Blog

Blog
Diferențe între management și leadership

Comments (0) - Dezvoltare Personală

Diferențe între management și leadership

„Management și leadership” sunt două cuvinte care, de obicei, se aud împreună. Sunt oare interconectate? Sunt diferențe între ele? Aceasta este o discuție începută demult și care nu se va termina prea curând.

Este un subiect comun pentru discuții în programele de pregătire în management. Și chiar nu puteți scăpa de el în cazul în care veți urma vreun curs de management.

Un lider este o persoană care conduce în timp ce managerul gestionează. Cea mai mare diferență pe care o percep ceilalți este în modul în care aceștia motivează oamenii. În viață nimic nu este în alb și negru. Totul are și nuanțe de gri. În mod similar, un manager poate fi un lider și viceversa. Deci putem fi o combinație a celor două roluri.

Manualele de management vă vor spune că managerii au subordonați. Managerii primesc anumite puteri de la companii și subordonații trebuie să facă ceea ce li se spune. Stimulentele pentru subordonați pentru a face ceea ce le spune managerul sunt recompensele pe care le primesc. Deci, dacă subordonatul face ceea ce i se spune, va fi plătit. Sigur că nu sunt roboți, dar stimulentele îi fac, uneori, să se comporte ca unii. Din contră, liderii au oameni care-i urmează. Și asta este o activitate voluntară. Liderii nu le spun oamenilor ce trebuie făcut, ci le arată calea luând inițiativa și făcând anumite lucruri. Liderii le arată că dacă-i urmează își vor îndeplini dorințele.

Care este punctul principal de concentrare pentru un manager? Programele de perfecționare și cursurile de management vă vor spune că acesta trebuie să fie un manager. Ei sunt plătiți pentru a se asigura că lucrurile sunt făcute. Până la urmă și ei sunt subordonați altor manageri. Adesea au și ei termene care nu le permit să se concentreze pe altceva. Liderii pe de altă parte se concentrează asupra oamenilor. Ei lucrează cu oamenii. Îi evidențiază pe unii și iau criticile asupra lor. Asta crează o bază de urmăritori loiali în jurul lor. Și asta nici măcar nu înseamnă că sunt foarte prietenoși cu urmăritorii. Din contră, unii dintre ei chiar mențin o anumită distanță pentru a-și întreține mitul.

Managerii par să ducă o viață confortabilă. Ei planifică totul și în acest fel evită asumarea riscurilor. Ei evită situațiile care-i conduc spre conflicte și preferă să aibă relații cordiale cu ceilalți. Liderii, pe de altă parte, par să caute riscul. Și nu pentru că își doresc situații tensionate. Dar liderii au o viziune și pentru ea sunt gata să facă față oricărei probleme pe care o întâlnesc pentru a-și transforma viziunea în realitate.

Și mai există o diferență de perspectivă între ei. În timp ce managerii gândesc incremental, liderii gândesc radical. Probabil că ați mai auzit această afirmație: „Managerii fac lucrurile bine în timp ce liderii fac ceea ce este bine.” Deci, în timp ce managerii au tendința să gândească ca la carte, liderii au tendința de a-și urmări intuiția. Un manager este pragmatic, în timp ce liderul este mai emoțional. Și de aceea avem tendința de a urma lideri, pentru că ne ating la nivel emoțional. Managementul constă de obicei în oameni experimentați în domeniul lor. Ei sunt oameni care știu cum funcționează sistemul. Un lider însă poate fi un nou angajat, cu idei noi și cu o viziune, dar fără experiența necesară și fără înțelepciunea de a o face să meargă.

Și oare cei doi nu se întâlnesc niciodată? Ba da. Așa cum o să vă spună orice trainer în management, un manager bun este în același timp și un lider bun. Dar pentru ca un manager să fie eficient, acesta nu poate să fie doar lider. El are nevoie de autoritatea formală a managementului pentru a fi cu adevărat eficient. În mod similar, un lider are nevoie de anumite competențe de management pentru a-și putea realiza viziunea. Și putem continua mult și bine pe tema diferențelor dintre management și leadership. Iar înțelegerea acestor diferențe este necesară pentru a face locul de muncă mai productiv. Și asta este ceea ce spun toate cursurile de management!

Alte articole pentru dumneavoastră:

Secrete simple ale angajaților care reușesc

Cum ieșiți din situații delicate la locul de muncă

Redactarea unui mesaj de absență eficient la plecarea în vacanță

Sunteți sătui să răspundeți la anunțuri fără să obțineți vreun interviu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *