Blog

Blog

Comments (0) - Uncategorized

Cum să păstrezi un tempo potrivit ca lider

Care este ritmul potrivit? Trebuie să ne plasăm sistematic înaintea și în fața grupului? Cum să conducem dansul de parc-am pluti? Să inspirăm dorințe fără a strivi picioarele nimănui. Câteva explicații în cele de mai jos.

Managementul: o chestiune de ritm

Imaginați-vă un grup care se îndreaptă după o reuniune spre un restaurant. Unii dintre ei simt nevoia de a o lua înainte. La început, ceilalți îi urmează. Dacă primii se îndepărtează prea tare, crează nevoia de a rezista de a schimba drumul. Știu ei cu adevărat unde merg? Unii dintre ei conduc dansul, au gândit anumite detalii, anticipează ora de întoarcere. Ei merg un pic mai repede, dar sunt atenți la ceilalți. Grupul îi urmează. Câțiva mai creativi își caută propriile detalii sau fac un ocol printr-o grădină ascunsă, câțiva, mai vorbăreți, prin birouri prietene. Aceștia rămân în urmă sau o iau pe un drum ocolit. Îi vom urma?

Care este tempoul dumneavoastră ca manager?

Care dintre ei suntem noi? Pe rând fiecare dintre ei? A fi lider înseamnă să știi să-ți modulezi ritmul:

  • Un ritm rapid, centrat și eficace pentru acțiune: eu dirijez, urmați-mă.
  • Un ritm calm și lent pentru ascultare: vă înțeleg și vă primesc.

Cum să reușești să asculți între două acțiuni? Încă un ritm pentru creativitate și un altul pentru fermitate. Cum să păstrezi tempoul potrivit în momentul acestui dans în patru timpi?

Ritmul acțiunii: ghepardul

Pentru a acționa în întreprindere ca șef trebuie să ne mișcăm repede, pentru a realiza anumite acțiuni într-un timp scurt. Trebuie să avansăm! În mod de marș sau crăpăm. Și totuși, mișcându-ne prea repede s-ar putea să strivim câteva alte personaje în trecere. Este o eroare comună tinerilor recruți care vor să schimbe totul imediat. Ritmul lor este decalat în raport cu al celorlalți și devin o notă falsă. Obiectivul lor era de a-i armoniza pe toți ceilalți. Așa cum o pană încearcă să miște un elefant printr-o împingere frontală… În plus, unii percep rapiditatea extremă ca violență. A fi prea rapid agasează și stresează. Cineva îmi spunea odată că este considerat agresiv de către colaboratorii săi. De obicei reușea să ducă la bun sfârșit un volum imens de muncă și de a trata totul extrem de rapid. Vorbea mitraliind cuvintele. De fapt, rapiditatea poate fi percepută ca un element de stres: în mod ”atac”, pulsul ni se accelerează, ascultăm mai puțin și mușchii se încordează. Suntem ca un ghepard gata să sară. Este dovedit științific.

Ritmul pentru a asculta: zebra

Din contră, jocul lent poate permite participarea, ascultarea și destinderea. Managerul simpatic și destins. Începeți discuția și puneți întrebări deschise. Dacă rămânem în modul activ, celălalt nu poate plasa și el o întrebare și, oricum, nu-l ascultăm pentru că trebuie să acționăm. Din păcate, există și capcana inversă: un pic mai lent, un pic prea lent, și dăm impresia că ne-am pierdut. Urmărind imaginea dansatorului care trebuie să conducă: ne urmăm partenerul/a care nu mai știe unde să meargă și se panichează, sau preluăm conducerea. Unde ne îndreptăm cu acest dans? Cine îl conduce? Oare fugim de responsabilitate?

Ritmul liderului: tigrul

Linia între cele două atitudini este foarte fină: ascultare și moliciune sau lentoare, aproape greutate. Cum să-ți găsești echilibrul ca lider? Iată câteva principii care ne pot ajuta să-l găsim:

  • Timpul înseamnă bani, dar viteza reprezintă controlul;
  • Dictând tempoul, dictăm direcția;
  • Dacă punem întrebările inteligent, controlăm conversația;
  • Dacă vorbim tot timpul, nu putem afla ce gândește celălalt și e riscant;
  • Stresul nu ne este prieten pentru că facem ceea ce putem în loc să face ce e mai bine;
  • A asculta fără intenție este apanajul unui coach, nu al liderului.

Articole complementare:

Despre schimbare și cultura organizației

Cum să găsiți soluția pentru toate problemele dumneavoastră

Cum să vă dezmeticiți când ați scăpat lucrurile din mână

Diferitele abordări ale comunicării interculturale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *