Blog

Blog

Comments (2) - Uncategorized

Decizii care vă definesc ca antreprenor

Cei mai mulți antreprenori aspiranți sunt convinși că puterea ideii lor inițiale îi definește într-un fel ca lideri, la fel ca și succesul potențial al afacerii derivate. Din experiență știu că este ceva mai complicat. Pe lângă o idee de succes este nevoie și de abilități de lider pentru a fi un antreprenor de succes, iar marii lideri evoluează prin deciziile importante de leadership pe care le iau de-a lungul drumului lor.

Din fericire, leadership-ul de bază și aptitudinile antreprenoriale se pot învăța din experiență și prin formare profesională. Dacă nu aveți atributele sau interesul de a fi lider și antreprenor, dar vreți să fiți „omul cu ideea” sau un inovator, atunci vă recomand să vă găsiți un partener cu aptitudinile necesare pentru a implementa și a exploata afacerea izvorâtă din ideea dumneavoastră.

Și totuși știm cu toții că există o mare diferență între antreprenorii buni și marii lideri. Marii lideri par să ia întotdeuna deciziile potrivite în situațiile critice întâlnite pe drum. Nu am fost niciodată capabil să definesc singur aceste puncte cheie și ce-i desparte pe cei buni de cei excepționali în acele momente.

Așa că am fost mulțumit să citesc definițiile date de Julia Tang Peters în cartea ei „Pivot Points” asupra acestei probleme. Ea definește cinci decizii importante care propulsează anumiți antreprenori spre vârful leadership-ului:

  • Decizia de lansare: Într-un anumit moment o idee vă captează imaginația, iar crearea unei afaceri începe să se refere la mult mai mult decât un venit. Definiți scopuri care vă fixează atenția și vă galvanizează pentru a transforma visele în realitate. Punctul de lansare stabilește platforma de pe care fiecare antreprenor potențial devine unul real.
  • Decizia de cotitură: Este confluența între dorința arzătoare de a face mai mult și nevoia presantă de a intra în acțiune. Ea eliberează o vervă extraordinară de a duce ideea sau afacerea spre nivelul următor. Ea vă testează capabilitățile și capacitatea în diferite moduri, întinzându-le până departe, dincolo de zona dumneavoastră de comfort, necesitând o implicare totală.
  • Decizia de transformare: Aici sunteți catapultat în a conduce și a lucra asupra afacerii, ceea ce este complet altceva decât gestionarea subiectului și a muncii în afacere. În acest punct trebuie să vă construiți o echipă în care să aveți încredere pentru a-i încredința responsabilități substanțiale, eliberându-vă pentru a vă șlefui în arta leadership-ului, în interiorul și în exteriorul afacerii.
  • Decizia de confirmare a angajamentului: Acesta este momentul în care, ca lider, priviți unde sunteți și unde vreți să ajungeți, știind că trebuie să vă reînnoiți angajamentul sau să plecați. Pentru mulți acest lucru se întâmplă în timpul unei schimbări disruptive, cum ar fi atunci când sunt cumpărați sau se extind. Pentru alții este o decizie personală de a echilibra viața de familie sau de a face ceva diferit.
  • Decizia de a lăsa din mână: Testul suprem în leadership este de a-ți lua mâna într-un moment de forță astfel încât alții să poată continua munca. Poate fi o situație de a-i păstra sau de a-i schimba sau, pur și simplu, momentul unui plan de succesiune. Acest moment decizional are cea mai mare încărcătură emoțională pentru că este central în definirea moștenirii antreprenorului.

Sunt sigur că înțelegând aceste puncte veți fi echipați cu cunoștințele de care aveți nevoie pentru a lua deciziile corecte atunci când contează cel mai mult. Lumea este plină de oameni cu realizări și speranțe importante, dar fără cadrul potrivit pentru transformarea determinării antreprenoriale în realizare de leadership, riscați să vă îndreptați către nicăieri.

Și sunt de acord cu Peters că leadership-ul antreprenorial nu se referă numai la trăsăturile și caracteristicile oamenilor, ci adesea și la alegerile pe care le fac în punctele decizionale nodale de-a lungul propriului drum. Bineînțeles, numai abilitățile în a lua decizii nu sunt suficiente pentru a crea un mare lider-antreprenor. Iată și câteva alte caracteristici pe care le caut de obicei:

  • Dorința de a asculta, chiar și părerile sceptice;
  • Un veșnic propovăduitor și un maestru al comunicării;
  • Dorința de a pune presupunerile sub semnul întrebării și de a se adapta;
  • Fixarea elementelor măsurabile și urmărirea scopurilor;
  • Legarea recompenselor de rezultatele performante;
  • Asumarea în mod agresiv și inteligent a riscurilor.

Deci o mare idee este necesară, dar nu și suficientă pentru a vă transforma într-un mare antreprenor și un lider excepțional. Munciți pentru a vă îmbogăți calitățile și abilitățile necesare și gândiți-vă la aceste decizii centrale care vă pot crea sau distruge satisfacția sau moștenirea. Oricum este mai plăcut să fii omul și liderul care-ți dorești să fii.

Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *