Blog

Blog
5 întrebări pe care trebuie să vi le puneți atunci când delegați

Comments (2) - Dezvoltare Personală

5 întrebări pe care trebuie să vi le puneți atunci când delegați

Fiecare manager de succes știe cât de important este să delegi eficient. Ei înțeleg și recunosc că oricât de buni ar fi nu pot face totul singuri. Deci care ar fi cele cinci întrebări pe care ar trebui să vi le puneți atunci când vreți să delegați eficient?

De ce trebuie delegată această sarcină?

Încă de la început trebuie să fie foarte clari despre ceea ce delegați. Asumarea timpului de clarificare a sarcinii delegate crește probabilitatea de succes a acesteia. Și nu numai datorită faptului că se evită o serie de neînțelegeri.

Ce competențe sunt necesare?

Diferite sarcini necesită competențe diferite. Ca manager este foarte simplu să alocați o sarcină cuiva fără a vă gândi la competențele necesare pentru a o realiza. Acordați-vă un pic de timp pentru a face o listă a competențelor necesare sarcinii pe care o delegați. De exemplu, anumite sarcini s-ar putea să necesite competențe tehnice extinse în privința utilizării datelor și prezentării acestora, în timp ce altele ar putea solicita un amestec de competențe tehnice cu abilități de relaționare.

Cui trebuie să delegați?

Există probabil mai mulți oameni cărora le puteți delega o anumită sarcină. Tentația există, de multe ori, să o delegați persoanei cu cea mai mare experiență sau cuiva care a mai realizat sarcini similare în trecut. Pe de altă parte, s-ar putea, în acest fel, să ratați oportunitatea de a dezvolta noi competențe sau să fixați noi provocări pentru altcineva din exchipa voastră.

Ce veți delega?

Veți delega parțial sau total o sarcină? Ce parte a unei sarcini veți delega? Veți delega și responsabilitatea odată cu sarcina? Toate astea sunt întrebări cheie cărora trebuie să le găsiți răspunsurile potrivite când vine vorba de delegare. Amintiți-vă că dacă împărțiți o sarcină trebuie să vă asigurați că fiecare persoană va face partea sa așa cum trebuie.

Care este termenul?

Adesea, este mai ușor să delegați o sarcină care are un termen mai lung. Dacă sunteți în fața unui termen strâns, s-ar putea să nu aveți timp suficient pentru lămuriri și pentru realizare. Trebuie să vă folosiți judecata și să vă amintiți că lipsa planificării din partea voastră nu este un motiv suficient de bun pentru a nu delega.

Dacă vreți să fiți un manager de succes, delegația nu mai este deja o opțiune suplimentară. Este o competență cheie pe care trebuie să o stăpâniți!

Alte articole:

Este oare inteligența emoțională mai importantă decât IQ-ul în leadership?

Planificați, dar nu prea mult!

Mici erori de evitat pentru obținerea unei creșteri salariale

În managementul de proiect, inspirați-vă din programul Apollo

Comments (2)

  • Instapress.ro

    11:57 AM, September 2023

    Felicitari pentru articolul despre delegarea eficienta si intrebarile esentiale pe care e bine sa le tii minte in aceasta privinta! Acestea sunt informatii utile si extrem de practice, ceea ce invataturile de management sa imbine bine!

    • Bogdan Buzdugan

      5:24 AM, September 2023

      Mulțumesc pentru aprecieri și pentru mesaj Eugenia!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *