Blog

Blog
Greșeli pe care nu vă permiteți să le faceți la interviu

Comments (0) - Dezvoltare Personală

Greșeli pe care nu vă permiteți să le faceți la interviu

Am citit că ar fi nevoie, în medie, de interviuri cu 14 candidați pentru a trimite unuia dintre ei o ofertă de job. Numărul mi se pare exagerat și, trebuie să recunosc, nu l-am atins niciodată în cei peste 30 de ani de prezență pe piața muncii. Și tot specialiștii spun că numărul mare de interviuri se datorează în principal greșelilor tipice pe care candidații le fac la interviu. Aceste „dude” care apar în nenumărate interviuri fac să dispară orice șansă a unui candidat de a fi angajat.

Și totuși, toate aceste greșeli tipice și des întâlnite au un lucru în comun – toate pot fi controlate de voi. Fiecare dintre aceste greșeli de interviu se află sub propriul control. Puteți alege să le ignorați sau să vă faceți „lecțiile” și să le preveniți data următoare când vă mai prezentați la un interviu de recrutare.

Cunoașterea acestor greșeli care afectează frecvent interviurile de recrutare dă candidaților puterea de a le corecta înainte să se întâmple. Oamenii continuă să facă gafe în fiecare zi. Important este să lăsați greșelile lor să vă ghideze spre interviuri mai bune, care vă pot aduce postul visat.

Timpul petrecut la telefon

Dacă vă veți folosi telefonul în zona de așteptare sau chiar în timpul interviului îi veți transmite un mesaj puternic recrutorului: afacerea mea este mai importantă decât a ta!

Așa că treceți-vă telefonul pe modul silențios sau chiar închideți-l. Lumea nu dispare într-o oră și nu este nicio catastrofă dacă sunteți, o oră, absenți. După ce ieșiți de la interviu și vă despărțiți de recrutor vă puteți prelua apelurile pierdute sau răspunde mesajelor care v-au fost trimise.

Punctualitatea

Un raport recent a arătat că 50% dintre candidații la un loc de muncă întârzie la interviu. Dacă vreți cu adevărat jobul, atunci trebuie să ajungeți la timp. Iar dacă chiar nu se poate, atunci sunați cu 10-15 minute înainte, cereți-vă scuze și anunțați întârzierea.

Lipsa contactului vizual

Candidații care se uită de jur împrejurul camerei, evitând ochii interlocutorului, ori se holbează la acvariul sau la tabloul din spatele biroului recrutorului vor fi percepuți ca fiind nesiguri, lipsiți de încredere în forțele proprii și neconectați. Și reversul medaliei este valabil: nu rămâneți cu privirea fixată în ochii interlocutorului vostru tot timpul interviului…

Distanța

Asigurați-vă că puteți fi auziți de la distanța de doi-trei metri, adică de la distanța normală dintre o persoană care stă la birou și cea aflată în fața ei.

Vorba lungă

Logoreea este interzisă! Recrutorii cei mai buni sugerează că răspunsul ideal la o întrebare nu trebuie să fie mai scurt de 30 de secunde, dar nici mai lung de două minute.

Contrazicerea recrutorului

Vă puteți imagina că pentru a-și impune punctul de vedere unii candidați discută în contradictoriu cu recrutorul? Nu am aici de cât un singur lucru de spus: nu o faceți!

Neglijarea răspunsului

Mulți candidați nu au grijă să răspundă la o întrebare aflată permanent în mintea recrutorului: „Cum îmi simplifică jobul acest candidat?” Această întrebare nu va fi rostită de cele mai multe ori cu glas tare sau explicit, dar trebuie să răspundeți la ea…

Aroganța

Unii oameni încearcă să compenseze stresul unui interviu fiind aroganți sau distanți. A avea încredere în tine e un lucru, dar aroganța e cu totul altceva. Plasați-vă în prima, nu în a doua situație.

A nu pune întrebări

Mulți recrutori profesioniști consideră că a pune întrebări într-un interviu este mai important decât să răspundeți la ele. Nu faceți greșeala fatală de a refuza să puneți întrebări, atunci când vi se oferă ocazia. Sunt mulți candidați care, atunci câd sunt întrebați dacă doresc să pună vreo întrebare, spun: „Nu, nu cred. Consider că am acoperit toate punctele.”

Atitudinea negativă

Atunci când asculți pe cineva care are o atitudine negativă te secătuiește întotdeauna – emoțional, psihologic și personal. Recrutorilor nu le place negativitatea. Vor oameni cu o abordare pozitivă și o personalitate angajantă.

Greșeala răspunsului prin da sau nu

Când vă pune o anumită întrebare, recrutorul se așteaptă să-i dați anumite detalii și explicații specifice. Foarte rar vi se vor pune întrebări închise, la care este necesar să răspundeți prin da sau nu.

Lipsa cercetării

Înainte de a vă prezenta la interviu trebuie să faceți anumite cercetări asupra companiei și a persoanei cu care vă veți întâlni. Totuși mulți nu o vor face. Care este filozofia lor? De cât timp sunt pe piață? Cunoașteți-i și, cel mai probabil, și ei vor dori să vă cunoască.

Lipsa onestității

Nu ați fost foarte cinstit când ați dat răspunsurile în care nu credeți. Obiectivul vostru nu este să satisfaceți un recrutor, ci mai curând să vă dezvăluiți talentele unice și astitudinile care vor determina o diferență pozitivă în viața companiei.

Țintă fixă

Încremenit pe scaun, învârtind cheile, cu brațele încrucișate pe piept, fără niciun zâmbet, evitând permanent contactul vizual îi veți spune interlocutorului multe despre dumneavoastră (și din nefericire, numai lucruri negative) chiar fără să vă mai asculte răspunsurile.

Vorbiți mai mult decât ascultați

Un interviu este o conversație. Dacă petreceți prea mult timp concentrându-vă asupra a ceea ce vreți să spuneți și nu destul ascultând ceea ce vă spune interlocutorul, atunci sunteți implicat într-un schimb contraproductiv.

Lipsa planurilor de viitor

Recrutorii vor să știe dacă aveți o hartă detaliată a drumului pe care vreți să-l parcurgeți în viitor. Dacă vă doriți doar un job, atunci sunteți la fel ca alți câteva mii de candidați, care-l caută.

Concluzii

În final, amintiți-vă că realitatea e dură! Intervievatorul nu este interesat să vă angajeze pe voi. El este interesat să angajeze persoana cea mai calificată pentru poziția respectivă. Pe scurt, nu voi sunteți cei mai importanți. Cel mai bun sfat este să-l asistați pe recrutor menținând atenția nu asupra asupra voastră, ci asupra contribuției pozitive pe care o puteți aduce bunăstării companiei!

Alte articole interesante:

De ce au uneori dificultăți de integrare cei cu potențial

Cultivarea unei mentalități de antreprenor de succes

Cum să relaționați eficient pentru găsirea unui job

De ce inocularea unei culturi a recunoștinței este rentabilă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *