Blog

Blog
Cum v-a pregătit educația voastră pentru carieră?

Comments (0) - Dezvoltare Personală

Cum v-a pregătit educația voastră pentru carieră?

Este una dintre întrebările foarte dificile care pot fi puse la un interviu de recrutare. Sigur, este adresată de obicei mai mult celor aflați la început de carieră.

Întrebări similare pot fi:

  • De ce ați ales cursurile…?
  • De ce ați ales să faceți acest master?
  • De ce nu ați mers la Universitatea …?
  • Vorbiți-mi despre un proiect din timpul facultății cu aplicare în lumea reală?

De ce pune recrutorul această întrebare?

Intervievatorul vrea să verifice de ce ați făcut o anumită facultate și dacă v-ați făcut relații în lumea reală între momentul terminării studiilor și momentul interviului. Iar dacă recrutorul nu cunoaște prea multe despre acea facultate, s-ar putea să fie o modalitate de a înțelege mai bine programa de studiu. Și de asemenea s-ar putea să vrea să afle de ce ați ales această facultate și nu alta. Iar acum, la noi, cu faimoasele fabrici de diplome, poate fi important…

Cea mai bună abordare pentru răspuns

Concentrați-vă pe aplicațiile din lumea reală a educației pe care ați primit-o. Dacă ați avut proiecte în facultate care erau legate de exemple din lumea reală, folosiți-le. Dacă ați avut studii de caz la clasă, acestea sunt de asemenea exemple bune pentru a fi folosite. Și la fel în cazul în care ați muncit sau ați avut poziții de internship în timpul studiilor, este o oportunitate de a vorbi în mod specific despre ceea ce ați învățat la școală și v-a fost de ajutor la locul de muncă.

Exemplu de răspuns pentru un candidat mai experimentat

„Mai multe dintre cursurile mele de master erau legate de munca pe care o făceam la birou. De exemplu, orele de programare aveau legătură directă cu proiectul meu și am reușit să optimizez codurile pentru prezentarea rezultatelor. Am fost capabil să aplic un algoritm unic care a mărit considerabil interacțiunea utilizatorului cu rezultatele unei anumite pagini. Ați dori să vă arăt ceea ce am făcut?”

Exemplu de răspuns pentru un candidat la început de drum

„Mai multe dintre cursurile pe care le-am urmat prezentau exemple practice din lumea reală, utile pentru cariera mea. Un exemplu recent pe care l-am studiat a fost cazul unei fuziuni bancare, în care o bancă mai mare a integrat o bancă mai mică pe care o cumpărase. Și chiar dacă acel caz a fost interesant, avusese loc cu doi ani înainte față de momentul în care l-am studiat. Cu ajutorul profesorului meu amn putut lua legătura cu unul dintre Vicepreședinții băncii mai mici care fusese integrată și am putut evalua impactul fuziunii. Acest lucru mi-a oferit detalii deosebit de valoroase referitor la modelele financiare folosite pentru a realiza fuziunea, dar și valabilitatea lor în practică. Lucrarea mea a fost premiată la concursul pe facultate. Ați dori să vă dau o copie?”

Un exemplu despre cum nu trebuie răspuns la această întrebare

„Cu siguranță am învățat să țin o bere în mână. Când am ajuns în campus eram cu adevărat neinstruit. Dar cu timpul am învățat să mă ridic la înălțimea celor mai buni. Știu cât de important este să reziști la băutură și să nu spui prostii atunci când ieși la o băută cu colegii de muncă. Majoritatea cursurilor nu aveau nicio legătură cu practica, iar cele legate de cariera mea viitoare erau pur și simplu plictisitoare. Așa că am muncit doar ca să-mi iau diploma și să plec de acolo pentru a putea să-mi încep activitatea profesională. Petrecerea a fost plăcută, dar e timpul să-mi continui viața.”

Amintiți-vă să răspundeți fiecărei întrebări comportamental, fie că este într-adevăr o întrebare comportamentală sau nu. Cel mai simplu este să faceți asta utilizând un exemplu din experiența proprie. Apoi folosiți metoda STAR: vorbiți despre o situație sau sarcină (S-T – în engleză sarcină = task), acțiunea pe care ați întreprins-o (A) și rezultatele obținute (R). Prin asta veți face din răspunsul vostru unul unic și autentic!

Alte articole pentru dumneavoastră:

5 sfaturi pentru a mânca mai bine la locul de muncă

De ce gândurile negative sunt cel mai mare dușman al succesului

Nu mai încercați să fiți plăcuți de toată lumea

Despre alinierea angajaților

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *