Arta de a delega
Hai să începem prin a înțelege un pic mai mult despre delegare. Sper ca acest articol să vă ajute să vă evaluați abordarea și să-i revizuiți eficiența.
Delegarea începe atunci când în mod conștient îi transmiteți o parte din sarcini unui subordonat păstrând totuși responsabilitatea pentru îndeplinirea lor.
Pentru că managementul se referă la a realiza anumite lucruri prin intermediul celorlalți, delegarea reușită este un aspect vital al muncii unui manager. Cu cât sunteți mai sus pe scara ierarhică cu atât mai mult delegați și deveniți mai eficienți. Vă ocumați tot mai mult de strategie pe măsură ce urcați în interiorul organizației și faceți mai puțină muncă tranzacțională.
Delegarea este un lucru referitor la care trebuie luată o decizie conștientă. Analizându-vă timpul, cât de mult succes credeți că puteți avea realizând totul singuri? Poate că delegarea are sens pentru a vă elibera masa de ceea ce nu trebuie să faceți chiar voi.
Alegeți un subordonat care nu numai că este capabil să îndeplinească sarcinile, dar va fi în stare să folosească această experiență pentru a crește în carieră. Este o experiență câștigătoare pentru ambele părți. Bineînțeles, s-ar putea să nu vă permiteți luxul alegerii subordonatului și să folosiți ceea ce aveți la îndemână.
Apoi trebuie să obțineți un echilibru a ceea ce delegați. Nu trebuie să fie prea puțin, dar nici prea mult.
Ce să delegați și cui
Împărțiți munca în sarcini independente și apoi alocați-le specialiștilor sau oamenilor care vor beneficia de această experiență.
Alocarea muncii
Aceasta este cea mai dificilă și cea mai importantă etapă a delegării și în general implică un număr de probleme:
- Subordonatul trebuie să înțeleagă de ce trebuie realizată sarcina;
- Acolo unde este necesar, manageruil trebuie să stabilească standarde specifice de performanță pentru rezultat, timp, cost și calitate și să implice subordonatul în acest proces. Trebuie de asemenea agreate obiectivele intermediare și procedurile de monitorizare și raportare.
Managerul trebuie să delege responsabilitatea, iar subordonatului trebuie să i se permită să ia deciziile pentru a obține rezultatul agreat.
Subordonatului trebuie să i se atribuie autoritatea sau controlul asupra anumitor oameni și resurse.
Chiar dacă managerul poate delega sarcina, cu responsabilitatea și autoritatea pentru realizarea sa, responsabilitatea finală pentru performanța subordonatului său va rămâne a sa.
Monitorizarea performanței
Un manager trebuie să monitorizeze în mod constant progresul conform standardelor și obiectivelor intermediare. Recunoașterea trebuie acordată pentru sarcina realizată, iar acțiunile preventive sau corective trebuie impuse atunci când sarcinile nu sunt realizate. Monitorizarea performanțelor vă asigură controlul și vă furnizează înformații asupra muncii pe care ați delegat-o.
Dacă sarcinile sunt delegate ca parte a unui program de dezvoltare, managerul trebuie să se asigure că subordonatul primește trainingul adecvat.
Beneficiile unei delegări reușite
- Asigurarea unei oportunități de creștere și dezvoltare pentru subordonat;
- Motivarea subordonaților prin acordarea oportunității de a lua decizii;
- Acordarea unui timp suplimentar managerului pentru activități manageriale relevante, cum ar fi planificarea și controlul;
- Facilitarea comunicării și înțelegerii între manager și subordonații săi;
- Reducerea timpului necesar pentru luarea deciziilor;
- Permiterea luării deciziei mai aproape de locul acțiunii, acolo unde se cunosc detaliile.
Obstacole în calea delegării reușite
Există un număr de motive care îi opresc pe manageri să delege sarcinile, iar acestea sunt:
- Teama că subordonații ar putea face o treabă mai bună și obține recunoaștere;
- Teama că subordonatul nu va fi capabil să facă treaba așa cum trebuie;
- Teama de pierdere a controlului asupra activităților și sarcinilor de care este răspunzător;
- Un sentiment că este important pentru el să fie văzut muncind în loc să facă doar management;
- Preferința de a face singur munca în loc de coordonarea oamenilor.
Un manager ar putea avea abilitatea tehnică pentru a realiza o sarcină, dar nu și pe cea managerială de a superviza pe altcineva care o face. Pe termen lung, delegarea este o competență esențială care trebuie învățată.
Să nu vă fie niciodată teamă să delegați, pentru că această competență vă va ajuta să creșteți în carieră mai mult decât abilitatea de a face o parte mică a muncii. Ca manager veți fi capabili să monitorizați performanța și să urmăriți realizarea sarcinilor pe care le-ați delegat. Și veți culege recompensele.
Succes în delegare!
Alte articole pentru dumneavoastră:
Semne care dovedesc reușita unui interviu de recrutare