Blog

Blog
Dali Paris

Comments (0) - Turism

Dali Paris

Spațiul Dali Paris, de lângă Place de Tertre, prezintă colecția privată a lui Beniamino Leni, proprietar de galerii de artă, colecționar și editor al operelor lui Salvador Dali.

În anii 60 și 70 ai secolului trecut, domnul Levi a condus una dintre cele mai prestigioase galerii de artă din Milano, recunoscută pentru introducerea artei internaționale în Italia. A fost primul care a prezentat prietenilor săi, colecționari, artiști celebri în toată lumea, ca Miro, Magritte, Masson, Kandinsky, De Chirico și Dali. Maria Callas, baronul von Thyssen ori familia Agnelli erau printre vizitatorii frecvenți.

În anii 60, domnul Levi montează o expoziție suprarealistă în timpul căreia îi este prezentat Salvador Dali. Fascinat de sculpturile lui Dali, acesta îl încurajeată pe maestrul suprarealismului să-și exprime viziunea artistică în această formă.

Colecția prezentată de Dali Paris conține peste 300 de opere de artă ale maestrului, dintre care 54 de sculpturi și restul opere grafice. Colecția ilustrează sub o formă tridimensională motivele cele mai iubite de artist: animale fantastice, Alice în țara Minunilor, ceasuri moi și fluide.

La finalul vizitei veți putea chiar cumpăra litografii originale Salvador Dali, realizate cu ajutorul matrițelor create chiar de maestru.

Dar să revenim la omul Dali… Acesta a fost o personalitate complexă, un geniu cu o imaginație debordantă, excentric și egoist, târând după el toată viața traumele copilăriei, mai ales faptul că a avut un frate mai mare, care a murit înaintea sa și care avea același prenume ca și el, Salvador. Vederea numelui său pe piatra de mormânt a fratelui său a fost un șoc care l-a bântuit mereu.

A fost inspirat de două muze: Gala, soția sa, fostă soție a poetului Paul Eluard și fostă amantă a pictorului Max Ernst, și Amanda Lear, o cântăreață britanică cu peste 40 de ani mai tânără decât el.

Sper că veți avea răbdare să vizitați expoziția de la Paris, iar dacă doriți să vedeți mai multe, puteți vizita teatrul muzeu de la Figueras sau casa sa de la Port Lligat, ambele în Catalunya, Spania.

Pentru mine, Dali Paris este locul în care l-am descoperit pe Dali și suprarealismul. Am intrat în muzeu și nu înțelegeam nimic. Dar încet, încet, atmosfera locului a început să mă pătrundă, să mă prindă și să observ și să apreciez subtilitățile maestrului, ideile și imaginația sa…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *