Blog

Blog
Castelul de la Fontainebleau

Comments (1) - Turism

Castelul de la Fontainebleau

Castelul de la Fontainebleau este însăși istoria Franței! Dacă Versailles este palatul a trei generații de regi, de la Ludovic al XIV-lea la Ludovic al XVI-lea, Fontainebleau nu este castelul unui singur suveran, ci a fiecăruia dintre ei, o „casă de familie” a regilor Franței, transmisă din generație în generație din Evul Mediu și până în secolul 19. Este un castel muzeu, care povestește o mulțime de istorii, unde este plăcut să evadezi în trecut, dar și să te plimbi prin imensul pare cu alei largi. De la Philippe August (sec. XI) la Napoleon al III-lea (sec. XIX), patruzeci de suverani au marcat istoria castelului. Francisc I i-a Imprimat stilul, iar Napoleon Bonaparte legenda. Sinteză a arhitecturii franceze, castelul cu 1.500 de camere se vizitează ca și cum ai derula o diaporamă ale celor mai importante momente din istoria Frantei.

Originile medievale sunt încă vizibile grație vechiului donjon, care domină curtea ovală. Francisc I, sedus de loc și de pădurea plină de vânat, a comandat amenajări spectaculoase, reconstruind practic din nou castelul medieval și transformându-l într-un palat în stil italian, reflexie a unui rege cultivat și îndrăgostit de artă. Castelul a păstrat până în zilele noastre vestigiile decorative ale Renașterii franceze cărei principii au fost importate de artiștii italieni invitati la curtea lui Francisc I (Rosso Fiorentino și Primatice). Iar succesorii lui Francisc I îi vor continua opera.

Devenit palat imperial după revoluție, Fontainebleau păstrează reamenajările lui Napoleon I și conservă, printre altele, unica sală a tronului din epoca napoleoniană care s-a păstrat până în zilele noastre.

Apartamentele sunt cele ale personajelor importante ale curții regale: Marie-Antoinette, Papa Pius VI, Madame de Maintenon, Napoleon I și Napoleon III. Când te plimbi prin galerii descoperi fastul lui Francisc I. Într-o altă aripă descoperi budoarul în stil turcesc al reginei Marie-Antoinette, cabinetul de lucru al lui Napoleon III sau splendidul său teatru, uitat timp de 150 de ani, redescoperit recent și perfect restaurat.

Rămânem muți în fața măreției celor dnă capele, a bogăției celor patru muzee. Fiecare sală a castelului este o ocazie de a descoperi colecții de excepție.

FONTAINEBLEAU, FRANCE – JULY 09, 2016 : Fontainebleau Palace interiors. The Trinity Chapel. Chateau was one of the main palaces of French kings.

Curtea și grădinile suscită aceeași admirație:

  • Curtea de onoare cu faimoasa sa scară, martoră a cuvintelor de rămas bun ale împăratului;
  • Marele Parter clasic al lui Le Notre și cele 14 hectare de grădină franțuzească, prelungit de la bazinul cascadelor pe toată lungimea Marelui Canal al lui Henri IV;
  • Marele Parter clasic al lui Le Notre și cele 14 hectare de grădină franțuzească, prelungit de la bazinul cascadelor pe toată lungimea Marelui Canal al lui Henri IV;
  • Cu o concepție complet refăcută în secolul 19, grădinile Dianei și grădina englezească au adoptat stilul peisagistic englezesc.

Sunt 130 de hectare de parcuri, grădini și pădure. Iar cei mai curioși pot survola totul în balon!

Vacanță plăcută!

1 Comment

  • wikis.ro

    11:24 AM, August 2023

    Castelul de la Fontainebleau este minunat! Te invit sa explorezi aceasta regina a istoriei franceze, unde vei gasi arhitectura si artefacte ale celor mai mari suverani. Acesta este un loc unic unde vei descoperi adevarate carti de istorie prin peretii sai. Explorand castelul si gradinile sale vei fi sigur ca vei simti magia istoriei si vei pastra mereu o amintire frumoasa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *