Blog

Blog
Dacă mintea și instinctul sunt aliniate, ați făcut alegerea potrivită

Comments (0) - Dezvoltare Personală

Dacă mintea și instinctul sunt aliniate, ați făcut alegerea potrivită

Decizii luați în fiecare zi, iar alegerile care vi se oferă sunt nenumărate. Pentru un obiect anodin, tranșați cu ușurință, fără să vă dați seama. Dar cum alegeți un job? Un colaborator? O axă strategică? Pentru aceste decizii importante, care vor avea un impact durabil asupra dumneavoastră și a întreprinderii, ezitați, credeți că sunteți gata apoi vă prinde îndoiala și reîncepeți. S-au plonjați după o decizie de moment și vă pare rău. Din fericire există metode și repere pentru a lua decizii bune.

Două metode pentru a lua o decizie

Aceste decizii sunt complexe pentru că ele implică un mare număr de factori care se schimbă în timp. O decizie este un proces în 3 faze: explorarea sau analiza situației, apoi incubarea, cântăriți argumentele pro și contra, iar la sfârșit este momentul în care știți sau credeți că aveți soluția gata pentru a fi pusă în practică. Conform cercetărilor conduse de psihologi ar exista două metode de gândire pentru a face o alegere complexă. Una constă în a studia cu atenție caracteristicile diferitelor opțiuni și de a decide într-o maieră rațională; cealaltă este mai intuitivă și se bazează pe sentimentele care apar în cursul procesului, o alegere cu inima. Cel mai dificil este de știut când să faceți o alegere cu inima și când trebuie să o faceți într-o manieră rațională și factuală.

Decriptarea corectă a sentimentului creat de o situație

Există situații care vă par familiare și generează un sentiment pozitiv de încredere în voi. Ați întâlnit deja asemenea circumstanțe sau condiții comparabile. Diferitele elemente ale situației sunt ușor de analizat și vă permit reflecții rapide, aveți un sentiment că stăpâniți situația. Dacă vă simțiți capabili să vă atingeți obiectivul, simțiți o emoție pozitivă. La fel într-o situație deja trăită, în fața unei probleme deja rezolvate, o provocare deja depășită. Sentimentele negative sunt generate de situații opuse acestora. Circumstanțe necunoscute, situații care vă sunt străine, stranii, dificil de observat, interlocutori care nu vă inspiră, vă generează o cale de gândire lentă, ezitantă, chiar recalcitrată. Ascultați-vă resentimentul, care cel mai adesea nu este rațional, poate fi un loc, o situație, o persoană, un nume, care vă reamintesc niște rezultate proaste și generează sentimente negative.

Evaluați ceea ce știți despre situație

Atunci când vă gândiți atent la decizii, se produc două lucruri esențiale. Mai întâi, aveți tendința să vă concentrați pe un număr mic de caracteristici, pentru că este dificil să înregistrați multe informații. Apoi vă concentrați în mod natural pe informația ușor de formulat, este normal, ceea ce puteți descrie este mai ușor de abordat decât ceea ce vă este dificil să puneți în cuvinte. Aceste resentimente pot veni din subconștient sau dintr-o judecată estetică, sunt dificil de descris în cuvinte și de analizat în mod rațional. Când asamblați informațiile emanând dintr-o mare varietate de surse, veți cădea pe date prea puțin precise sau clare de care puteți vorbi cu dificultate, iar reacția voastră instinctivă vă va face să le ascultați rezonanța în interiorul vostru pentru a lua o decizie. Multe situații întâlnite în afaceri sau în viața profesională sunt de această natură, un amestec de elemente factuale și date indescifrabile, dificil de triat și de fixat, ceea ce explică numeroasele decizii bazate pe sentimente. Trebuie în egală măsură să respingeți puseurile de perfecționism – nu veți avea niciodată o certitudine absolută – ca și amânarea.

Supravegheați ceea ce vă influențează sentimentele

În anumite cazuri, fără a fi influențați de cineva, totul pare să vă surâdă, poate chiar prea mult, și visați deciziile mai mult decât le gândiți. Marele pericol luând o decizie cu sufletul vine din eventuala deformare sau proastă interpretare a unei informații care dă naștere unei manipulări a sentimentelor. Similitudinea cu o situație catastrofală din trecut vă poate influența sau polua analiza. În același mod, un succes facil în același domeniu vă poate anestezia capacitatea de discernământ.

În lumea noastră mediatizată sunt utilizate nenumărate tehnici pentru a vă manipula, prin publicitate, informații, politică, concurenți, colaboratori și rețea. În consecință, sentimentele pozitive puternice care vin să vă satisfacă sau chiar să vă flateze pot fi exploatate cu singurul scop de a vă influența decizia pe care o luați cu inima.

Apreciați dacă mintea și inima sunt în fază

În cazul în care simțiți că propria decizie este complet datorată sentimentelor, este util să consultați un apropiat care vă vrea binele și care nu vă va manipula, pentru că vă va aduce raționalul. Cea mai mare parte a deciziilor bune sunt fructul unui resentiment bun și a unei reflecții potrivite. Atunci când inima, sentimentele, emoțiile sunt confruntate de o analiză rațională, sunteți probabil pe cale să faceți o alegere bună. Dacă există o distorsiune între cele două, este un semnal de alarmă care vă recomandă să cereți sfatul uneia sau mai multor persoane.

Alte articole care v-ar putea interesa:

Managementul de tranziție pentru gestionarea schimbării

Adaptați-vă managementul la cultura echipelor voastre

Democratizarea managementului de tranziție

Nu angajați un „agent al schimbării” și nu fiți unul dintre ei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *