Blog

Blog
Chartres și catedrala sa

Comments (0) - Turism

Chartres și catedrala sa

Catedrala din Chartres, construită în secolul 12 și dedicată sfintei fecioare, merită cu prisosință o oprire pe drumul dintre valea Loarei și Paris.

A fost imortalizată de numeroși pictori, aprținând unor curente artistice diverse, începând cu Corot și continuând cu Kruger, Utrillo, Petit, Gleizes, Gasparini și alții.

Fațadele exterioare ale catedrale erau pictate cu un model policrom pe tencuială astfel încât să creeze un efect de transparență și să furnizeze confuzia vizuală, negând în acest fel realitatea fizică a construcției sub vălul luminii.

Vitraliile catedralei, datând din secolele 13-15, repartizate în 94 de bolți, fac obiectul unui uriaș proiect de restaurare, într-un ritm de 2- 3 bolți pe an. Prețul estimat al restaurării unei singure bolți este de circa 160.000 €.

CHARTRES, FRANCE – APRIL 23:Interior of Cathedral Our Lady of Chartres (Cathedrale Notre-Dame de Chartres) on april 23, 2013 in Chartres. Cathedrale Notre-Dame de Chartres is on UNESCO list.

Au fost create și vitralii noi de către artistul coreean Bau Hai Ja, realizate în atelierele Glasmalerei Peters din Paderborn, Germania. Acestea sunt plasate la nivelul inferior al capelei Saint-Piat.

Și dacă tot vă opriți, orașul vă oferă mulțime de locuri de interes și spații verzi într-o escală binevenită înainte de aglomerația din orașul luminilor…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *