Blog

Blog
Cele cinci tipuri de mentori de care aveţi nevoie

Comments (0) - Uncategorized

Cele cinci tipuri de mentori de care aveţi nevoie

Mentorul bun la toate nu există. Nimeni nu vă poate ajuta să faceţi faţă tuturor provocărilor meseriei dumneavoastră. Cel mai bine este să vă înconjuraţi de competenţe şi recomandări venind de la persoane diferite, în funcţie de tema de abordat şi de expertiza lor. Să ne concentrăm asupra persoanelor care trebuie să facă parte din echipa dumneavoastră de mentorat.

Coach-ul

Există momente în care aveţi nevoie de cineva care să vă ajute să reflectaţi asupra unor subiecte delicate sau dificile. Pornind de la un obiectiv pe care doriţi să-l atingeţi, lucraţi cu un coach pentru a deveni conştienţi de limitele şi mai ales de resursele dumneavoastră. Rămâneţi propriul actor al vieţii dumneavoastră. Un coach foloseşte tehnici de a pune întrebări, iar răspunzându-i ajungeţi să exprimaţi soluţii posibile la problemele dumneavoastră, până la a găsi maniera de a le rezolva complet. Acest demers favorizează în cazul dumneavoastră descoperirea pistelor posibile şi a soluţiilor eventuale, dintre care dumneavoastră alegeţi, cu o autonomie completă, direcţia care vi se pare realizabilă şi fără nicio constrângere.

Starul

Găsiţi un profesionist care a reuşit în meseria pe care doriţi să o stăpâniţi şi în care doriţi să reuşiţi. Petreceţi timp cu el, învăţaţi modul său de lucru şi de gândire, modalităţile în care se pregăteşte pentru evenimentele majore. Starul sectorului dumneavoastră vrea de cele mai multe ori să vă dea multe sfaturi. Ascultaţi-le şi preluaţile cu multă prudenţă şi discernământ. Nu îi cereţi reţeta succesului propriu, ci priviţi ce face şi cum se comportă. În povestea succesului său lipseşte adesea ceea ce l-a ajutat cu adevărat să reuşească. Observaţi-i modul de acţiune, reacţiile, comportamentele, maniera de a comunica cu ceilalţi, de exploatare a tehnicilor meseriei, dar nu îi cereţi o reţetă a succesului. O are doar pe aceea a propriei reuşite. Şi nici aceasta nu este valabilă întotdeauna.

Cel care influenţează

Cel mai bun serviciu, ca şi cea mai bună afacere, se obţin adesea prin intermediul reţelei. Este deci esenţial de a crea una sau de a o dezvolta pe a dumneavoastră. Acest lucru cere timp. Relaţiile profesionale şi personale înnodate de-a lungul parcursului dumneavoastră pot genera oportunităţi fructuoase. Aveţi grijă să nu uitaţi pe nimeni şi mai ales să vă conectaţi cu persoane cu greutate, cu influenţă, deschizători de uşi, facilitatori, care vă vor ajuta să câştigaţi timp. Un profesionist vă va ajuta să avansaţi rapid facilitând ţeserea unei reţele de relaţii de calitate. Găsiţi-l în sectorul dumneavoastră pe acela care posedă aceste contacte, este în general ceea ce se numeşte un Key Opinion Leader (KOL), un expert în domeniul dumneavoastră care se bucură de o anumită notorietate. Propunerile lui generează autoritate, se fac referinţe la el, i se datorează multe şi este o sursă de informaţii originale şi de contacte. El cunoaşte pe toată lumea şi vă poate ajuta cu uşurinţă să întâlniţi persoane noi.

Responsabilul cu documentarea

În acelaşi mod în care un bibliotecar ştie să vă găsească o carte pe care o căutaţi în bibliotecă, pentru a naviga prin comunitatea dumneavoastră profesională vă este necesară cunoaşterea resurselor disponibile pentru a vă ajuta. Există întotdeuna cineva în anturajul dumneavoastră care ştie cum să facă pentru a găsi informaţii utile, un raport sau un articol apărut cu un an în urmă. El ştie, este conştient de toate resursele ascunse la prima vedere şi vă poate ajuta să le găsiţi. Întreţinerea de relaţii cu acest tip de erudit vă va fi foarte utilă şi vă va ajuta să evitaţi reinventarea roţii sau a apei calde când abordaţi un nou proiect.

Coechipierul

În anumite zile cădeţi pradă întrebărilor, îndoielilor sau descurajării. Este util să aveţi pe cineva care să vă asculte şi să înţeleagă unde vă aflaţi în carieră sau cu proiectele dumneavoastră. Împreună cu el puteţi găsi soluţii sau o încurajare la capătul unei zile dificile. Trebuie să aveţi deja acest tip de relaţie, o ureche atentă şi binevoitoare. Dar, evitaţi-i pe aceia care vă accentuează starea de spirit. Dacă este important să aveţi pe cineva care să vă asculte, aveţi nevoie de cineva care să ştie să vă canalizeze din nou energia spre partea pozitivă. Rămâne sfătuitorul, care este tipul de mentor tradiţional, dar cel mai puţin recomandat. Veţi găsi întotdeauna pe cineva care să vă spună ce să faceţi într-o anumită situaţie. Într-un moment de dezamăgire sau de panică este tentant să-i asculţi, dar de cele mai multe ori este o amăgire. Trebuie să învăţaţi să vă faceţi treaba cât mai bine posibil, să vă inspiraţi din ceea ce fac ceilalţi, să le copiaţi ideile, să vi le însuşiţi, dar răspunsul, propriul dumneavoastră răspuns, trebuie să-l găsiţi singur. Putem parafraza aici un vechi dicton: contaţi pe ceilalţi pentru a vă învăţa să pescuiţi, nu pentru a primi peşte.

Alte articole recomandate:

Definirea orientărilor culturale ale fiecăruia

Cauzele adânci ale leadership-ului de slabă calitate

Comportamente nepotrivite pentru un lider

Contractul pe durată nedeterminată este desuet pentru manageri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *