Arta gestionării energiei pentru un director
Pentru a înțelege acest concept critic, adesea prost înțeles, care este energia pentru un director, este util să desprindem dimensiunile principale. Prin „energie”, nu înțeleg noțiunile de personalitate, carismă, pasiune, ci mai mult cele de disciplină, autenticitate și de sens al comunicării pentru a merge în căutarea unei performanțe superioare.
Energia este o forță de creare a valorii
Energia pozitivă declanșează implicarea, alinierea și agilitatea angajaților. Ea insuflă încrederea în sine și un sens al scopului comun în interiorul organizației. Energia eliberează capacitatea și ameliorează abilitatea unei organizații de a executa strategia cu ajutorul rezervelor colaboratorilor.
Energia este contagioasă
În cadrul fiecărei acțiuni, un director transmite energie. Aceasta poate fi pozitivă sau negativă și traversează întreaga organizație din gură-n gură și prin mediile sociale. Ca un bun „Chief Energy Officer”, el își împrăștie propria energie sau o activează pe a celorlalți la nivelul organizației.
Energia este voluntară
Energia pozitivă este arareori înăscută. Ea este dorită în mod voluntar și generată de către director. Ea se infiltrează în pregătiri și în modul de gândire în cadrul reuniunilor critice, în conversații, în limbajul corporal și în mesajele care sunt difuzate în organizație.
Energia are nevoie să fie dozată
Un director trebuie să înțeleagă că trebuie să transmită un nivel de energie corespunzător (nici prea multă, nici prea puțină) și să accepte feedbackul, ca o necesitate uneori, pentru a marca o pauză de reflecție.
Energia directorului este deci cheia, mai ales în cursul fazelor de tranziție sau a celor critice. Unul dintre mijloacele pentru a-și desfășura energia este de a cultiva autenticitatea, adevăratul „eu”. Iată câteva sfaturi concentrate pe care le dau liderilor pe care-i acompaniez uneori:
- Auditați-vă în agendă activitățile care vă hrănesc, cele care vă dau energie și cele care, din contră, vă golesc energia, mai ales în ședințe. Construiți-vă „rețeaua de energie înaltă” înconjurându-vă mai ales cu colaboratori care difuzează această energie pozitivă în organizație, mai ales în fazele critice, de transformare.
- Cultivați curiozitatea ca un accelerator pentru a sparge rutina. Consacrați timp ideilor noi și noilor domenii.
- Fixați limite, mai ales în ședințele care se înlănțuie. Prevedeți pauze, orare rezonabile (nu micul dejun înainte de ora 8 și nu ajungeți acasă după nouă seara, de exemplu).
- Pregătirea rămâne un bun mijloc de gestionare a energiei în funcție de miza unei ședințe.
La fel ca un atlet, directorul trebuie să se antreneze și să-și gestioneze nivelul de energie, dacă vrea să extragă ce e mai bun din organizația sa.
Alte articole care v-ar putea interesa:
Decizii care vă definesc ca antreprenor
Sunteți siguri că v-ați ales jobul potrivit?