Blog

Blog
Sistemul de garanție-returnare, mult zgomot pentru nimic…

Comments (0) - Politică

Sistemul de garanție-returnare, mult zgomot pentru nimic…

Cel puțin deocamdată!

De ceva vreme se face mult tam-tam pe seama sistemului de garanție-returnare RETURO și mie mi se pare ieșit direct din comediile shakespeariene…

Mai întâi l-aș pomeni pe premierul Ciolanu… pardon Ciolacu, care ne-a atras atenția că vom fi ca în Germania. Îl contrazic pe șeful PSD- ului. Nu vom fi ca în Germania. În Germania, locomotiva Europei, sistemul funcționează de mai mult de 15 ani și eu nu am văzut niciodată vreun semn distinctiv pe vreun ambalaj. Si credeți-mă că ne-am uitat. Pentru că îmi place berea bavareză, în special cea nefiltrată și mai ales cea neagră nefiltrată (weissdunkel, adică alba-neagra), de câte ori merg în Germania cu mașina mă întorc cu 15-20 de sticle, pe care, spre disperarea nevesti-mi, le păstrez după golire pentru a le da înapoi la următoarea excursie cu mașina pe-acolo.

Dar corul propagandiștilor care laudă beneficiul sistemului este mult mai mare!

De ce spun că este mult zgomot pentru nimic? Pentru că la data lansării sistemului, doar 2% dintre ambalajele eligibile vor fi inscripționate cu logoul campaniei și deci vor putea fi returnate. Abia peste șapte luni, în a doua jumătate a anului viitor vor fi toate ambalajele inscripționate și vor putea fi returnate!

Am încercat din nou să reinventăm apa caldă și, ce să vezi, a rămas, ca de obicei, mai rece decât apa rece!

Cel mai simplu era să nu existe niciun fel de inscripționare specială, iar de la data intrării în vigoare să fie acceptate la returnare toate ambalajele. Și ce dacă cetățeni ar fi strâns, probabil, o mulțime de ambalaje timp de o lună sau două? Câte puteau să strângă? O sută-două-trei? Ar fi făcut-o probabil cei mai săraci dintre noi… Faptul că li se dădeau sută sau două de lei în plus nu reprezenta nimic pe lângă miliardul aruncat pe fereastră cu pensiile speciale sau prin banii supți de căpușele guvernamentale la toate nivelurile… Ajuta guvernul, în mod real, niște oameni cu adevărat săraci!

Aștept să terminăm odată cu această democrație originală, care unora le aduce numai beneficii, dar nouă, celor mulți, care trăim și muncim aici, doar pagube…

Voi ce ziceți?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *