Blog

Blog
De ce nu e bine să răspundeți imediat la întrebarea referitoare la așteptările salariale

Comments (0) - Uncategorized

De ce nu e bine să răspundeți imediat la întrebarea referitoare la așteptările salariale

Ați muncit, v-ați creat CV-ul perfect și ați obținut un interviu pentru un post important. Dar asta înseamnă că bătălia abia a început…

Este important să vă pregătiți pentru toate întrebările despre competențe, comportamente și talent, dar la fel de important este să fiți pregătiți pentru întrebarea despre bani, care în mod sigur va apărea la un anumit moment al interviului.

Iar consecințele unui răspuns greșit referitor la așteptările salariale vă poate costa chiar acel job ori vă poate pune în situația nesustenabilă de a lua în considerare un loc de muncă cu un salariu nepotrivit. În anumite circumstanțe, singurul lucru mai rău decât a eșua în obținerea unui job este eșecul obținerii unei oferte care să vă asigure confortul, pentru voi și familia voastră.

De ce e importantă întrebarea și de ce poate fi cu dus și-ntors

Până la urmă ce mare întrebare e asta? Și totuși mulți candidați râmân blocați aici. Și nu numai atât, dar ea poate schimba inclusiv climatul discuției ducând-o într-o zonă rece datorită câtorva ordine de mărime.

Și de ce o pun companiile candidaților? Pentru că înainte de a începe să-i curteze pentru o anumită poziție, în general vor să vadă dacă și-i pot permite.

Iar unor angajatori chiar le place să se tocmească. Deși există o valoare de piață pentru anumite poziții, unele companii le pot evalua diferit și atunci salariul oferit poate fi mai mare sau mai mic față de medie.

Un alt motiv posibil este că vor să vadă cum vă evaluați munca. Aveți suficientă încredere pentru a cere ceea ce meritați sau veți accepta tot ceea ce vă propun?

Misiunea voastră este să vă vindeți și să-i convingeți de valoarea voastră pentru organizație înainte de a ajunge la momentul negocierii salariale

Când și cum se pune această întrebare

De obicei, „problema salariului” apare sub una dintre formele de mai jos:

  1. Ce venit căutați?
  2. Cât câștigați acum?

Fiecare dintre aceste întrebări are propriile provocări. Iar întrebările pot veni foarte devreme, ca parte a procesului de sortare, sau poate apărea mai târziu, după ce ați răspuns la câteva întrebări comportamentale, despre competențe sau despre trecutul profesional.

În general, este un lucru bun dacă subiectul salariului apare în conversație. Poate fi o indicație a faptului că sunt interesați să vă ofere un post în companie.

Cealată față a monedei, totuși, este că dacă nu sunteți pregătiți puteți foarte ușor să faceți un pas greșit care se poate dovedi costisitor.

Este important să vă pregătiți pentru această întrebare și să vă planificați dinainte de interviu câteva variante de răspuns.

Răspunsul la „Care vă sunt cerințele salariale?”

Pare o întrebare normală. Are sens ca potențialul angajator să vrea să știe ce așteptări aveți, nu-i așa?

Ar fi bine să nu vă grăbiți. Fiți conștienți că dacă aruncați o sumă prea devreme în timpul interviului, acest lucru poate crea probleme:

  • Dacă e prea devreme, s-ar putea să nu vă fi vândut încă firmei angajatoare. Încă vă tatonează și fac comparații cu ceilalți candidați. E mai bine să negociați mai târziu, iar acum să evitați să puneți pe masă o sumă exactă.
  • Ați putea să fiți tentați să vă vindeți ieftin pentru a trece mai departe. Unii angajatori ar merge pe cea mai joasă ofertă, dar alții, care înțeleg piața vor îndepărta candidațiicare sunt gata să-și coboare standardele pentru a obține postul. Se pot gândi că nu va fi singurul loc unde veți coborî standardele. Mai mult, chiar vă doriți să lucrați într-o companie care dau salariile cele mai mici posibil? Sau vreți să intrați într-o companie care caută cel mai calificat candidat pentru job?
  • O sumă prea mare însă vă poate scoate din competiție chiar înainte de a avea șansa să faceți o impresie bună. Dacă aruncați o valoare în afara așteptărilor lor, fie că-i mai mare sau mai mică, puteți fi scoși imediat din competiție.
  • Mergând totuși prea jos, vă puteți trezi într-o poziție în care nu vă puteți permite să acceptați postul, dar nici să-l refuzați. Și acest lucru va fi adevărat pentru acei candidați care oferă o valoare mică din disperare și cu speranța de a obține jobul. Însă acest lucru duce arareori la o situație fericită la locul de muncă.

De aceea e important, înainte chiar de a lua în considerare vreun răspuns la această întrebare, să aflați valoarea de piață a jobului. Și puteți face acest lucru accesând anumite situri specializate sau din reviste ori cu ajutorul rețelelor sociale. Ceea ce trebuie să faceți este să ajungeți la un interval salarial rezonabil pe baza valorii de piață, dar și al nivelului salariului vostru actual. Și va mai trebui să vă gândiți la cel mai bun scenariu (pentru ce sumă veți spune „da” pe loc), dar și la cel mai prost (ce ofertă vă va face să vă ridicați și să plecați).

Tactici de întârziere a răspunsului în cazul cerințelor salariale

Experții recomandă să amânați răspunsul cât mai mult posibil. Și vă voi oferi mai jos câteva variante strategice pentru a-l întârzia.

Întrebarea în sine reprezintă o oportunitate de a vă vinde, punând presiune în același timp pe organizație pentru a vă face o ofertă corectă spunând ceva de genul:

„Sunt mai interesat să-mi găsesc o poziție care se potrivește cu competențele și interesele mele. Am încredere că veți oferi un salariu competitiv pe piață.”

În acest fel îi lăsați să vadă că aveți încredere în voi și vă respectați prea mult pentru a vă vinde ieftin. În același timp le oferiți oportunitatea de a vă câștiga respectul cu ajutorul unei oferte corecte. Și îi lăsați să afle cu tact că nu sunteți disperați și că vă așteptați să fiți compensați corect pentru timpul și talentul vostru.

Jucând dur și amânând răspunsul îi înștiințați că sunteți un negociator dur dacă vă angajează, iar acest aspect poate fi ingredientul perfect pentru o ofertă mai bună.

Sigur, anumiți recrutori vă vor presa să spuneți o cifră. Și atunci puteți completa:

„Ei bine, conform cercetărilor mele și experienței, am înțeles că o sumă între … și … este normală pentru acest rol.”

În acest caz îi fixați pe o valoare de piață și nu pe ceea ce vreți. Iar dacă v-ați făcut temele corect, veți fi capabili să puneți pe masă un interval rezonabil la care angajatorul poate răspunde.

În cazul întrebării despre venitul actual                 

În majoritatea cazurilor, recrutorii pun această întrebare convinși că oferind 10-15% mai mult decât salariul vostru actual va fi suficient pentru a vă răpi de la angajatorul actual. Însă există mai multe motive pentru care această întrebare s-ar putea să nu dea rezultatele scontate în cazul anumitor candidați. Există cazuri în care candidații sunt mai prost sau mai bine plătiți decât ar trebui pe posturile actuale și s-ar putea să le fie frică să spună o cifră care ar putea duce fie la o ofertă neatractivă, fie la eliminarea din competiție. Și mai sunt și aceia care fie caută o schimbare de carieră, fie pleacă de la un venit pe bază de comision spre o situație mai stabilă, iar în cazul lor comparația s-ar putea să nu fie valabilă.

Dacă câștigați prea mult, recrutorul s-ar putea să creadă că nu-și permite să vă angajeze sau că sunteți „supracalificați”. Asta poate reprezenta o problemă, deși voi ați fi dispuși să acceptați un salariu mai mic pentru că sunteți conștient că sunteți plătiți mai bine decât ar trebui, faceți o schimbare de carieră ori vreți să prioritizați echilibrul între viața personală și muncă.

Însă sunt mult mai frecvente cazurile celor care sunt plătiți prost și le e teamă că, dezvăluindu-și salariul, recrutorii ar putea crede că este ceva în neregulă cu ei din acest motiv. Și într-adevăr, în aceste cazuri, intervievatorul s-ar putea scărpina în cap și s-ar putea întreba „de ce”.

Voi însă nu trebuie să lăsați decizia de a lucra pentru un salariu mai mic în trecut să vă fure oportunitatea unui salariu competitiv în viitor.

În oricare dintre aceste cazuri, o deviere a întrebării poate fi pariul cel mai bun pentru voi. Chiar dacă până la urmă va trebui să răspundeți la întrebare, acest lucru s-ar putea petrece într-un moment mai bun pentru voi. Așa că, atunci când sunteți preszați să spuneți o cifră care considerați că vă va sabota șansele de a obține postul dorit, schimbați tactica și, eventual, spuneți-i recrutorului ceva de genul:

„Pentru că această poziție nu este chiar identică cu fostul meu post, haideți să discutăm care vor fi responsabilitățile mele în cadrul acestei companii și să lucrăm împreună pentru a determina un salariu corect pentru acest job.”

Alte articole recomandate:

Adoptarea unor comportamente productive pentru o mai bună reușită

Secretul unei prospectări care generează vânzări

Să ne concentrăm pe 4 zone atunci când conducem schimbarea

Cum îi incitați pe colaboratori să vă urmeze

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *