Blog

Blog
Atelierul Luminilor

Comments (0) - Turism

Atelierul Luminilor

                                        Atelierul Luminilor

Deschis pe locul unei vechi turnătorii dezafectate, Atelier des Lumières ne dezvăluie, prin expozițiile sale temporare, arta digitală imersivă. Este o senzație copleșitoare să te afli în mijlocul aceste proiecții și să descoperi într-un mod complet nou și diferit arta.

Creată de Bruno Monnier, un fost functionar al Ministerului Culturii din Franța, Fundația Culturespaces se specializează pe revitalizarea anumitor muzee și monumente prin plasarea vizitatorilor în centrul preocupărilor cu scopul îmbunătățirii experienței trăite de aceștia în timpul vizitelor.

În 2015, preia hala fostei turnătorii și o transformă, începând cu 2018, în spațiul expozițional imersiv pe care l-am descoperit și eu la sfârșitul acestei veri. Din 2018 și până în prezent au fost prezentate publicului aproape 30 de expoziții Imersive. Și nu numai la Paris, pentru că succesul a determinat o dezvoltare a conceptului în alte orașe din Franța și chiar din lume. Aceste expoziții imersive pot fi văzute și la Bordeaux (Bassins des Lumières), les Baux-de-Provence (Carrières des Lumières), Amsterdam (Fabrique des Lumières), New York (Hall des Lumières), Jeju (Bunker des Lumières), Seoul (Théâtre des Lumières), Dortmund (Phoenix des Lumières) și, din primăvara viitoare, Hamburg (Port des Lumières).

Eu am văzut două expoziții: „Van Gogh, noaptea înstelată” și „Yves Klein, infinitul albastru”. Și îmi doresc să mă întorc la Paris, înainte de 7 ianuarie 2024, pentru a vedea și „Chagall, Paris-New York” pe care am ratat-o data trecută.

Este o experiență care merită trăită. Este complet altceva decât vizitarea unei simple expoziții…

Pe canalul meu de YouTube puteți vedea în câteva clipuri frânturi din ceea ce am văzut eu la Atelier des Lumières. Sper să vă placă și vouă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *