Blog

Blog
Reforma prafului în ochi

Comments (2) - Politică

Reforma prafului în ochi

Scrisă pe genunchi, pe repede înainte, pentru a putea fi aplicată cu maxim o lună sau două înainte de alegerile parlamentare și prezidențiale de anul viitor, această lege a pensiilor, de care se tot vorbește de ani buni prin PSD, încă de pe vremea guvernelor lui Dragnea, cu Olguța Vasilescu la Ministerul Muncii, și care ar trebui să elimine inechitățile existente în sistem, nu este decât o imensă grămadă de praf ridicată parcă de o tornadă de vorbe ale politicienilor incompetenți și aruncată în ochii noștri, ai alegătorilor. Probabil că mare parte din pensiile aflate în plată vor crește în medie cu un pic peste 20%, din cei 40% cu care se laudă Ciolacu, unde cea mai mare parte se va datora majorării din ianuarie.

Tot cu ocazia acestei majorări a pensiilor din ianuarie, guvernul le dă înapoi „specialilor” cu pensii nesimțite ceva mai mult decât le-a luat prin batjocura de lege cu care, chipurile, a vrut să respecte jaloanele din PNRR. Alt praf în ochii noștri!

Prin legea promulgată de președinte nu cu mult timp nainte de a pleca să caute urmele „mărețului cârmaci al Epocii de Aur” prin Africa (unde acela se ducea la vânătoare de „pliznei”), li se impozitau specialilor pensiile prea mari, iar după trei luni, această majorare de 13,5% le dă banii înapoi cu dobândă…

Poate că nu știți, dar pensia medie a magistraților, de care se pot bucura începând cu vârsta de 47 de ani, în timp ce oamenii obișnuiți se pensionează, deocamdată, la 65, este de circa 20.000 de lei. Iar componenta de contributivitate, acolo unde există, la cei care au depășit 65 de ani, este doar de 5 până la 6.000 de lei. Asta înseamnă că din taxele și impozitele noastre, pe care le plătim personal sau indirect prin firmele unde lucrăm, fiecare magistrat primește cel puțin 14.000 de lei. În condițiile majorării otova, pentru toată lumea, contributiv sau special, cu 13,5%, de la începutul anului viitor, pensia minimă va crește cu 156 de lei, iar a unui special cu peste 2.000. Vi se pare corect?

Nu am absolut nimic de obiectat în cazul celor 10% din totalul persoanelor cu pensii foarte mari, ale căror pensii sunt rezultatul multor ani în care au avut salarii brute foarte mari, din care un sfert s-a dus direct la Casa de Pensii!

Dacă voiau să reformeze cu adevărat sistemul de pensii îl așezau pe alte baze, mai sănătoase, mai sustenabile, scăzând taxele pe venituri, care de fapt descurajează declararea muncii și încurajează munca la negru (nedeclarată), finanțând pensiile și asistența medicală din taxele pe consum.

Oricum, dacă facem o comparație la nivel european, ținând cont de valoarea absolută salariilor din România, la noi munca este suprataxată cel puțin pentru salariile sub 4.000 de euro brut pe lună! În multe țări europene un asemenea venit este considerat prea mic pentru a fi impozitat și oricum totalul taxelor pe salariu rămâne, la acest nivel, sub cel de la noi!

Anul viitor avem o sansă unică, aceea de a da palme, prin vot, politicienilor de la toate nivelurile: european, local, parlamentar și prezidențial!

După aceea, timp de patru ani, nu vom mai avea nicio oportunitate democratică de a-i mai da jos…

Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *