Blog

Blog
Parisul văzut de pe Tour Montparnasse

Parisul văzut de pe Tour Montparnasse

Era la doi pași de mine, treceam aproape în frecare weekend pe lângă el, uneori chiar și în timpul săptămânii, dar încă nu urcasem pe terasa de la etajul 56, ca să văd ceea ce unii numeau cea mai frumoasă panoramă a Parisului, pentru că din ea lipsea tocmai Turnul Montparnasse.

Construit între 69 și 73, ca parte a proiectului de remodelare a cartierului prin construcția noii Gări Montparnasse, a stârnit încă de la început polemici, iar mulți l-au numit cea mai urâtă clădire din Paris.

Una dintre legende spune că constructorii au fost obligați să demoleze ultimele două etaje pentru ca turnul Montparnasse să nu depășească Tour Eiffel. Ceea ce este sigur, este că în 1977 a determinat adoptarea unui nou plan de urbanism, care limita înălțimea construcțiilor din Paris la 37 de metri.

Așa că în a doua duminică din ianuarie 92, am luat bilet și am urcat cu liftul pe terasa turnului Montparnasse!

Vederea de sus este cu adevărat extraordinară. Tour Eiffel nu este foarte departe și poți vedea anumite detalii cu ochiul liber, iar în spatele lui se profilează zgârie norii moderni ai cartierului La Defence. Poți vedea, bineînțeles, colina Montmartre, cu bazilica Sacre-Coeur, malul Senei cu Luvrul, Ile de la Cité cu Notre-Dame și, un pic mai aproape, biserica Saint-Sulpice cu turnurile sale inegale.

Se vede clar și arcul de triumf din capătul Champs Elisées și clădirea ciudată a Centrului Pompidou.

Am petrecut câteva ore acolo sus, admirând priveliștea Parisului de la înălțime și încercând să recunosc monumentele, dintre care, pe atunci, multe îmi erau încă necunoscute.

Panoramic view on Church of Saint-Sulpice from Montparnasse Tower, Paris. France

Ce mi-a plăcut în mod deosebit și m-a frapat în același timp, au fost grădinile de pe acoperișuri. De fapt grădinile de pe terasele ultimelor etaje ale blocurilor mai noi. În general acestea erau făcute cu ultimele etaje din ce în ce mai mici, formând mereu niște terase pentru apartamentul de la etajul inferior. Ei bine, majoritatea proprietarilor transformaseră acele terase în spațiu verde, iar pe unele erau chiar adevărate păduri…

M-am mai întors peste ani pe platforma de observație a Turnului Montparnasse, dar aceasta este deja o altă poveste…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *