Blog

Blog
5 sfaturi pentru un leadership de excepție

Comments (0) - Dezvoltare Personală

5 sfaturi pentru un leadership de excepție

Puteți numi un performer de top, un lider pe care-l considerați inspirațional și a cărui organizație își crește nivelurile de performanță în mod consistent și care are o forță de muncă angajată și motivată? Oricine ar fi, leadershipul acestuia este probabil să fie transformațional. Nu vorbim aici de cineva care este interesat pur și simplu în realizarea sarcinilor într-o ordine prestabilită, ci mai curând despre cineva care este pasionat de schimbarea constantă pentru mai bine și care recunoaște, într-un mod profund, că oamenii cu care lucrează reprezintă cheia cu ajutorul căreia poate face asta.

Acest lider probabil că:

  • Este autentic: Modul în care se comportă și în care gândește este complet aliniat cu – și cu adevărat condus de – cele mai adânci convingeri și valori. Ei vor să se ridice la înîlțimea acestor valori și convingeri în mod deschis și curajos. Nu numai că autenticitatea lor iese la iveală la nivel pur personal, dar se dezvăluie și în alinierea comportamentului și stilului cu valorile și nevoile organizației. Cu alte cuvinte ei poartă o autoritate care este hrănită pe de o parte de o înaltă conștiință de sine și de un centru în jurul căruia gravitează și, pe de altă parte, de serviciul pentru nevoile, strategiile și obiectivele organizației prin influențarea și motivarea celorlalți să-și atingă obiectivele. A jongla cu aceste două imperative – autenticitatea cu ei înșiși, cât și cu organizația – este ceea ce liderii fac cel mai bine.
  • Are un nivel înalt de inteligență emoțională. Inteligența emoțională este nucleul leadershipului transformațional – genul de leadership care transformă oameni și organizații, atât din punct rațional cât și sufletește, permițându-le să crească și să se alinieze cu schimbările permanente, se perpetuează singure și își crează momentul. Acest tip de leadership este concentrat pe termen lung, eliberând potențialul echipelor prin schimbare, ceea ce va fi pozitiv și sustenabil. Există două aspecte importante ale comportamentului liderilor dotați cu inteligență emoțională. În primul rând ei sunt conștienți de propriile lor emoții și le gestionează în mod eficient. Ei au un simț puternic al propriei valori, o încredere în ei adânc înrădăcinată și sunt independenți. Îți asumă responsabilitatea pentru direcția propriei vieți și muncesc consistent pentru a se apropia de viziunea pe care au creat-o. În al doilea rând sunt conștienți de emoțiile celorlalți (au „conștiință socială”) și îi tratează bine. Cei mai buni directori sunt foarte buni în gestionarea relațiilor interpersonale și au un nivel înalt al empatiei. Ei știu că leadershipul înseamnă ajutarea oamenilor să fie mai buni în ceea ce fac bine.
  • Pictează o viziune, inspiră oamenii prin încredere și convingeri că pot realiza acea viziune ți îi conduc spre ea, în mod consistent. Liderii cei mai buni concep viziuni care sunt complete și inspiraționale, clare și pline de sens, și pe care, cel puțin la început, le văd doar ei. Pentru că ei văd ceva ce nu există încă și amestecă imaginația cu realismul pentru a crea o viziune care este îndepărtată, dar posibilă. (Amintiți-vă de viziunea lui Henry Ford despre o mașină pe care să și-o permită fiecare familie americană). Liderul crează o cale din prezent și până la acea viziune din viitor și își inspiră oamenii cu convingere nu numai că acea viziune este posibilă, ci și că au abilitatea de a o realiza. Viziunea înseamnă să vezi cum ar putea fi viața, în timp ce te lupți cu ea așa cum e. John Adair spune că este focul călduros în jurul căruia se adună oamenii. El dă lumină, căldură, energie și unitate.
  • Este pasionat. Entuziansmul său este dinamic, energic și constant. Este, într-un fel, nepăsător și experimentat, considerat de cei din jur inspirațional, și nu este ușor de defazat de obstacole. Conform unui proverb al beduinilor, „ceea ce provine din inima ta este mai mare decât ceea ce iese doar din mâna ta”. Oamenii răspund la ceea ce se află în inima acestor lideri pentru că entuziasmul și motivația lor sunt infecțioase. Un lider pasionat va descoperi că îi poate inspira pe cei din jurul lui și îi poate împinge dincolo de ceea ce ei înșiși s-ar fi crezut vreodată capabili și pentru a găsi în ei resurse la care nici măcar nu ar fi visat că sunt acolo. În acest fel acești urmăritori, la rândul lor, îi vor inspira pe alții, iar mesajul și impactul liderului vor crește în mod exponențial.
  • Este modest. În loc să-și canalizeze egoul și propriul interes spre ei și să caute satisfacerea propriilor nevoi (fie materiale, emoționale sau psihologice) ei se concentrează cu hotărâre pe ridicarea constantă a nivelurilor de performanță ale organizației. Ei sunt mult mai interesați de succesul organizației decât de al lor și vor ca acesta să fie mai mare atunci când ei nu mai sunt acolo. Aproape în mod paradoxal, ei amestecă modestia personală cu lipsa fricii. Ei compun echipele cele mai bune. Și asta include construirea echipelor cu indivizi diferiți unii de alții, astfel încât sinergia, robustețea și provocarea complementarității sp funcționeze cu adevărat. Fondatorul taoismului, Lao Tze, a spus cu circa 500 de ani BC: „Liderul este cu atât mai bun cu cât oamenii aproape că nu îi bagă în seamă existența. Eșuați să onorați oamenii și ei vor eșua în a vă onora. Dar cu un lider bun, care vorbește puțin, atunci când și-a făcut treaba, și-a îndeplinit scopul, oamenii vor spune: «Noi am făcut totul singuri».”

Alte articole recomandate:

Atunci când creșterea rimează cu încrederea

Despre inovație în organizații – Darwin sau Lamarck?

Despre clica care ne conduce cu un dispreț suveran

Opriți-vă din a vă denigra pentru a putea reuși!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *