Blog

Blog

Comments (1) - Uncategorized

Planificați, dar nu prea mult!

Planificarea vă permite să reușiți proiecte complexe implicând numeroși parametri. Dar prea multă planificare poate spulbera un proiect și îi poate descuraja pe cei implicați. Fiecare proiect necesită un plan pe măsura sa. Iată câteva explicații.

Planificare și succes

Planificarea organizează în timp realizarea obiectivelor. Este vorba de o optimizare a elementelor și resurselor în timp. Mai mult decât o listă cu ceea ce este de făcut, ea se concretizează printr-un plan detaliat și concret a proceselor operaționale stabilind cine, ce, unde, când, cum și cât. Planul se înscrie într-o strategie. Printre instrumentele de planificare se află analiza, previziunea, bugetul, scenariile, probabilitățile, soluțiile alternative sau de repliere. Ea programează deci acțiunile legate de un proiect, iar în întreprindere este folosită în diferite domenii: plan de marketing, de finanțare, de afaceri ori planificarea crizei. Fanii planificării cred cu tărie că aceasta și succesul se țin de mână. Fără o bună planificare, procesele, metodologia și cele mai bune practici sunt lăsate la voia întâmplării. Frustrați de eșecuri și de respingerea frecventă a proiectelor, există dificultăți în a înțelege de ce s-au produs succesele și cum pot fi repetate.

Un plan unic nu este convenabil

Ce fel de planificare este suficientă? Când se face planificarea? Este riscant să planifici prea mult? Există un punct pentru anumite proiecte în care legea randamentelor descrescătoare anulează orice posibilitate de reușită. Nivelul de planificare este adesea în corelație directă cu talia și complexitatea proiectului. Un plan unic nu poate satisface orice proiect. Într-un proiect costisitor, complex, se începe adesea cu un program de de integrare pentru a se asigura că se ține cont de toate aspectele care influențează serviciile din întreprindere și modul în care sunt impactate de noua soluție. Acest program de integrare capturează starea de fapt pre și post scenarii.

Proiecte cu costuri, termene și eforturi mici

Există alte proiecte foarte simple, care după foarte puțină planificare se pot lansa, exigențele majore de început fiind detaliate rapid. Pentru că soluția finală nu era prea complexă. Niciun alt document real de planificare nu este necesar pentru a începe elaborarea soluției. Totul este luat în considerare în momentul lansării de către directorul de proiect: obiectivele, comunicarea, metodologia, calendarul și procesul de control al schimbărilor.

Adaptarea planului la proiect

Planificarea necesară poate depinde de metodologie și de practicile deja existente în organizație, a leadershipului și chiar a sectorului de activitate. Acești factori pot descrie aceeași planificare rigidă pentru a elabora un proiect, oricare ar fi mărimea ori complexitatea sa. Același timp și aceiași bani vor fi cheltuiți pentru proiecte în cazul cărora o planificare extremă este inutilă. Proiectele complexe necesită o planificare detaliată pentru a reuși. Cele mai puțin importante, implicând soluții deja validate, beneficiază de cunoștințele acumulate și experiența proiectelor precedente. Acestea furnizează un succes la costuri mai mici și într-un termen mai scurt, necesitând mai puțin efort într-o fază de planificare mai simplă.

Alte articole recomandate:

Cultura organizațională este în mare parte invizibilă

Semnele îndepărtării de leadership

Sfaturi pentru reintrarea în modul de lucru după vacanțe

Atributele celor mai eficienți vânzători

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *