Blog

Blog

Comments (0) - Uncategorized

Timpul de lucru și lupta cu timpul

„Nu mă gândesc niciodată la viitor pentru că vine suficient de repede”, spunea Albert Einstein. În 100 de ani durata de viață a crescut cu 50%, cea de muncă s-a diminuat cu 70%, iar timpul liber a crescut cu 300%. Timpul face și desface viața activă, permite producerea recrutărilor și a concedierilor, construirea experienței și derularea vieții profesionale. Viața dumneavoastră profesională trece fără să se oprească, iar a găsi timp pentru a vă trăi viața dincolo de timpul de lucru este foarte important.

Prieten sau adversar, timpul recrutează și concediază

Timpul face și desface viața activă, el permite producerea atât a recrutării cât și a concedierii dumneavoastră, experiențelor să se construiască, vieții profesionale să se deruleze. Roțile timpului macină piața muncii în fiecare zi. Anumite joburi sunt distruse, iar altele create. Aceasta este logica distrugerii creative, o recompoziție neîncetată. Jobul este o materie vie care se dezvoltă într-un ciclu de dispariții și creație, ca și pielea, piața muncii scapă în permanență de celulele moarte pentru a crea altele noi. Din punct de vedere legal, șomajul este ruptura dintre timpul de muncă social destinat obținerii unui venit și timpul privat sau domestic destinat satisfacerii directe a nevoilor. În general este definit prin trei condiții: să fii fără post de muncă, să fii disponibil pentru a munci și în căutarea unui loc de muncă. Șomajul nu înseamnă deci absența muncii, ci absența unui loc de muncă remunerat. Noțiunea de job ne trimite la un loc de muncă ocupat în mod regulat. A munci cu program întreg de manieră discontinuă este diferit de a munci cu program parțial o lungă perioadă. Atunci când activitatea se oprește vă simțiți gol, este normal, munca vă structurează timpul și vă treziți fără repere. Aveți interesul să aveți o relație bună cu el. Jobul în ciclul său de dispariție și creație va reveni în viața dumneavoastră. Șomajul este o șansă pentru a utiliza timpul eliberat pentru o muncă pentru sine sau pentru ai săi și pentru a se pregăti pentru reapariția muncii plătite în viața dumneavoastră.

Trăirea timpului în ritmul propriu

Toată lumea cunoaște oameni de cincizeci de ani debordați de activitate și alții de treizeci în șomaj de ani buni. A vă trăi timpul înseamnă să folosiți schimbările înainte ca acestea să vă facă perimați. Un patron caută un angajat tânăr sau bătrân, dar un angajat care are proiecte. Suntem întotdeauna prea tineri sau prea bătrâni în raport cu alții. A vă trăi propriul timp înseamnă să nu vă face griji pentru cotidianul care nu merită asta, să nu doriți să schimbați lumea, ci mai ales atitudinea dumneavoastră față de el, înseamnă să trăiți ca un copil momentul prezent, fără greutatea trecutului profesional și fără obsesia zilei de mâine. A lucra cu timp parțial, a pleca într-un concediu sabatic sau în vacanță, a fi pe cont propriu pentru o perioadă, a vă gestiona timpul în funcție de proiecte, aceste lucruri dau un sens vieții, oricare ar fi activitatea sau vârsta dumneavoastră. Mereu tânăr sau bătrân în raport cu altcineva, este mai bine să vă poziționați în raport cu viitorul dumneavoastră conform potențialului și capacităților dumneavoastră. Nu există o vârstă pentru a fi antreprenor, o puteți face la orice vârstă, la nivelul de competență și în sfera dumneavoastră de interes. Să îmbătrâniți fericiți înseamnă să vă limitați încet, încet pretențiile. Cel mai teribil atunci când îmbătrâniți este să doriți să rămâneți tineri. Să vă trăiți timpul înseamnă să vă găsiți un job care vă respectă ritmurile personale, în inima unei regiuni care bate în tempoul dumneavoastră, într-o întreprindere care proclamă valori pe care le aprobați, într-o meserie care vă provoacă plăcere.

A învinge timpul înseamnă să planificați și să improvizați

Contează doar prezentul. Trecutul este în CV, iar viitorul în proiectele dumneavoastră. Relația cu timpul este un semn de echilibru și de atenție la ceilalți. Timpul ia fața pe care i-o dați dincolo de sccesiunea zi-noapte, a bătăilor de inimă care îi dau ritmul, a tic-tacului ceasurilor sau pentrulelor. A-l învinge înseamnă creație sau pasiune pentru o meserie care vă face să-l uitați. Iar a pierde sau a câștiga timp nu are sens. Utilizarea inteligentă este primordială. A acționa, a face, a da, în loc de a vă îngrijora de ce se poate întâmpla. Profitați de ceea ce vine și rămâneți pe recepție în legătură cu ceea ce se petrece în alte părți, gândiți pe termen lung și acționați pe moment, alegeți o orientare și decideți schimbarea ei. Este la fel de dificil să alegeți o orientare când sute de posibilități abia se desenează și este imposibil să vă imaginați postul pe care-l veți atinge în momentul în care nu există încă. Acest lucru nu împiedică alegerea unei ținte și corecția de traiectorie necesară. Un plan bun are o orientare generală, o strategie realizabilă și o tactică de acțiuni mici în spații restrânse pe termen scurt. În mediul nesigur de astăzi curentul este necesar pentru a devia atunci când situația o impune. A trăi în prezent dă prospețime.

Viața activă reușită cu pași mici

Răspunsul la incertitudinea de mâine nu este dezvoltarea certitudinii. Un proiect în sensul său etimologic este ceea ce pune în mișcare. Dacă aveți unul, aveți un viitor visat sau imaginat al locului dumneavoastră în societate și al meseriei pe care doriți să o exercitați și vă decideți în funcție de această perspectivă, iar decizia distruge neliniștea. La confluența creierului cu inima și sufletul, proiectul nu are nici sfârșit și nici termen de realizare. El vă implică într-un proces care vă ghidează alegerile în situațiile complexe, contradictorii și paradoxale ale vieții profesionale. Ca un poet vă situați în afara timpului, absorbit de o meserie, o cucerire, un proiect, o aventură. A simți timpul în ansamblul său evită să ne strivim nasul de minutul prezent care este rezultatul ineluctabil al trecutului și pregătirea circumstanțelor zilei de mâine. Considerați-vă eșecurile zi după zi și separați-le de ansamblul vieții dumneavoastră profesionale, pentru că aceasta este un drum pe un făgaș, un parcurs în pași mici, o bandă magnetică cu perforații pentru șomaj în simfonia profesională visată. O serie de bucăți disparate de muncă, șomaj, viață socială și afectivă, fără prea mare legătură între ele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *