simplu, cu un subiect, un verb și un complement. Evitați propozițiile subordonate în fluviu care îndepărtează cititorul. Încă de la începutul lecturii trebuie să-i apucați mâna și să-l conduceți până la a vă invita la interviu.

O concluzie moale și pasivă

Ați ajuns la final, la momentul în care suscitați o acțiune. În loc să terminați prin formule de politețe alambicate, cu cuvinte care induc o atitudine pasivă, preferați un anunț de tip acțiune, de exemplu: „Voi lua inițiativa de a vă contacta pentru a ști care este urmarea demersului meu.”

Vorbiți prea mult despre voi

 O scrisoare de motivare care-l conduce în mod natural pe recrutor să vă propună un interviu vorbește mai mult despre el și firma lui decât despre cel care scrie. Este evident că sunteți în căutarea unui job. Nu scrieți de bine despre voi, dar scrieți despre ce va câștiga firma recrutându-vă. Și încă o șmecherie: eliminați orice formă negativă care încetinește lectura și instaurează ambianța unui refuz în scrisoarea voastră.

Alte articole interesante:

Cum să prezentaţi perioadele nelucrate din CV-ul dumneavoastră

Un conducător are dreptul la eroare?

Reuşita integrării unui angajat

Cele mai bune citate despre reuşită

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *