Blog

Blog
Un conducător are dreptul la eroare?

Comments (0) - Uncategorized

Un conducător are dreptul la eroare?

Aşteptăm adesea foarte multe de la conducători, de la directori: viziune, convingere, leadership, luciditate, strategie… Dar trebuie să ne aşteptăm şi că nu fac erori? Sau din contră, poate fi interesant să laşi un drept la eroare celor care ne dirijează organizaţiile?

Conducătorul are dreptul la eroare…

Eu consider că un conducător are dreptul la eroare din două considerente majore. Mai întâi pentru că un conducător este cel care îşi asumă riscuri, mai ales într-un context complex plin de incertitudine. Iar asumarea riscurilor îl include şi pe cel de a face o eroare. A inova, a explora drumuri noi, a schimba strategia, toate acestea presupun posibilitatea de a se înşela.

Apoi comportamentul conducătorului modelează ansamblul organizaţiei: dacă el se autorizează pe el însuşi să facă erori, el trimite un mesaj echipelor sale – „şi voi puteţi încerca şi vă puteţi înşela, învăţarea din erori face parte din cultura grupului nostru”. O deschidere strategică pentru organizaţiile care vor să inoveze.

Dar presupune o condiţie esenţială: recunoaşterea erorilor proprii.

… şi datoria de a-şi recunoaşte erorile…

Permisiunile precedente nu au valoare decât dacă un conducător ştie să construiască pe erorile sale, ceea ce presupune recunoaşterea lor şi transformarea lor într-o ucenicie individuală şi colectivă.

Modestia, transparenţa, cinstea şi capacitatea de a o lua de la capăt sunt în acest caz esenţiale pentru conducător şi pentru cei care-l urmează pe această cale „încercare/eroare”.

… dar nu are dreptul la greşeală

Dreptul la eroare nu este echivalent cu cel de a face greşeli. Exemplaritatea conducătorului implică o etică, o conştiinţă de sine şi responsabilitatea actelor sale. Astfel, respectarea regulilor Codului Muncii şi a deontologiei profesionale, de exemplu, sunt fără îndoială mai importante pentru un conducător decât pentru orice alt colaborator al organizaţiei. De aici începe imaginea întreprinderii.

Conducători, voi daţi dreptul la eroare? Îl acordaţi echipelor dumneavoastră?

Angajaţi, voi ce drept la eroare acordaţi celor care vă conduc?

Alte articole complementare:

Cum să câștigați respectul celorlalți

Motive pentru care vă opuneți schimbării

În leadership nu ai nevoie de un titlu sau de vreo funcție!

Decizii instinctive pe care le veți regreta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *