Blog

Blog
Orașul familiei Medici

Comments (0) - Uncategorized

Orașul familiei Medici

Florența este unul dintre cele mai frumoase orașe din Italia, un oraș al artei, unde și-au făcut ucenicia Leonardo și Michelangelo. Fieful puternicei și bogatei familii Medici, protectoare a artelor și contributoare la monumentele ce pot fi văzute și astăzi.

Prima oară am fost acolo la foarte puțin timp după prima vizită la noi a papei Ioan Paul al II-lea. Și am intrat și într-o bisericuță mai mică, nici nu aș mai ști astăzi care este… Eram un grup de 6 români și la moment dat, un călugăr bătrân ne-a întrebat de unde suntem, pentru că unele cuvinte pe care le rostim i se par cunoscute, dar nu înțelege totuși ce spunem. Când i-am răspuns că suntem din România ne-a spus doar atât: „Sfântul Părinte s-a simțit foarte bine în țara dumneavoastră. Ne-a spus la întoarcere că este grădina Maicii Domnului!”

Ei bine, probabil că orice vizită ar trebui să înceapă din Piața della Signoria și nu ar trebui să ocolească nici Piazzale Michelangelo, care oferă o vedere panoramică a orașului, Basilica Santa Croce, Domul (catedrala Santa Maria del Fiore), Palazzo Vechio, centrul istoric al orasului, Palazzo Pitti, Basilica San Miniato al Monte sau Mercato Centrale (piața).

Pentru cei pasionați de artă Galleria degli Uffizi oferă o colecție extraordinară de opere din perioada renașterii. Este de fapt colecția familiei Medici și veți găsi aici inclusiv două din cele 21 de tablouri atribuite lui Leonardo da Vinci, pe lângă aproape toți maeștrii Renașterii, parcă aliniați conform sumarului cărții lui Giogio Vasari. (Giorgio Vasari, el însuși pictor, dar nu atât de faimos ca alții, este primul care a scris o serie de biografii ale pictorilor italieni din perioada Renașterii). Doar Luvrul este mai bogat în picturi ale lui Leonardo… Veți găsi aici inclusiv Primavera lui Botticelli. Weekendul trecut am cunoscut o belgiancă, prietenă de-a fiică-mi, care ne-a povestit că atunci când era mai mică, maică-sa îi spunea că portretul ei a fost pictat de Botticelli cu câteva sute de ani înainte de a se naște! Ei bine, eu cred că Botticelli obișnuit numai cu italiencele brunete a fost efectiv dat pe spate când a întâlnit pentru prima oară o belgiancă sau olandeză, roșcată și cu pistrui și a ținut morțiș să o picteze…

Iar la Galleria dell’Academia puteți admira originalul lui David de Michelangelo.

Pasionații de istoria științei pot vizita Museul Galileo, care oferă o incursiune în istoria descoperirilor sale științifice, matematice și astronomice, dar și muzeul interactiv Leonardo.

Bineînțeles că se impune și o plimbare pe Ponte Vechio, printre buticurile și atelierele bijutierilor, o lume nebună, dar extraordinară.

Florența, dincolo de istoria sa, rămâne un oraș viu, frumos și animat, unde vă puteți bucura de faimoasele vinuri din regiunea Toscanei (Chianti este probabil cel mai cunoscut!), dar și de beri artizanale locale de cea mai bună calitate. Ce este foarte interesant, am găsit beri artizanale locale aici acum peste 20 de ani, înainte ca nebunia berilor artizanale să umple barurile și supermarketurile.

Vă mai puteți cumpăra și articole de piele. Artizanii florentini sunt faimoși în toată lumea!

Și țineți ochii deschiși, căci nu se știe cu cine vă mai întâlniți prin oraș! Mi-a șoptit cineva că săptămâna trecută Gina Pistol și Smiley își plimbau bebelușul pe acolo!

Vacanță plăcută!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *