Blog

Blog
Asasinul interior

Comments (0) - Dezvoltare Personală

Asasinul interior

Se scrie mult despre leadership, dar foarte puțin despre obstacolele mentale care împiedică dezvoltarea adevăraților lideri. Pentru mine leadershipul nu este ce pare a fi. Uneori cu toții confundăm managementul cu leadershipul și bineînțeles că unii nu sunt capabili să o facă nici măcar cu ei înșiși, adăugând la toate astea o dilemă personală.

Există o convingere foarte răspândită că atunci când facem un curs de leadership ori de management putem pleca de-acolo revigorați și motivați pentru a prelua noi provocări și putem face față cererilor mereu în creștere pentru timpul și competențele noastre. Din păcate nu întotdeauna merge și așa.

După  o perioadă de timp putem vedea cum aceleași vechi obiceiuri proaste încep să iasă din nou la suprafață. Poate că avem îndoieli sau incertitudini referitoare la abilitățile sau la performanțele noastre ori poate că este doar stresul în creștere din viață și o reacție la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Oricare ar fi situația nu avem performanțe la nivelul așteptat.

Și atunci, ce s-a întâmplat și ce avem de făcut?

Cu toții avem automatisme comportamentale și majoritatea dintre noi nici măcar nu pierd timpul pentru a înțelege originea acestora și impactul pe care îl pot avea asupra vieților și carierelor noastre. Natura celei mai mari părți a acestor comportamente este negativă și autodistructivă și, de îndată ce le acordăm atenție, deschidem o „cutie a pandorei” de conexiuni cu activități mentale fixate pe acel comportament specific, iar asta, ca un virus, atrage alte răspunsuri mentale și șabloane de gândire negative.

În câteva momente suntem subjugați de propria minte și nu mai avem niciun control. Un exemplu al acestor comportamente negative poate fi furia, iar expunerea acesteia nu va conduce la un bun management sau leadership. Furia este unul dintre cele 6 obstacole primare în a deveni un adevărat lider. Furia este autodistructivă și stresantă, atât pentru noi cât și pentru ceilalți.

În acest articol nu mă voi concentra însă pe cele șase obiceiuri distructive, ci mai curând pe ceea ce stă în centrul acestui grup, ceea ce eu numesc „asasinul interior”.

Asasinul interior este cel care crează toate obstacolele, pentru bucurie, pentru plenitudine și satisfacție, în toate zonele vieții noastre. Asasinul interior ne poate împiedica să fim liderii sau managerii care am putea sau ar trebui să fim. El nu se ridică întotdeauna singur, din proprie inițiativă, pentru că trebuie să fie activat. Putem duce o viață perfect normală și fericită, iar apoi, dintr-o dată, ne dăm seama că starea de spirit ni s-a schimbat.

Modul de gândire și de viață proactiv pozitiv s-a dus și începem să ne simțim mohorâți și nesiguri. Acest lucru poate duce la prăbușirea nivelului energetic și dacă-l lăsăm așa devenim stresați și neliniștiți și în acest fel i-am permis asasinului interior să se ridice și să ia puterea, iar noi nu mai putem decât să stăm și să privim și să ne simțim lipsiți de forță pentru a opri răspândirea acestei acțiuni autodistructive.

Pe măsură ce se dezvoltă și crește în interiorul nostru ne putem chiar îmbolnăvi și dacă tot nu facem ceva, poate duce la o serie de afecțiuni cu consecințe teribile pentru noi.

Asasinul interior s-a trezit, suntem la mâna lui și, în general, credem că așa este normal să fie. Stresul, neliniștea, îndoiala și nesiguranța par să fie acceptabile pentru cei mai mulți oameni în aceste zile. Și totuși este departe de ce ar trebui să fie.

Există mulți declanșatori pentru a activa asasinul interior și a porni comportamentele autodistructive din interiorul nostru. Unul dintre acești declanșatori este amânarea. Aceasta este o condiție umană care pare să afecteze o mulțime de oameni în anumite momente din viață. Ne afectează pe toți și cu cât amânăm mai mult în procesul de luare a deciziilor, cu atât mai mult suferim din cauza ei. Inabilitatea de a lua decizii simple este un indicator puternic că asasinul interior lucrează foarte eficient împotriva noastră.

De aceea, una dintre modalitățile în care putem combate asasinul este de a recunoaște că în interiorul bostru avem tendința de a permite comportamentelor negative să ne domine și acest lucru ne afectează performanța ca lideri sau manageri. Fie că este vorba de furie sau de stres, devine pentru noi un obstacol major dacă nu este recunoscut și tratat.

Examinând amânarea ca element declanșator putem studia impactul acestui comportament asupra vieții noastre. Dacă i se permite amânării să ne domine modul de gândire și să ne întrerupă capacitatea de a lua decizii, atunci acest lucru ne va drena și nivelul energetic.

Trebuie să ne concentrăm în mod activ pe modurile în care putem ocoli amânarea. Unele oameni devin atât de subjugați de amânare încât nu mai funcționează, pur și simplu, și asta se transformă într-o serioasă boală mentală. Atunci când suntem obosiți și ne simțim singuri, atunci îndoiala crește urmată de amânare… Când se întâmplă acest lucru lanțul reacțiilor s-a pus în mișcare și devenim sclavii circumstanțelor.

Deci, acordați atenție amânării și țineți sub observație asasinul interior. Una dintre măsurile de contracarare a amânării constă în cele câteva vorbe pe care vi le voi spune imediat: „Decide acum și Acționează acum!” Atunci când facem ceva avem acel sentiment imediat de împlinire, chiar dacă nu este cea mai bună decizie pe care am luat-o vreodată. Am făcut totuși un pas înainte!

Luarea deciziilor este o practică în care cu cât facem mai multe cu atât devine mai simplă. Cu cât facem mai multe cu atât mai mult depășim amânarea. Cu cât cucerim amânarea, cu atât mai mult preluăm controlul și suntem conștienți de „asasinul interior”.

Alte articole care v-ar putea interesa:

Cum ne convingem colaboratorii

Interviul de recrutare – cum să discuți despre un șef rău

Despre evaluarea anuală a angajaților

Câteva secrete ale evaluării anuale a salariaților

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *