Blog

Blog
Cele mai comune greșeli de recrutare

Comments (0) - Dezvoltare Personală

Cele mai comune greșeli de recrutare

Greșeli, am făcut câteva cu toții… Ca în vechiul cântec al lui Frank Sinatra, cu toții ne putem aminti de niște gafe din trecut.

Greșelile de recrutare, totuși, pot fi costisitoare și pot afecta mai multă lume. O recrutare proastă poate costa o groază de bani pentru a fi reparată, ca să nu amintesc de scăderea moralului pentru întreaga echipă și de întârzieri în atingerea obiectivelor.

Analizând diferitele greșeli de recrutare posibile am găsit trei dintre cele mai frecvente.

Examinarea candidaților la întâmplare

Eșecul în verificarea credențialelor, a diplomelor sau a afirmațiilor supradimensionate de măreție a candidaților într-un CV îi încurcă mereu pe noii angajatori. Poate că toate sau majoritatea afirmațiilor sunt adevărate (cel puțin părțile ușor de verificat ca istoria profesională), dar cât de bun este acel curs de care n-ați auzit și oare chiar l-a absolvit? Mult prea des lucrurile care par din aur masiv se dovedesc a fi doar poleite…

Dacă veți angaja o firmă de recrutare serioasă, candidații vor fi verificați amănunțit, pentru că aceștia au profesioniști, care vin din aceeași lume ca și candidații înșiși, așa că ei știu ce să caute:

  • Experiența care contează;
  • Diplomele și școlile cele mai respectate în industrie;
  • Ce angajator din trecut este considerat de bună calitate.

O descriere de proastă calitate a jobului

Dacă descrierea jobului și calificările dorite sunt vagi sau prea generale, ați aruncat în piață un năvod cu ochiuri prea mici și veți pierde timpul analizând candidaturi care nu sunt foarte potrivite pe post.

Cu cât sunteți mai specifici cu ceea ce vreți, cu atât mai repede veți fi răsplătiți după ce postați anunțul. Un pic de timp de gândire înainte își va arăta eficiența în momentul când veți trece candidații în revistă. Și asta este valabil și când căutați un angajat sau un subcontractor.

A vă baza doar pe anunțurile de recrutare

Dacă postați un anunț și după aceea doar așteptați ca oamenii să vină la voi ratați un număr mare de candidați potențiali care ar putea fi perfecți pentru rol. Persoana voastră ideală s-ar putea să nu caute un job în acel moment. Candidații pasivi nu trebuie eliminați niciodată și, de fapt, aceștia se pot dovedi mai valoroși pentru voi decât cei care-și caută în mod activ un job.

Firmele de recrutare au baze de date cu numeroși candidați potențiali, complet verificați, cu experiența potrivită. Mulți dintre ei au ajuns pe postul lor actual prin intermediul firmei pe care ați angajat-o pentru a se ocupa de recrutare, iar aceștia vor ști să-i tenteze să treacă dintr-o barcă în alta. Nu degeaba se spune că un recrutor este un pompier care, pentru a stinge un incendiu, aprinde un altul!

Alte articole complementare:

Cele cinci tipuri de mentori de care aveţi nevoie

Construirea şi păstrarea unei relaţii durabile cu clienţii

Cum vă sabotaţi singur căutarea unui loc de muncă

Managementul de tranziţie – un model încă prea puţin sau deloc cunoscut în România

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *