Blog

Blog
Răspunsuri potrivite la întrebările înșelătoare de la interviu

Comments (1) - Dezvoltare Personală

Răspunsuri potrivite la întrebările înșelătoare de la interviu

Întrebările de la interviu pot fi destul de dure. Angajatorii știu că angajatul este calificat pentru poziția respectivă înainte de a-l chema la interviu. Ceea ce vor de fapt să afle este cum reacționează respectivul candidat la situații pe care nu le poate controla. Multe companii pun aceleași întrebări vechi, dar unele au ajuns să găsească altele, cu adevărat creative.

Ce ați face dacă se oprește internetul?

Întrebarea este pusă ca un exercițiu care trebuie rezolvat. Cei leneși sau lipsiți de inspirație vor spune că vor suna la IT și îi vor lăsa pe aceștia să rezolve. O abordare mai practică ar fi să verifice dacă este ceva care afectează doar birourile firmei, întreaga clădire sau este o problemă zonală. Ca bonus, vă puteți oferi să lucrați de acasă, să mergeți într-o locație apropiată unde există internet wireless sau să vă faceți un hotspot de la mobil.

Câte skiuri se vând în Suedia anual?

Întrebarea poate fi pusă în multe feluri, dar soluția este aceeași.

În primul moment s-ar putea să fiți tentați să întrebați ce-are vaca cu ștampila, dar cel care a pus-o vrea de fapt să vadă cum vă gândiți să aflați răspunsul la întrebare. Puteți spune că veți căuta pe Google pentru a afla ce populație are Suedia, cât de des își înlocuiesc oamenii skiurile și poate veți căuta date de vânzări de la companii locale din această țară. Nu e vorba, în acest caz, de a da un răspuns corect, ci de modul în care găsiți răspunsul.

Vorbiți-mi despre un moment în care a trebuit să dați vești proaste

Totul se referă la modul în care reacționați atunci când transmiteți veștile proaste. Dacă sunteți doctor, motivul întrebării este evident chiar dacă nu este confortabil. Dacă sunteți în management s-ar putea să fiți nevoiți să concediați pe cineva. Cheia este să spuneți că planificați să repetați înainte și că vă arătați compasiunea atunci când transmiteți veștile. Să transmiteți vești proaste este unul dintre cele mai dificile lucruri, așa că cu cât veți arăta mai mult tact, cu atât mai bun va fi răspunsul.

Ce plăceri vinovate aveți?

Alegeți ceva ce puteți face, ceva de care nu vă este rușine. De exemplu: „Îmi place să văd seriale online. Am văzut toate episoadele din Game of Thrones într-o săptămână.” Ceva în genul ăsta, poate fi un răspuns bun. Să vorbiți despre cum vă place să ieșiți seara cu prietenii și să vă faceți mangă e cu siguranță un răspuns greșit. Folosiți-vă de bunul simț…

Care vă este ziua favorită a săptămânii?

Aici puteți menționa orice zi a săptămânii cu excepția celor de vineri, sâmbătă sau duminică. Angajatorii vor să audă că vă place să munciți. Această întrebare li se pune celor care candidează pentru posturi în Big 4 sau Amazon, unde cultura este pentru cei obsedați de muncă (workaholici). Ar trebui să răspundeți luni, marți, miercuri sau joi și să le spuneți că vă place să fiți ocupați. Wekeendul vine oricum. Nu e nevoie să-l menționați în cadrul interviului de recrutare.

Vă veți repezi să mă lăsați fără job?

În niciun caz nu trebuie să-i spuneți șefului că vreți să-i furați scaunul și postul. În loc de asta, periați-l un pic. Spuneți-i că probabil v-ar place să obțineți postul lui peste câțiva ani după ce el a urcat deja pe scara ierarhică. În acest fel nu trebuie să ascundeți faptul că vă uitați după un post mai bine plătit cu mai multe responsabilități și îi arătați că sunteți doritori să munciți împreună cu el pentru a crește împreună. Este o situație câștigătoare pentru amândoi.

Care este cea mai importantă slăbiciune a dumneavoastră, care este cu adevărat o slăbiciune și nu un punct forte?

Ei bine, în acest caz răspunsul clasic că sunteți workaholic zboară direct pe geam. Ceea ce trebuie să faceți este să alegeți o trăsătură de caracter caare este cu adevărat o slăbiciune, dar este totuși potrivită. Anumite reviste de specialitate recomandă să-i spuneți șefului că nu aveți răbdare și că vă așteptați ca oamenii să-și facă bine treaba de prima oară. Și apoi îi puteți povesti că încercați să depășiți această slăbiciune spunându-le oamenilor că nu fac bine ce fac și oferindu-vă ajutorul. Acesta e un răspuns câștigător!

V-ați mai schimbat jobul și cariera înainte. De ce ar trebui să vă plătesc dacă tot o veți mai schimba?

Asta e o întrebare la care e greu de răspuns pentru că, stând strâmb și judecând drept, dacă va trebui veți mai schimba joburi și cariere. În loc să promiteți că nu veți mai face asta, explicați beneficiile unei schimbări de carieră. Explicați-le în ce fel schimbările anterioare v-au adus experiența și o diversitate de competențe în rezolvarea problemelor, care vă permit o abordare mult mai creativă.

Povestiți-mi despre ultima dată când a trebuit să vă cereți scuze.

În acest caz recrutorii vor să vadă cum reacționați atunci când greșiți. Și nu este vorba despre ce greșeală ați făcut. Ci despre ce s-a întâmplat după aceea. Asigurați-vă că alegeți o greșeală din care ați învățat și ați crescut. Spuneți-le ce ați învățat din acea greșeală, cum ați reparat-o și de ce nu o veți repeta. Și orice ați spune, nu negați că ați făcut greșeli. Ar fi cu adevărat stupid. Suntem oameni și cu toții facem greșeli…

Ce ați face dacă ați descoperi că cel mai bun prieten și coleg fură?

Eu personal urăsc întrebarea asta. Voi, nu? Din fericire, există un răspuns potrivit. Spuneți-i șefului că vreți să știți dimensiunea furtului. Dacă e vorba de câteva pixuri și coli de hârtie, îi veți rămâne loial prietenului. Dacă este cu adevărat ceva important, atunci nu veți avea nevoie să faceți vreo alegere și îl veți da în gât. În definitiv, prietenul vostru vă pune și jobul vostru în pericol, din moment ce ați aflat…

Alte articole pe care poate nu le-ați citit:

Decizii instinctive pe care le veți regreta

Timpul de lucru și lupta cu timpul

Despre echilibru în managementul schimbării

Cum vă gestionați timpul ca freelancer?

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *