Blog

Blog
Cele mai citite articole turistice din 2024 (1/2)

Comments (0) - Turism

Cele mai citite articole turistice din 2024 (1/2)

Burgundia, patria vinului

Când vorbești despre Burgundia (Bourgogne în franceză) nu poți evita vinul, deși suprafața cultivată aici cu viță de vie reprezintă doar 3% din totalul acestei culturi agricole în Franța, pentru că de aici vin unele dintre cele mai bune vinuri și chiar cel mai scump vin din lume în 2023 – Romanée-Conti, cu un preț mediu de 14.173 € și unul maxim de 482.000 € pe sticlă…

Castelul de la Chambord

Chambord este, după mine, perla castelelor de pe Loara, un castel răsărit în mijlocul unor mlaștini, asanate între timp și a cărui construcție a fost a fost ordonată de către tânărul rege Francisc I. Nu a fost conceput pentru a fi o reședință permanentă, iar regele a petrecut aici doar câteva săptămâni. A fost o operă de arhitectură pe care regelui îi plăcea să o arate altor suverani și ambasadorilor ca pe un simbol al puterii sale înscris în piatră…

Thionville, orașul dormitor de lângă frontiera cu Luxemburg

Ce ar fi de scris despre un oraș dormitor? Ei bine, multe, pentru că nu a fost întotdeauna așa și pentru că acest orășel mic, cu 42.000 de locuitori, și-a păstrat spiritul viu, iar viața este foarte plăcută acolo!

De la București la Cluj și înapoi

În două săptămâni am făcut de două ori drumul ăsta cu mașina. Este un drum căruia, în anii 90, îi știam aproape orice curbă, iar toamna și primăvara, în funcție de ora la care intram pe Valea Oltului știam și unde voi intra în ceață. Atunci încă nu terminaseră dublarea benzilor de circulație pe urcări între Pitești și Vâlcea, iar de autostrăzi, cu excepția sutei de kilometri până la Pitesti nici măcar nu era vorba pentru că Băsescu, ministru al transporturilor și responsabil cu băgatul bățului prin gard în coaliția de guvernare, declarase că nu avem nevoie de ele pentru că nu avem trafic. Între timp, traficul a crescut, chiar exponențial în unele locuri, dar autostrăzile tot nu sunt gata exact în porțiunile în care am avea mai mare de ele, adică în zonele montane și mai ales între Pitești și Sibiu, unde chiar dacă nu se produc blocaje în trafic (dacă avem noroc când trecem pe acolo) circulația se desfășoară în coloană, cu viteză redusă, iar condițiile de circulație nu prea te lasă să faci depășiri.

Ponoarele – Podul lui Dumnezeu

Anul trecut am început să scriu, pe timp de vară, o serie de articole despre locuri frumoase, care merită vizitate. Întâmplător sau nu, primul dintre ele a fost destre vizita mea la Conacul Boierului, în Ponoarele, județul Mehedinți. Cum și în acest an mi-am început plimbările tot acolo, m-am gândit să vă mai spun câteva lucruri despre aceste locuri și despre Conac, pentru a vă oferi noi motive de vizită…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *