Blog

Blog
Cum e când pui căruța înaintea cailor…

Comments (1) - Uncategorized

Cum e când pui căruța înaintea cailor…

În urmă cu o săptămână scriam despre noua parcare civilizată de la piața Moghioroș și despre problemele nerezolvate pe care le lasă în urmă… Una dintre acestea fiind faptul că taxarea este manuală, ca pe vremea lui Pazvante, și nu există niciun sistem de plată automat. Singura diferență față de secolul trecut este casa de marcat fiscală portabilă. Fusesem însă asigurat, de oamenii care îmi luau cei 4 lei și îmi dădeau cu grijă bonul fiscal, că instalațiile de taxare automată sunt pe drum.

Însă după vizita de ieri de la piață am din nou ocazia să scriu despre această parcare și nu de bine! Când am ajuns ieri acolo, am rămas uimit să văd niște oameni care tocmai săpau un șanț îngust chiar prin fața intrării în parcare, care se continua apoi pe lângă peretele halei pieței…

Dintotdeauna vorbim despre această manie a celor care realizează lucrări publice la noi de a sparge asfaltul imediat după ce alții l-au turnat, pentru că s-a spart o conductă sau au descoperit că mai trebuia tras un cablu. Discutând cu cei care lucrau la șantierul parcării, pentru că s-a întins șantierul ăsta pe toată vara, de parcă au construit cine știe ce piramidă sau mare zid, primisem informația că s-au ocupat de toate rețelele care treceau pe dedesubt. Oricum, principala rețea, cea de termoficare fusese înlocuită fix în urmă cu doi ani și tot atunci fusese betonată o jumătate din actuala parcare. Beton care bineînțeles a fost spart în vara asta din nou. Ei bine se pare că această informație, referitoare la utilități, nu era chiar adevărată, iar dovada este chiar acest șanț care a trebuit săpat fix la două săptămâni după inaugurare. Iar dacă se confirmă motivul pentru care au săpat acest șanț, înseamnă că chiar s-a răsturnat căruța cu proști la noi, în sectorul 6! Pentru că lumea vorbea astăzi că șanțul este săpat pentru trage cablurile electrice necesare pentru alimentarea barierelor automate, distribuitoarelor de bonuri și aparatelor unde vom putea plăti parcarea.

Tot e bine că și-au dat seama relativ la timp, altfel puteau să aplice metoda lui George Lucas cu R2D2 în primele filme din seria Star Wars, niște pitici care să stea în niște cutii cu fante, care să ne dea bonuri, să ne ia banii și să tragă de niște scripeți pentru a ridica și coborâ barierele…

Am mai scris despre diferența dintre cum se fac lucrările publice la noi și în țările civilizate și tot mai speram ca oamenii ăștia cu funcții de conducere, alese sau numite, din administrația publică, cu salarii mai mari decât în privat, care le permit să se plimbe prin toată Europa și nu numai, să mai și observe cum se fac lucrurile acolo și să-și dorească să aplice și acasă. Însă, încep să cred că nu avem nicio șansă! Oamenii ăștia ori se uită după ciori ori stau la plajă, prin outleturi sau prin baruri… Iar noi, ca niște … (completați voi cu ce credeți că ar fi mai potrivit în locul punctelor), le dăm în continuare votul nostru și îi lăsăm să toace da-n boulea și de multe ori fără sens banii adunați din impozitele și taxele plătite de noi, din banii adunați cu sudoarea frunții!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *