Cele mai citite articole turistice în 2024 – ep. II
Săptămâna trecută l-am comemorat pe Ștefan, cel Mare și Sfânt – așa cum e supranumit la noi, „Atletul Creștinătății” – cum l-a numit Papa după victoria de la Podul Înalt. El s-a ridicat la cer pe 2 iulie 1504, iar rămășițele sale pământești au fost înhumate la Mănăstirea Putna, prima sa ctitorie. Dar această domnie putea să nu aibă loc. George R. R. Martin s-a inspirat din istoria noastră, probabil, atunci când a scris episodul din Games of Thrones cu nunta roșie.
Cuibul vulturilor – Cetatea Poienari
Pe la începuturile Țării Românești aici s-a construit un turn. Locul este menționat de Iorga ca o posibilă locație a faimoasei bătălii de la Posada, care a marcat ieșirea voievodatului de sub suzeranitatea coroanei maghiare. Cronica pictată de la Viena menționează bătălia în care armata regelui Carol Robert de Anjou este atacată pe drumul de întoarcere spre Transilvania de către Basarab I fără a-i preciza locația. Într-un document ulterior, din 1395, emis de Sigismund de Luxemburg, locul bătăliei este descris ca „fiind pe culmile munților, zise în vorbirea obișnuită posada, prin niște strâmtori și poteci înguste, strânse între tufișuri mari.”
Situat aproape de centrul orașului Angers, citadela construită pe un promotoriu care domină orașul a reprezentat altă dată frontiera regatului Franței.
Castelul de la Fontainebleau este însăși istoria Franței! Dacă Versailles este palatul a trei generații de regi, de la Ludovic al XIV-lea la Ludovic al XVI-lea, Fontainebleau nu este castelul unui singur suveran, ci a fiecăruia dintre ei, o „casă de familie” a regilor Franței, transmisă din generație în generație din Evul Mediu și până în secolul 19. Este un castel muzeu, care povestește o mulțime de istorii, unde este plăcut să evadezi în trecut, dar și să te plimbi prin imensul pare cu alei largi. De la Philippe August (sec. XI) la Napoleon al III-lea (sec. XIX), patruzeci de suverani au marcat istoria castelului. Francisc I i-a Imprimat stilul, iar Napoleon Bonaparte legenda. Sinteză a arhitecturii franceze, castelul cu 1.500 de camere se vizitează ca și cum ai derula o diaporamă ale celor mai importante momente din istoria Frantei.
Să fii furat, dar să te alegi cu 3 castele…
Este cazul lui Francisc I, regele Franței. Și doar unui rege i se putea întâmpla asta!